Wanneer is een ei vers en wanneer moet je hem niet meer eten?

Categories KeukentipsPosted on

Aan de buitenkant is het moeilijk te zien of een ei nog vers is. Maar achter die mooie, gladde buitenkant kan een vies, oud en stinkend ei schuilgaan. Op het doosje staat vaak wel de houdbaarheidsdatum van een ei, maar wie weet bewaar jij je eieren wel gewoon in een grote schaal of heb je eieren van je eigen kippen.

Gelukkig zijn er nog wat trucjes. Hoe weet je of een ei kakelvers is?Als je een ei breekt, zie je vaak in het brede gedeelte van de eischaal een klein vliesje. Dat is het luchtkamertje. In de kip was het namelijk lekker warm. Een graadje of 41. Aangezien wij Nederlandse eieren hebben is het dus buiten de kip een stuk koeler. Het ei schrikt dan een beetje en krimpt daardoor wat. Bij een kakelvers ei is die luchtkamer heel erg klein. Het ei zelf zit vol met eiwit en eigeel.

vers ei

Hoe herken je een vers ei?

Een kakelvers ei kun je heel gemakkelijk herkennen. Als je hem schudt zit alles stevig op zijn plaats. Ook hoor je het ei niet klotsen.

Slapper en ondoorzichtig

Een kakelvers ei blijft natuurlijk niet kakelvers. Al heel snel stroomt het water uit het eiwit in kleine beetjes naar de dooier toe. Deze is wat minder waterig. Naarmate het ei ouder wordt lubbert de dooier daardoor steeds meer uit en wordt hij groter en slapper. Het eiwit wordt steeds doorzichtiger. Als je een ei wilt bakken, kun je dus best gemakkelijk zien hoe vers het ei is. Is alles mooi strak? Dan heb je een jong ei. Lubberig en slap? Je ei is oud.

Lees ook  Gember bewaren. Zo blijft gember langer goed

Gekookt ei

Bij een gekookt ei is het wat moeilijker te zien of een ei vers is. Je kunt namelijk niet door de schaal kijken of hij nog strak is of niet. En ik neem aan dat je er ook niet achter wilt komen als je hem kapot tikt en de zwaveldampen je tegemoet komen.  Er is gelukkig een trucje.

Leg je ei in het water. Een erg vers ei heeft praktisch geen lucht en zakt als een baksteen naar de bodem.

Bij oudere eieren stijgt de luchtbel in de stompe kant naar de oppervlakte waardoor het ei rechtop gaat staan. Hoe verticaler de handstand, hoe ouder het ei.

Een drijvend ei, moet je gelijk weggooien. Dit ei is ontzettend oud en je kunt er behoorlijk ziek van worden.