Verwen jezelf met deze zalige witte chocolademousse

Categories Alle recepten, Feestdagen, Kerst, Keuken, ToetjePosted on
Witte chocolademousse in een groot glas. Ernaast ligt witte chocola

Chocolademousse is populair vanwege zijn delicate en verfijnde smaak. Het wordt vaak geserveerd bij feestelijke gelegenheden. Vaak wordt het gemaakt van melkchocola of pure chocola. Maar weet je wat nog lekkerder is? Witte chocolademousse! De romige textuur van witte chocolade met de luchtigheid van opgeklopte slagroom en eiwitten resulteert in een ware chocoladedroom.

Chocolademousse

Chocolademousse, ook wel chocomousse genoemd, is een populair nagerecht gemaakt van eieren en chocolade, vooral geliefd in Frankrijk waar het gerecht is ontstaan. Het woord “chocolademousse” combineert het Nederlandse “chocolade” en het Franse “mousse” (schuim). In culinaire kringen wordt het vaak aangeduid met de Franse term “mousse au chocolat.”

Traditionele bereiding

Een klassieke chocolademousse wordt meestal gemaakt met pure chocolade, hoewel melkchocolade of witte chocolade kan worden gebruikt voor een mildere smaak. De chocolade wordt gesmolten, vaak au bain-marie of in de magnetron. Vervolgens worden opgeklopte eiwitten, slagroom en eventueel wat water door de gesmolten chocolade gemengd. In sommige varianten wordt ook eigeel toegevoegd. De mousse wordt daarna in de koelkast gezet om op te stijven, waarbij de chocolade stolt en de mousse stevig wordt. Soms wordt gelatine toegevoegd om de mousse extra stevigheid te geven, hoewel te veel gelatine een ongewenst stijve textuur kan veroorzaken. Ook kan een likeur of drank zoals cognac worden toegevoegd, hoewel dit afwijkt van de traditionele methode.

Rauwe eieren in chocolademousse

Traditioneel bevat vers gemaakte mousse ongepasteuriseerde rauwe eieren, wat een risico kan vormen vanwege de mogelijke aanwezigheid van salmonellabacteriën. Daarom wordt het afgeraden voor jonge kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en andere kwetsbare groepen. Een veiliger alternatief is het gebruik van gepasteuriseerd eiwit en eigeel.

Lees ook  Recept groene smoothie met komkommer en appel

Gezondere versie chocolademousse

Voor een gezondere versie van chocolademousse kunnen de eiwitten en slagroom worden vervangen door magere kwark, wat het vetgehalte verlaagt zonder afbreuk te doen aan de luchtige textuur.

Witte chocolademousse

Wat heb je nodig voor dit recept?

Dit recept voor witte chocolademousse is geschikt voor ongeveer 4 tot 6 personen, afhankelijk van de grootte van de porties. Als je kleine desserts serveert, kun je er 6 porties uit halen; voor grotere porties zijn 4 desserts waarschijnlijk realistischer.

  • 200 gram witte chocolade
  • 300 ml slagroom
  • 3 eiwitten
  • 50 gram suiker

Hoe maak je chocolademousse?

  1. Smelt de witte chocolade au bain-marie en laat iets afkoelen.
  2. Klop de slagroom tot zachte pieken.
  3. Klop de eiwitten met de suiker tot stijve pieken.
  4. Vouw voorzichtig de gesmolten witte chocolade door de slagroom.
  5. Spatel daarna de opgeklopte eiwitten erdoor tot een homogeen mengsel.
  6. Verdeel de mousse over schaaltjes en laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.

Garneer eventueel met chocoladeschilfers of vers fruit voor het serveren.