Wil je besparen op je energierekening, maar ook comfortabel wonen? Veel mensen vragen zich af of het beter is om de verwarming ’s nachts uit te zetten of op een constante temperatuur te houden. In dit artikel geven we je alle feiten, tips en afwegingen.
Wat gebeurt er als je de verwarming uitzet?
Als je de thermostaat ’s nachts lager zet, verbruik je minder energie. Het opwarmen van een afgekoeld huis kost wat extra gas, maar dit weegt meestal niet op tegen het voordeel van de verlaging. Volgens Milieu Centraal kan een nachttemperatuur van 15 graden je gemiddeld €60 per jaar besparen. De rekensom is simpel: hoe langer de verwarming aan staat, hoe meer energie je verbruikt. ,,Het is het beste als je de verwarming omlaag draait als je slaapt of niet thuis bent. Zelfs als je een kwartiertje weggaat”, zegt energieconsulent Frank Bovens uit Maastricht.
Op welke temperatuur zet je de verwarming?
Voor de meeste woningen met een cv-ketel is het prima om de thermostaat ’s nachts 5 graden lager te zetten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadt een nachttemperatuur van 15 graden aan. Dit advies kan je flink besparen: volgens Milieu Centraal bespaart een nachttemperatuur van 15 graden je gemiddeld €60 per jaar op stookkosten, met de huidige gasprijzen. Verlaag je de thermostaat ook overdag – bijvoorbeeld vier keer per week als je niet thuis bent – dan loopt de besparing nog verder op.
Een belangrijke kanttekening
Houd er rekening mee dat geen enkel huis hetzelfde is. De efficiëntie van het verwarmen hangt sterk af van factoren zoals isolatie, beglazing, verwarmingssysteem, en zelfs het gedrag van de bewoners. Gemiddeld verliest een huis zo’n 20% van zijn warmte via ventilatie. Dat verlies is lastig te beperken, tenzij je een warmteterugwinsysteem hebt.
De overige 80% van het warmteverlies komt door de muren, ramen en daken. Verwarmen betekent eigenlijk dat je dit verlies compenseert. Goede isolatie is daarom essentieel om je huis comfortabel te houden én energiezuinig te verwarmen.
Wat is de laagst mogelijke aangename temperatuur in huis?
In oudere huizen met matige isolatie kun je de thermostaat gerust verder verlagen, vooral bij koud weer. Dit bespaart energie, omdat het minder kost om een huis later op te warmen dan om de hele nacht door te stoken. Verlaag de temperatuur bijvoorbeeld met 7 graden tijdens de nacht. Het opwarmen duurt ’s ochtends misschien iets langer, maar de totale kosten blijven lager dan wanneer je continu verwarmt.
Bij nieuwere woningen, zeker met vloerverwarming, raden energieleveranciers en organisaties zoals Milieu Centraal aan om de temperatuur slechts 2 à 3 graden te verlagen. Dankzij goede isolatie daalt de temperatuur niet drastisch, maar vloerverwarming heeft langer nodig om weer op temperatuur te komen. Alleen bij een warmtepomp zonder boiler is het beter om de temperatuur constant te houden.
Is ’s nachts de verwarming uitzetten slecht voor je huis?
Nachtverlaging is goed voor de portemonnee, maar wees voorzichtig met te lage temperaturen. Als je woning langdurig onder de 15 graden blijft, kan de luchtvochtigheid toenemen. Dit leidt soms tot condensatie op binnenwanden, een ideale voedingsbodem voor schimmels.
Het risico op schimmelvorming hangt ook af van hoe vochtig je huis is. Dagelijkse activiteiten zoals koken, douchen en wassen produceren veel waterdamp – een gezin van vier voegt bijvoorbeeld al snel 10 liter water per dag toe aan de lucht. Hoe goed je ventileert, bepaalt hoeveel daarvan achterblijft in huis.
Bij vriesweer waarschuwen deskundigen voor mogelijke vorstschade aan leidingen. Door de thermostaat minimaal op 15 graden te houden of de antivriesstand van je cv-ketel in te schakelen, voorkom je problemen.
Is kou in huis gezond?
De meeste mensen kunnen prima tegen wat kou, en na een paar dagen raakt het lichaam er vaak al aan gewend. Sterker nog, blootstelling aan lagere temperaturen kan verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Onderzoekers van Maastricht University hebben aanwijzingen gevonden dat temperatuurschommelingen bij gezonde mensen een positieve invloed kunnen hebben op de doorbloeding en suikerhuishouding.
Daarnaast zijn er indicaties dat regelmatige blootstelling aan kou je immuunsysteem kan versterken. Toch geldt dit niet voor iedereen: chronisch zieken, ouderen en mensen met koorts moeten juist voorzichtig zijn. Voor hen kan een lage binnentemperatuur schadelijk zijn. Ook extreem hoge of lage temperaturen in de slaapkamer kunnen leiden tot slaapproblemen.
Hoewel al deze onderzoeken nuttige inzichten bieden, blijft volgens energieconsulent Frank Bovens één belangrijke vraag onbeantwoord: hoeveel comfort is je waard? ,,Dat verschilt van persoon tot persoon. Daardoor is het lastig om een algemeen advies te geven of een prijskaartje te hangen aan een aangenaam warm huis.”
Praktische tips om energie te besparen
- Gebruik een programmeerbare thermostaat.
- Isoleer je woning goed (vloer, ramen, muren).
- Ventileer regelmatig om vochtproblemen te voorkomen.
- Denk om deze energievreters
- Bekijk deze tien tips om energie te besparen