Verslaafd aan Bingewatchen. Behandeling in Londen

Categories OntspannenPosted on

Bingewatchen of non-stop tv kijken is nu officieel erkend als verslaving. In het Verenigd Koninkrijk zijn onlangs voor het eerst mensen behandeld voor een bingewatchverslaving. De patiënten klopten daarvoor aan bij de Harley Street Clinic in Londen nadat ze merkten dat Netflix en co hun leven hadden overgenomen.

Binge watching

Veel mensen zullen het herkennen. Je hangt op de bank en de ene na de aflevering van je favoriete Netflixserie wordt verslonden. Maar wanneer ben je verslaafd aan binge watchen? Voor sommigen is dat dagelijkse kost en die kunnen ook echt verslaafd raken aan bingewatchen. En dat kan heel wat kwalijke gevolgen hebben voor je gezondheid. Je laat er je slaap voor, presteert minder op het werk of op school en verwaarloost je sociale relaties.

Ontstaan van bingewatchen

Al vanaf 1990 was het mogelijk met video on demand om zelf te kiezen wanneer men een film keek. Ook mede door de videorecorder en dvd-box-verzamelingen van populaire televisieseries was het mogelijk dat men onafhankelijk van een uitzendschema van de televisie kan kijken. Ondanks dat het opeenvolgend achter elkaar kijken van meerdere afleveringen als fenomeen niet nieuw is, paste Netflix het als eerste op grote schaal succesvol toe. Kijkers kunnen, in tegenstelling tot wachten op het uitkomen van een dvd-box, direct starten met elke film of serie. Men moest voorheen een week wachten op de volgende aflevering, of een jaar op het volgende seizoen. Nu kun je soms een complete serie zien in een dag.

De term bingen raakte in 2009 in opkomst als aanduiding voor overmatige consumptie van voedsel of drank. Diensten als Netflix en Hulu zijn met name verantwoordelijk voor het verspreiden van de term binge-watch.

De trend van het langdurig televisieseries kijken is sterk gegroeid naarmate het aanbod toenam op streamingsites en zenders als Netflix, HBO, Disney Plus en Videoland. Het werd steeds eenvoudiger om meerdere afleveringen van een serie achter elkaar te bekijken.

Lees ook  Televisie kijken met een chromecast. Hoe werkt het?
binge watching

Behandeling bingewatchen

In Harley Street Clinic zijn al 3 patiënten met zo’n verslaving behandeld. Alle 3 konden ze maar niet stoppen met kijken naar een bepaalde serie. Ze moesten gewoon van zichzelf de volgende aflevering bekijken, en de daaropvolgende én de daaropvolgende. Sommige mensen zegden er afspraken voor af, kwamen in een sociaal isolement. Zelfs als ze gingen douchen werd de mobiele telefoon in een plastic zakje gedaan zodat het bingewatchen gewoon door kon gaan.

Binge watching verslaving

Waarom raken we verslaafd? Bij sommige series wordt het beloningsmechanisme gestimuleerd wordt. Een tv-cliffhanger stimuleert, net zoals bij alcohol en drugs, namelijk het beloningsmechanisme in het brein. Er komt dopamine vrij en dat kan een probleem vormen voor mensen die veel stress of angst ervaren. Ze creëren een slaaptekort, waardoor hun productiviteit daalt en ze geen goede relaties meer kunnen aangaan.  De psycholoog van Harley Street Clinic behandelden hen met counseling en cognitieve gedragstherapie om hen van hun verslaving af te helpen.

Een andere mogelijkheid om mensen minder aan te zetten tot binge watching is opnieuw over te schakelen naar een standaard televisiemodel waarbij de kijkers maar één aflevering per week kunnen zien in plaats van een heel seizoen of meerdere in één keer. Het opzeggen van je abonnement dus. Al zijn de meeste televisiekijkers daar niet zo voor te vinden. Op de site van het Trimbos instituut, het  kennisinstituut voor alcohol, tabak, drugs en mentale gezondheid is nog niets te vinden over de verslaving.