Vijftien apparaten die veel stroom verbruiken in je huis

Categories BesparenPosted on

We willen allemaal wel wat vaker geld overhouden en ook geven we steeds meer om het milieu. Toch hebben we vaak apparaten in huis die (enorm) veel stroom verbruiken zonder dat je het direct door hebt.

stroom verbruiken

Energieslurpers

 • elektrische boiler. Een elektrische boiler (groter dan 20 liter) verbruikt in een gemiddeld huishouden bijna 1.900 kWh per jaar; dat kost 1710 euro (prijspeil november 2022). Een zonneboiler is een alternatief voor de elektrische boiler.
 • elektrische kachel. Stel dat je een elektrische kachel (1000 watt) zonder thermostaat 500 uur per jaar gebruikt, dan is het verbruik 500 kWh (450 euro; prijspeil november 2022). Bij 100 uur per jaar is dat 100 kWh (90 euro).
 • airconditioning. Kosten airconditioning per uur. Uitgaande van een slaapkamer van 16m2, verbruikt een airconditioning gemiddeld 0,75 KW per uur aan stroom (0,75 kWh). 1 kWh kost € 0,90.
 • tuinvijverpomp. De vermogens van vijverpompen lopen uiteen, afhankelijk van de capaciteit. Een gemiddelde vijverpomp heeft een vermogen van 20 watt. Als zo’n pomp continu aan blijft staan, verbruikt hij 180 kWh per jaar (ongeveer 162 euro). Bij zwaardere vijverpompen kan het vermogen oplopen tot meer dan 200 watt. Als zo’n pomp altijd aan blijft staan, kost dat 1800 kWh per jaar (ongeveer 1620 euro).
 • tropisch aquarium. Hoeveel elektriciteit een gemiddeld tropisch aquarium thuis vraagt, hangt erg af van de inhoud van de bak, de watertemperatuur, het soort verlichting en de vraag of het aquarium is afgedekt. Een flink tropisch aquarium met pomp kan 1000 kWh per jaar verbruiken (900 euro).
 • waterbed. Een waterbed. Het lijkt zo leuk, maar voor waterbed-eigenaren is hun bed is vaak de grootste energieverbruiker in huis. De hoeveelheid elektriciteit die nodig is om het water op temperatuur te houden varieert tussen verschillende typen waterbedden, maar is gemiddeld zo’n 750 kWh (675 euro).
Lees ook  Water besparen. Zes tips om minder water te gebruiken
stroom verbruiken
 • De thuistap (beertender) gebruikt niet veel stroom als je deze alleen af en toe aanzet, voor een feestje bijvoorbeeld. Maar als de tap voortdurend een vaatje bier koud houdt, loopt het stroomverbruik flink op. Bij sommige modellen tot meer dan 500 kWh per jaar (ongeveer 450 euro). Dat is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van twee moderne koelkasten!
 • Een tweede koelkast. Oude koelkasten gebruiken aanzienlijk meer energie dan de nieuwe modellen. Een 15 jaar oude koelvriescombinatie verbruikt ongeveer 350 kWh per jaar, dat is zo’n 315 euro per jaar. Een nieuwe koelvriescombi met energielabel A+++ verbruikt nog maar zo’n 160 kWh: zo’n 144 euro.
 • Een tweede vriezer. Eigenlijk geldt hier hetzelfde voor als voor de koelkast
stroom verbruiken
 • een Amerikaanse koelkast verbruikt per jaar zo’n 470 kWh. Je moet er dus vanuit gaan dat dat rond de € 423 per jaar is.
 • groot televisiescherm. Vooral het formaat van het televisiescherm zorgt voor stroomverbruik. Verder hangt het stroomverbruik af van het type scherm, het contrast en de helderheid. Een kleinere led-televisie met jaarlijks 155 kWh (139,50 euro) aan elektriciteit toe kan. Op de site van Milieucentraal vind je meer informatie over televisies
 • infraroodsauna en stoomcabine. Een infrarood sauna gebruikt gemiddeld zo’n 415 kWh per jaar. Dat komt neer op zo’n €373,50 euro extra per jaar. 
 • terrasverwarming. Terrasverwarmers verbruiken energie voor het verwarmen van de buitenlucht. Hierbij gaat veel warmte verloren. Doe je terrasverwarmer weg en gebruik dekens als je buiten wilt zitten. Creëer een beschutte buitenruimte waar je uit de wind kunt zitten. Een terrasverwarmer wordt dan overbodig. Als je een terrasverwarmer 100 uur op de hoogste stand aanzet, gebruik je net zoveel stroom als 350 wasbeurten.
 • wasdroger. De waslijn is natuurlijk de meest milieuvriendelijke ‘droger’. Eén van de drie huishoudens heeft geen wasdroger. Een zuinige wasdroger kost je al snel een paar honderd euro per jaar aan stroom.
 • vaatwasser. De handafwas blijft de beste optie voor het milieu. Helemaal als je koud voor spoelt, een teiltje gebruikt en weinig afwasmiddel gebruikt. En wat is nu het belangrijkste voordeel van afwassen met de hand? De beste gesprekken worden gevoerd tijdens de afwas. Een gemiddelde vaatwasbeurt met het hoofdprogramma kost zo’n €0,95. Daarbij verbruikt de vaatwasser 1,06 kWh en 13 liter water. Een vaatwasbeurt met het ecoprogramma is goedkoper.
Lees ook  Voordelen en nadelen van een pelletkachel

Geef een reactie