Waarom is boerenkool zo gezond?

Boerenkool is niet langer meer een groente die alleen als stamppot gegeten wordt. De oer-Hollandse groente wordt tegenwoordig ook in smoothies, shakes en salades verwerkt. En er bestaat zelfs boerenkoolsoep.

Boerenkool

Boerenkool wordt al ongeveer 2000 jaar geleden gegeten en wordt in Nederland veel gegeten in de winter. Op het gebied van vitamines, eiwitten en vezels is het een van de rijkste groenten. Bij veel Nederlanders is boerenkool met worst of met spekjes dan ook echte winterkost.

Enorm in trek

De populariteit van boerenkool kent geen grenzen. Letterlijk, de groente blijkt wereldwijd enorm in trek. Ook in Nederland is de groente mateloos populair. ,,Het grappige is dat boerenkool natuurlijk heel erg Nederlands is,” zegt voormalig model en kookboekenschrijfster Ellemieke Vermolen. ,,Iedereen kent boerenkool met worst. Het is het lievelingsgerecht van mijn kinderen. En sinds het in Amerika gehypet is als supergroente is dat in Nederland ineens ook zo. We gebruiken het nou ook in shakes, smoothies en salades. Je kan er trouwens ook een heel lekkere dressing van maken als je het eerst door de slow juicer haalt.”

boerenkool

Wanneer is boerenkool te koop?

Het seizoen begint ongeveer in oktober/ november en loopt als de winter niet al te streng is tot ongeveer maart. Toch zie je steeds vaker in september de boerenkool al in de supermarkt liggen. Toch wordt over het algemeen de groente pas geoogst als de eerst nachtvorst is geweest. Door die nachtvorst verliest de groente wat van de bitterheid. Daardoor zie je het pas bij de groenteboer na de eerst nachtvorst. Heb je zelf boerenkool in de tuin staan en wil je niet wachten, dan kun je het ook even in een zak doen en die in de vriezer leggen.

Boerenkool gezond

Boerenkool is supergezond en wordt ook wel eens aan het rijtje van superfoods toegevoegd. De groente barst van de antioxidanten. Dit zijn stoffen die helpen tegen oxidatie ( schade door zuurstoffen). Oxidatie kan er voor zorgen dat er radicalen vrijkomen die weefsels en cellen kunnen beschadigen. In boerenkool zitten veel vitamines. De groente is rijk aan vitamine A, K1, B2 B6. In een ons zit 40 milligram vitamine 6 en 5066 microgram bètacaroteen. Dit zorgt net als vitamine A, voor een goede weerstand en is erg belangrijk voor het gezichtsvermogen, maar ook voor gezonde botten, tanden, huid en voor de groei.

Mineralen

Boerenkool zit boordevol mineralen: kalium, ijzer, magnesium en veel calcium. Calcium is goed voor sterke tanden en botten, maar ook voor de bloedstolling en spieren. Ook zit er foliumzuur in boerenkool. Foliumzuur is van belang voor een goed functionerend zenuwstelsel en imuunsysteem. Foliumzuur speelt eveneens een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen, het erfelijk materiaal (DNA) en gezonde groei tijdens de zwangerschap. Ook is het erg belangrijk bij de deling van de cellen tijdens de groei: foliumzuur verlaagt de kans op de geboorte van een kind met een open ruggetje. Daarnaast verlaagt foliumzuur het homocysteïnegehalte van het bloed. Een hoog homocysteïnegehalte wordt in verband gebracht met een grotere kans op hart- en vaatziekten.

boerenkool

Voedingswaarde

Wat is de voedingswaarde van boerenkool? In 1 zak (300 gram) zit:

  • 99 kcal energie
  • 1,8 gram vet
  • 0,3 gram verzadigd vet
  • 4,8 gram koolhydraten
  • 1,2 gram suikers
  • 14,1 gram vezels
  • 9 gram eiwit
  • 0,21 gram zout

Verse boerenkool

Veel mensen denken dat de groente veel gezonder is als je een struik koopt. Dat blijkt niet te kloppen. Zodra het gesneden wordt gaan de enzymen werken en vindt er afbraak plaats. Hierdoor gaat het vitamine c ook wat omlaag. Dat lijkt mee te vallen. Als er scherpe mensen gebruikt worden en het koelingsproces is op orde dan zullen er weinig vitamines verloren gaan. Het maakt dus niet zoveel uit of je struiken boerenkool koopt of een zak koopt.

Boerenkool schoonmaken

Wil je verse boerenkool schoonmaken? Neem dan een groot scherp mes. De bladeren moeten stevig in de krul zitten en mogen niet verlept zijn. Hoeveel boerenkool heb je nodig per persoon? Reken met de hele bladeren op 300 tot 500 gram per persoon om op een schoon gewicht te komen van 200 gram. Bewaar deze stronken altijd in een vochtige doek in de koelkast.

Hoe moet je boerenkool schoonmaken? De middennerf van boerenkool is meestal hard en dik. Die moet je verwijderen. Pak het blad bij de steel en trek het van de nerf. Was eventuele modderresten weg. Laat de boerenkool daarna goed uitlekken. Leg een handjevol boerenkool op een snijplank en houdt het met een hand bij elkaar. Snijd er dan smalle reepjes van

Boerenkool koken

Boerenkool wordt vaak veel te lang gekookt. Zonde van de smaak en de textuur. De kool kan dan papperig en onsmakelijk worden in plaats van helder van kleur en veerkrachtig. Je kunt boerenkool het beste 15 tot 20 minuten laten koken. De kool slinkt tijdens het koken maar laat erg weinig vocht los. Let er dus op dat je voldoende water bij het koken toevoegt. Zet het vuur laag en de deksel op de pan om het proces te versnellen.

Boerenkool roerbakken kan ook. Dan is een minuut of 3 genoeg.