Veilig sporten in het donker: vijf tips

In de winter is het niet gemakkelijk om jezelf zo enthousiast te maken om de loopschoenen aan te doen. Het is koud, vaak nat en echt aantrekkelijk is het ook niet om ’s avonds in het donker te lopen.  Wil je veilig sporten in het donker;  deze tips en items zorgen ervoor dat je met plezier gaat lopen op een donkere avond.

Donker

In het donker lopen is best fijn. Je krijgt een gevoel van vrijheid, je zintuigen staan extra op scherp en het heeft iets magisch om buiten te zijn als iedereen de warmte van zijn huis opzoekt. Bovendien is je bewegingscoördinatie en reactietijd optimaal tussen 16:00 en 22:00 uur. Tenminste dat blijkt uit studies. Toch is het ook een stuk risicovoller. Je bent bijvoorbeeld minder goed zichtbaar. Wij hebben wat tips voor je. 

Ga niet alleen

Loop je liever niet alleen in het donker, zoek dan een loopmaatje. Samen met iemand is niet alleen goed voor je motivatie, je voelt je misschien ook wat veiliger. In sommige steden en dorpen worden ook gezamenlijke loopsessies gehouden waarbij je in een groep loopt.Misschien kan een andere hardloper je vertellen of er een hardloopgroepje in de buurt is. 

Geen muziek

Lopen op muziek kan je een enorme boost geven, maar doe dit niet als het donker is en je er alleen op uit gaat. Zo hoor je verkeer van achteren aankomen en ook ben je alerter, waardoor je een gat in de weg of een tak op het pad eerder ziet. 

sporten

Vertel iemand dat je gaat lopen

Ga je alleen lopen in het donker. Vertel het iemand. App je moeder of vriendin, vertel het je partner dat je gaat lopen en hoe lang je ongeveer weg zult gaan.  Neem ook je telefoon mee, voor het geval er iets is. Natuurlijk hoef je niet paranoïde te worden dat je je enkels breekt of aangereden, maar stel dat er iets is dan weet je omgeving dat ze moeten zoeken. Niet vergeten te appen dat je weer thuis bent. 

Lees ook  Verslaafd aan Binge watching. Behandeling in Londen

Veilige route

Het spreekt voor zich dat in een bos lopen in het donker het risico op valpartijen vergroot. Kies voor verlichte paden en zoek vooraf uit welke routes verlicht zijn. Loop je over straat of langs een autoweg? Loop dan tegen het verkeer in, zodat je naderende auto’s ziet aankomen. 

sporten

Zichtbaar

In het donker moet je goed zichtbaar zijn zodat auto’s, fietsers en ander verkeer je duidelijk ziet aankomen. Koop daarom een reflecterende kleding. 

Lees ook  Tien tips om lekker te slapen bij warm weer