Voedselvergiftiging. Wat te doen?

Categories KeukenPosted on
voedselvergiftiging

Of het nu komt door dat ene softijsje, de afhaalmaaltijd of de barbecue. Voedselvergiftiging is erg vervelend maar er hoeft niet altijd noodzakelijk een dokter aan te pas te komen. Hier lees je hoe je het voorkomt, maar ook hoe je het verhelpt.

Voedselvergiftiging

Waar wordt voedselvergiftiging door veroorzaakt? Het wordt veroorzaakt door eten dat besmet is met een bacterie. Meestal gaat het om campylobacter, die vaak wordt aangetroffen in rauw vlees ( en dan met name gevogelte) en ongepasteuriseerde melk. Andere veelal voorkomende bacteriën zijn salmonella (rauw vlees, rauwe eieren en zuivel) en de E.Coli bacterie. ( Rauw rundvlees, modder aan groente en ongepasteuriseerde melk).

De meeste E.coli bacterien in ons spijsverteringsstelsel zijn niet schadelijk. Sommige veroorzaken ziektes.

Voedselvergiftiging symptomen

Wanneer komen de verschijnselen van voedselvergiftiging? En welke voedselvergiftiging heb ik? Symptomen voor voedselvergiftiging verschijnen vaak na 8 tot 24 uur. Vaak gaat het dan om Salmonella. Na twee tot vijf dagen is het de campylobacter en na een dag of acht de E.coli bacterie. Vaak krijgen andere mensen met wie je gegeten hebt dezelfde klachten.

  • Diarree
  • Overgeven
  • Buikkrampen.
  • Koorts
  • Misselijkheid
  • Uitdroging
  • Hoofdpijn

Voedselinfectie of voedselvergiftiging

Voedselinfectie wordt veroorzaakt door eten met een ziekmakende hoeveelheid bacteriën, parasieten of virussen. Bij een voedselinfectie komt de bacterie of het virus in de darm terecht. Dit prikkelt of tast de darmwand aan. De bacterie of het virus kan nog enige weken in de ontlasting voorkomen waardoor een slechte hygiëne ook anderen kan besmetten.

Een voedselinfectie is iets anders dan een voedselvergiftiging. Bij een voedselvergiftiging zijn giftige stoffen gemaakt door bacteriën of schimmels de oorzaak.

Lees ook  Mueslirepen zelf maken

Een voedselinfectie is te voorkomen door eten goed te bewaren, op tijd weg te gooien en door hygiënisch te werken in de keuken.

voedselvergiftiging

Voedselvergiftiging of buikgriep

Het verschil met buikgriep kun je eigenlijk alleen maar merken aan de heftigheid van de symptomen. Een voedselvergiftiging loop je op bij bedorven voedsel. Als meerdere personen tegelijkertijd ziek worden weet je zeker dat je met een vergiftiging te maken hebt. Bij een voedselvergiftiging moet je zo veel en zo vaak overgeven dat je een beetje water niet eens binnenhoudt. Meestal herstel je sneller dan bij een buikgriep. Lees hier alles over buikgriep

Wanneer moet je naar de dokter?

  • Nee, diarree en spugen zijn nuttige reacties van het lichaam. Na ongeveer vier dagen zijn de klachten vanzelf verdwenen.
  • Ja, wanneer de klachten gepaard gaan met ernstig ziek zijn, hoge koorts of regelmatig bloed bij de ontlasting.
  • Ja, bij tekenen van uitdroging. Vooral jonge kinderen en bejaarden lopen dit risico.
  • Ja, als de klachten langer duren dan vier dagen.
  • Ja als je zwanger bent of als je diabetes hebt. Uitdroging kan je nierfunctie beïnvloeden.

Wat te doen bij voedselvergiftiging?

Voedselvergiftiging behandeling. Hoe werkt dat?

  • Blijf thuis
  • Drink vaak, het maakt niet zoveel uit wat. Bij overgeven steeds kleine beetjes drinken. Vermijd sinaasappelsap. Dit is te zuur en dat kan je maag even niet gebruiken
  • Eten mag maar hoeft niet. Cracker en toast vallen vaak goed en blijven ook vaak wel binnen.
  • Bij de apotheek is een mengsel van zout en suiker (dioralyte, ORS) verkrijgbaar. Dit vermindert de kans op uitdroging.
  • Bij heftige diarree kan loperamide (imodium, diacure) worden gebruikt. Dit geneesmiddel is zonder recept verkrijgbaar bij apotheek of drogist.
Lees ook  Recept Pompoencake

Voorkomen

Hoe voorkom je voedselvergiftiging? Goede hygiëne is erg belangrijk. Dat betekent dus goed je handen wassen maar ook drogen voor je voedsel aanraakt en na ieder toiletbezoek. Ben je ziek? Gebruik dan een aparte handdoek en maak even geen eten voor anderen. Dan kun je anderen eventueel niet besmetten.

Hoe lang duurt het?

Hoe lang duurt voedselvergiftiging? De klachten ontstaan vaak binnen acht tot uiterlijk 24 uur na besmetting. In de meeste gevallen duurt een voedselvergiftiging tussen de 24 en 48 uur. De klachten verdwijnen vaak vanzelf. Heb je na 48 uur toch nog last? Neem in dat geval contact op met je huisarts.

Voedselvergiftiging zwanger

Ben je zwanger en heb je een voedselvergiftiging? Dit is in de meeste gevallen niet schadelijk voor de baby. Let wel extra op het binnenkrijgen van genoeg vocht, zodat je uitdroging voorkomt. Wil je gebruikmaken van medicatie om bijvoorbeeld de diarree tegen te gaan? Lees dan altijd even de bijsluiter! Twijfel je dan kun je ook altijd even contact opnemen met je huisarts.

Voedselvergiftiging besmettelijk

Is voedselvergiftiging besmettelijk? Goede hygiëne voorkomt besmetting en verspreiding. Was bijvoorbeeld je handen voordat je eten klaarmaakt, en na ieder toiletbezoek. Let ook op het scheiden van bereid en onbereid voedsel. Zet eten binnen twee uur in de koelkast, snijd je vlees en groente op aparte planken en was theedoeken op 60 graden.