Het komt je vast bekend voor: in het huis van dat ene stel voel je je onmiddellijk thuis, maar bij die andere vrienden niet. Dat heeft, nog meer dan met hun woonstijl, te maken met de geur die er hangt.
Geur
Als je in de hal begroet wordt door een combinatie van zweetvoeten en natte hond, ga je je nooit op je gemak voelen. En heb je al helemaal geen zin om er iets te eten of te drinken. Gek genoeg kunnen we ons eigen huis niet ruiken en we hebben dus ook geen idee of het er lekker ruikt of stinkt. Hoe komt dat?
Neusblindheid
De populair-wetenschappelijke website The Science of Us stelde deze vraag aan cognitief psycholoog Pamela Dalton, die al twintig jaar het fenomeen ‘neusblindheid’ bestudeert.
Als je thuis een geurkaars aansteekt, legt Dalton uit, ruik je die aanvankelijk heel sterk. Maar al na twee keer ademen wordt dat minder, omdat de geurreceptoren in je neus ‘uitschakelen’. Je hersenen hebben de geur geroken en vastgesteld dat er niets bedreigends aan is, en dus hoeft er geen aandacht meer aan geschonken te worden. Waarschijnlijk past onze neus zich snel aan zodat hij altijd alert kan blijven op nieuwe geurtjes in onze omgeving die wellicht belangrijk zijn. Onze voorouders konden zo bijvoorbeeld een verandering in de geur van een gedood dier ontdekken, dat aangaf dat ze het beter niet meer konden opeten.
Hoe ruikt je huis?
Allemaal leuk en aardig, maar hoe kom je er nu achter nu je eigen huis ruikt?
Optie 1: ga een tijdje op vakantie. Als je terugkomt, ruik je je huis zoals een vreemde dat zou doen.
Optie 2: Deze wordt vaak gebruikt door parfumeurs. Ren de trap een paar keer op en neer. Zo breng je je bloedsomloop op gang en dat helpt je neus om bekende geurtjes opnieuw te ruiken. Goedkoper dan optie 1 en nog gezond ook.
Gelukkig heb je wel invloed op de geur in huis. Bevalt die niet of wil je de geur verbeteren? Lees dan deze tips.