Wat doen muggen overdag? En waarom ’s nachts actief?

Categories Ongedierte, Tuin of Balkon, ZomerPosted on

Wat doen muggen overdag? Eerlijk gezegd heb ik daar nooit over nagedacht. ’s Nachts word ik soms helemaal gek van het gezoem, maar overdag hoor ik ze niet. Zouden ze dan uitrusten omdat ze ons de hele nacht gepest hebben?

Muggen zijn nachtdieren

Muggen zijn nachtdieren. Dat verklaart meteen waarom we ze overdag niet zien vliegen. ze komen tevoorschijn als de vogels weer op hun nest zitten of in de slaapstand gaan. Dus zodra het schemerig wordt komen de zoemers weer in de actieve stand. Het is dan gewoon veiliger voor ze. De enige vijanden zijn dan vleermuizen.

Ook hoeven ze ’s nachts niet lang te zoeken om een prooi. De meeste dierlijke slachtoffers slapen dan, net als mensen.

muggen

Vrouwtjes

Het zijn het alleen de vrouwtjes die steken en vervelende bulten veroorzaken. Ze doen dat omdat ze hun eitjes van voedsel moeten voorzien. Mannetjes leven niet van ons bloed. Die leven op nectar van bloemen. Overdag rusten de muggen uit. Dat doen ze op een beschut plekje met voldoende vocht en warmte. Meestal zijn dit kruipruimtes in huizen, maar ook verstoppen ze zich graag in de bosjes.

Waarom steken muggen?

  1. Voortplanting: Vrouwtjes hebben bloed nodig om eieren te kunnen produceren. Ze hebben een eiwitrijk dieet nodig om hun eieren te ontwikkelen. Bloed bevat de nodige eiwitten en voedingsstoffen die ze nodig hebben voor dit proces.
  2. Voeding: Naast het verkrijgen van eiwitten voor hun eieren, voeden ze zich ook met nectar en andere suikerhoudende stoffen. Mannetjes voeden zich over het algemeen met nectar en hebben geen bloed nodig. Het zijn de vrouwtjes die bloed moeten steken om zich voort te planten.
Lees ook  Zevenblad. Een onkruid uit je tuin wat je kunt eten

Hoe vinden muggen mensen?

Muggen detecteren hun gastheer, zoals mensen of dieren, door middel van geur- en warmtesensoren. Ze gebruiken hun stekende monddelen, die bestaan uit een dunne, buisvormige structuur, om door de huid te prikken en bloed te zuigen. Tijdens het steken spuiten ze ook een beetje speeksel in de wond om het bloed gemakkelijker te kunnen opzuigen. Dit speeksel kan bij mensen reacties veroorzaken zoals jeuk, roodheid en zwelling.

Muggenbeten

Hoewel muggenbeten meestal niet ernstig zijn, kunnen ze ongemakkelijk zijn en in sommige gevallen allergische reacties of de overdracht van ziekteverwekkers veroorzaken. Om beten te voorkomen, worden maatregelen zoals het gebruik van insectenwerende middelen zoals DEET en het dragen van beschermende kleding.

Geef een reactie