Vlees ontdooien. Dit zijn de beste manieren

Categories Keuken, KeukentipsPosted on
vlees ontdooien

Je herkent het vast wel. Je zit op je werk en ontdekt dat je vergeten bent om je vlees uit de vriezer te halen. Na je werk maar weer langs de slager of supermarkt om iets anders te halen. Of je moet het snel ontdooien. Met deze tips gaat je dat lukken.

Vlees ontdooien

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je er wel op tijd aan gedacht heb. En dat je een dag eerder al vlees uit de vriezer hebt gehaald. Dit leg je op een bord of een schaaltje om het dooivocht op te vangen. Je vlees ontdooit zo gelijkmatig, wat de smaak alleen maar ten goede komt. Ook voorkom je dat het vlees bederft tijdens het ontdooien. Zet het bordje of schaaltje altijd in de koelkast als je het gaat ontdooien. Bevroren vlees dat buiten de koelkast wordt ontdooid heeft grote kans op bederven want terwijl de binnenkant nog hard is, staat de buitenkant al enige uren bloot aan de kamertemperatuur. Vooral op warme dagen kan dit erg gevaarlijk zijn. Dus wil je de kans op voedselvergiftiging voorkomen, zet het dan zo snel mogelijk in de koelkast. 

vlees ontdooien

Vlees ontdooien in magnetron

Moet het allemaal wat sneller dan kun je ook vlees ontdooien in de magnetron. Wel willen we opmerken dat deze manier van ontdooien wel invloed kan hebben op de kwaliteit van je vlees. Gebruik bij voorkeur de ontdooistand. Het ontdooien kost je tussen de vijf en tien minuten. 

Vlees ontdooien in de pan

Je kunt je vlees ook bevroren braden. De bereidingstijd is dan wel (veel) langer dan anders en ook hiervoor geldt dat het de kwaliteit niet ten goede komt. Je kunt het ook eerst proberen in reepjes te snijden. Je kunt het vlees dan roerbakken

Lees ook  Kaneelbroodjes maken doe je gewoon lekker zelf

Vlees ontdooien in water

Vul een grote kom met koud water.  Gebruik niet warm water want dat verhoogt het risico op bacteriën en de binnenkant van het vlees kan zelfs al wat beginnen garen. Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water. Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.