Vlinders in je tuin. Zo kun je ze lokken

Categories Tuin of Balkon, ZomerPosted on
vlinders

In de zomer kan ik echt genieten van de vlinders in de tuin. Wij zorgen er dan ook voor dat onze achtertuin een echt paradijsje is voor vlinders en insecten. Natuurlijk ontbreekt de vlinderstruik dan ook niet in onze tuin. Heb je daar geen ruimte voor dan kun je ook prima de vlinder helpen door bakken en potten te plaatsen met bloemen. 

Vlinders

Er zijn in Nederland meer dan 2400 soorten vlinders; het grootste gedeelte hiervan zijn nachtvlinders en micro-vlinders (hele kleine vlindertjes). Er zijn 53 soorten dagvlinders te vinden in ons land. De meeste eten van de nectar die in bloemen zit. In nectar zit een heleboel energie, die ze nodig hebben om te kunnen vliegen en eitjes te leggen. Er zijn ook vlindersoorten die de voorkeur geven aan rottend fruit, bijvoorbeeld de atalanta (algemeen in Nederland) en de rouwmantel (zeldzaam in Nederland). Weerschijnvlinders houden van zweet van mensen en dieren. Deze kunnen dus nog wel eens op je arm gaan zitten.

Een overzicht van alle vlinders

vlinders

Vlinders in je tuin

Een goede vlindertuin bloeit in verschillende seizoenen en biedt nectar van de lente tot de herfst. Ook goed voor bijen en andere insecten. De Vlinderstichting heeft voor u een lijst van vlinderplanten samengesteld op volgorde van bloeitijd, die samen het hele vlinderseizoen nectar bieden.

 1. Winterheide
 2. Sneeuwbal / Viburnum
 3. Judaspenning
 4. Lavendel
 5. Vlinderstruik
 6. IJzerhard
 7. Koninginnenkruid
 8. Hemelsleutel
 9. Herfstaster
 10. Klimop

Hoe krijg je vlinders in je tuin?

 • Kies verschillende soorten planten om veel verschillende vlindersoorten aan te trekken
 • Zet planten van dezelfde soort in groepen
 • Verleng de bloei door verwelkte bloemen te koppen, te mulchen met tuincompost en genoeg water te geven
 • Gebruik NOOIT insectenverdelgers in je tuin. Die doden niet alleen ongedierte maar ook vlinders, motten, bijen, lieveheersbeestjes en andere nuttige diertjes
 • Zet je de vlindertrekkers in potten, gebruik dan turfvrije potgrond
 • Laat voor de nachtvlinders afgevallen bladeren, oude stengels en ander plantenafval in de tuin liggen zodat ze kunnen schuilen voor roofdieren
 • Plant voor de dagvlinders vlindervriendelijke nectarplanten. Zet deze op zonnige, beschutte plekken. Vlinders houden namelijk van warmte
 • Zorg het hele vlinderseizoen voor bloemen. Voorjaarsbloemen zijn erg belangrijk voor de vlinders niet net uit de winterslaap komen. Met de nectar van de najaarsbloemen bouwen ze alvast een reserve op voor de winter.
Lees ook  Outdoorchef Arosa 570 G Tex. De buitenkant van de BBQ is naar ieders smaak aan te passen

Hoe help je de vlinder?

Je kunt naast het planten van bloemen met nectar de vlinder ook op veel andere manieren helpen

Zo hebben vlinders onder andere schuilplaatsen nodig. Wij hebben verschillende vlinderhuizen en insectenhuizen aan de muren en schuttingen gehangen. Maar vlinders verstoppen zich ook graag in schuurtjes. Natuurlijk is het leuk om veel zomerbloeiers in de tuin te hebben, maar plant ook laatbloeiers zoals vetkruid om het seizoen te verlengen zodat de late vlindersoorten ook voldoende voedsel kunnen vinden. Creëer veilige plekjes waar mannetjes gaan zitten om op de vrouwtjes te wachten.