Venkelsoep. Hoe maak je dat?

Categories Alle recepten, Keuken, SoepPosted on

Wie mij een paar jaar geleden bij het tonen van een venkel had gevraagd wat het was, had kunnen lachen. Ik had werkelijk waar geen idee. Laat staan dat ik wist hoe het smaakte en wat je er mee kuntVenkelsoep maken dus! Daarom een venkelsoep recept.

Venkel

Nederlanders zijn goed voor 100 gram per persoon. Venkel is een erg veelzijdige groente: het groen wordt gebruikt als kruid, de knol als groente en van de zaden wordt etherische olie gemaakt. De groente heeft ook voordelen. Het kan je hongergevoel verminderen, bevordert je spijsvertering en het zorgt voor een frisse adem. Venkel is van half juni tot eind oktober uit Nederland verkrijgbaar. De rest van het jaar is het ook te koop, maar komt het niet uit Nederland.

Vitamines en mineralen

In venkel zit vitamine A, C, en B3, B6, B11, E en K. Verder bevat de groente calcium, kalium, ijzer, magnesium, fosfor, en foliumzuur. Venkel helpt ook om je onbedwingbare trek te verminderen. Het stimuleert de spijsvertering, het vergemakkelijkt de opname van voedingsstoffen, en het vermindert de vetopslag in het lichaam.

Ingrediënten venkelsoep

  • 2 venkelknollen
  • 3 eetlepels roomboter
  • 1 kleine ui
  • het wit van 1 prei
  • witte peper
  • zout 
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 eetlepel citroensap
  • 50 ml slagroom 

Bereiding

  • Halveer venkel van boven naar onderen
  • Verwijder de harde bodem, lelijk blad en groen
  • Snijd de venkel fijn. Hoe je venkel moet snijden? Snijd het loof af. Snijd dan de venkel doormidden. Verwijder de onderkant Leg de helften met de platte kant op een plank. Snijd daarna beide helften in kleine reepjes.
  • Smelt de boter
  • Bak ui en prei al roerend kort aan
  • Doe venkel, peper en zout erbij
  • Laat het geheel 7 minuten smoren
  • Voeg daarna de  bouillon toe en laat het een kwartiertje pruttelen
  • Pureer het geheel tot fluweelzachte soep met een staafmixer fijn,
  • Meng de slagroom erdoor
  • Proef, breng op smaak met peper, zout en beetje citroensap. Houd  de soep warm, niet laten koken
Lees ook  Bruisend water met komkommer, limoen en anijs