Waar moet je eieren bewaren? In de kast of koelkast?

Categories Keuken, KeukentipsPosted on
eieren bewaren

Eieren bewaren. Waar doe je dat? Wie in de winkel om eieren zoekt, zal ze niet vaak in de koelkast vinden. Vaak staan ze gewoon in de stellingen of in een kast. Eenmaal thuis zetten veel mensen ze in de koelkast. Waar bewaar je je eieren nu het best?

Koelkast

Je eieren in de koelkast bewaren heeft zowel voor- als nadelen. Het Voedingscentrum raadt aan om je eieren in hun doos in de koelkast op 4°C te bewaren zodat ziekmakers als salmonella minder kans krijgen. Koude temperaturen remmen immers de groei van bacteriën. Door ze in het doosje te laten, drogen de eieren ook minder snel uit en blijven ze langer vers. Ook zorgt de kou ervoor dat je de eieren langer kan bewaren. Een gekookt ei kun je overigens een week week in de koelkast bewaren volgens het Voedingscentrum.

eieren bewaren

Supermarkt

Zoals we al eerder schreven vind je eieren in de supermarkt vaak niet in de koeling. Toch wordt nog altijd aangeraden om ze thuis in je koelkast te bewaren om het risico zo klein mogelijk te houden. De schaal van het ei beschermt het tegen vuil, vocht én schadelijke bacteriën. Wordt het ei vochtig, dan kunnen bacteriën er beter groeien. Wanneer je dan de eieren uit de koeling in de supermarkt haalt en naar huis gaat, treedt er condensvorming op door het temperatuurverschil. Liggen de eieren niet in de koeling, dan is het risico op condensvorming veel kleiner waardoor de eieren langer goed blijven.

Nadelen

Toch zijn er ook nadelen aan het bewaren van eieren in de koelkast. Je kunt namelijk een gerecht behoorlijk verknoeien met koude eieren. Bepaalde recepten, vooral die met een hoog vetgehalte, vereisen eieren op kamertemperatuur omdat koude eieren de textuur van je traktatie verbrodden. Alleen dan laat je ze dus het best uit de koelkast.

Lees ook  Welke groente kun je grillen op de barbecue?