De controle van je cv-ketel kun je het beste voor de zomer laten doen. In de zomer heb je namelijk niet door dat je ketel kuren heeft, maar zodra het straks wat kouder wordt, merk je het meteen. Punt is dan alleen dat iedereen er dan achter komt dat er iets aan de hand is met zijn ketel.
Gevolg? Monteurs zijn veel op pad en dus moet je even wachten voor je aan de beurt bent en dat is best vervelend als het koud is in huis of als je alleen maar koud water hebt. Zorg daarom dat je dat voor bent en laat je cv-ketel nu controleren.
Storing cv ketel
De ketels zijn zo modern geworden dat hij meteen in de storing schiet zodra er iets aan de hand is. Het vervelende is dat je huis dan ook niet meer verwarmt wordt. Erg vervelend als het buiten koud is.
Ook in het begin van het stookseizoen rond september/ oktober zijn er veel storingen bij cv-ketels. Ketels draaien dan voor het eerste weer op volle toeren.
Problemen die het vaakst voorkomen
- Defecte onderdelen,
- Onvoldoende druk in de ketel
- De rookgasafvoer die mankementen heeft
Cv ketel onderhoud
Veel mensen denken dat regelmatig onderhoud niet hoeft, maar bijvoorbeeld bij hr-ketels wordt rookgas gerecirculeerd. Dat zorgt voor vervuiling en als je daar niets aan doet, en gaat hij gewoon in storing. Maar ja, dan is het te laat.
De meeste fouten die mensen maken, behalve met wachten tot het te laat is, is het negeren van signalen dat de cv-installatie niet goed functioneert. Ook als je de cv-ketel niet op tijd bijvult, komt dat de levensduur van de ketel niet ten goede. Maar soms gaan mensen ook zelf aan de cv-installatie sleutelen. Toch moet je werken aan gasinstallaties echt overlaten aan technische vakmensen. Ondeskundig werken aan deze installaties kan leiden tot levensgevaarlijke situaties.
Elk jaar overlijden er gemiddeld tien mensen aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging en belanden er honderden mensen in het ziekenhuis. Het beroep van cv-monteur was tot 1 januari 2019 vogelvrij. Nu mogen alleen nog erkende monteurs onderhoud en reparaties uitvoeren.
Koolmonoxide
Als de cv-ketel het gas niet volledig verbrandt, kan koolmonoxide ontstaan. Koolmonoxide is een echte sluipmoordenaar. Je kunt het niet zien, ruiken of proeven. Als je het inademt, kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben.
Signalen van koolmonoxide-vergiftiging
Wees alert bij signalen als lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Als je deze signalen opmerkt, is het belangrijk om meteen alle ramen en deuren zo ver mogelijk open te zetten zodat er frisse lucht binnen kan komen. Waarschuw je huisgenoten en ga zo snel mogelijk naar buiten. Om op tijd gewaarschuwd te worden, kun je een koolmonoxide-melder aanschaffen.
Een geel-oranje vlam in een gastoestel wijst op een gebrek aan zuurstof. De vlam is blauw bij een goede verbranding. Neem bij een geel-oranje vlam contact op met een erkend installateur. Let ook op sporen van roest op het apparaat. Dit betekent dat de cv-installatie in een slechte staat is.
Voorkomen van koolmonoxidegevaar doe je vooral door de cv-installatie jaarlijks te laten controleren. Als ketels een aantal jaar niet zijn schoongemaakt, kunnen ze zichzelf helemaal vervuilen. Dan is zelfs het metaal aangetast en is er niets meer aan te doen.
Tips voor onderhoud
- Zorg ervoor dat de waterdruk op peil is. Controleer de waterdruk. Deze moet tussen de 1,5 en 2,0 bar liggen. Als de druk te laag is, kun je de cv-installatie zelf bijvullen.
Hoe vul je je cv-ketel bij?
Koppel een vulslang tussen de cv-ketel en een waterkraan. Bevestig eerst de slang aan de waterkraan, houdt het andere eind van de slang omhoog en open de waterkraan tot er water uit de slang stroomt. Bevestig het losse eind aan het vul/aftappunt in de cv-installatie. Open nu beide kranen en wacht tot de druk tussen de 1,5 en 2,0 bar bedraagt.
Ontluchten
Het is ook mogelijk dat er lucht in de cv-installatie zit. Om dit te controleren, open je voorzichtig het ontluchtingskraantje tot er geen lucht meer uit komt maar alleen water. Na het ontluchten is het goed de druk te controleren. Is de druk gedaald? Vul dan water bij totdat de gewenste druk bereikt is. Meer lezen over ontluchten
Ruimte
Zorg er in elk geval voor dat de cv-ketel ongehinderd kan functioneren. Dus zet je cv-ketel niet vol met allerlei spullen. Daarnaast is het belangrijk dat ook de rookgasafvoer niet wordt ‘ingebouwd’. De installatie moet ongehinderd lucht kunnen aanzuigen en verbrandingsgassen kunnen afvoeren.
Erkende monteurs
Vanaf 1 januari 2019 mogen alleen erkende installateurs nog onderhoud aan cv-ketels doen. Monteurs moeten voldoen aan hogere eisen voor vakbekwaamheid. De reden voor deze maatregel is dat er teveel ongelukken gebeurden als gevolg van koolmonoxide.
Oude ketel vervangen
Als je cv-ketel vaker in storing gaat en je merkt dat het lastiger wordt om je huis goed te verwarmen, is je ketel wellicht aan vervanging toe. Bij een combiketel die ook zorgt voor warm douchewater, merk je dat het langer duurt voordat het water op de gewenste temperatuur is.
De levensduur van een cv-ketel ligt tussen de twaalf en vijftien jaar. Rond die tijd is het raadzaam om de ketel te vervangen. De nieuwste generatie hr-ketels verbruikt minder gas, dat scheelt dus in je portemonnee. Al zal je waarschijnlijk wel moeten sparen voor een ketel. Een ketel kost al snel tussen de 1000 en de 2500 euro. De montagekosten liggen ook al snel boven de 500 euro.
Denk op het moment dat je de cv-ketel vervangt ook eens aan de mogelijkheid om zelf je duurzame energie op te wekken, bijvoorbeeld met een zonneboiler of een warmtepomp. Dat scheelt energiekosten en is goed voor het milieu. Waarschijnlijk kun je hier subsidie voor aanvragen.