Kombucha maken: eenvoudig recept en tips voor beginners

Categories Alle recepten, Drankjes, Eten en drinkenPosted on

Kombucha is een gefermenteerde drank op basis van gezoete thee en een combinatie van bacteriën en gist (ook wel SCOBY genoemd). Dit probiotische drankje wordt vaak geprezen om zijn mogelijke gezondheidsvoordelen, zoals een verbeterde darmflora en een betere spijsvertering.

Wat is kombucha?

Kombucha heeft een lichtzure, verfrissende smaak die doet denken aan cider. De oorsprong van deze drank is niet precies bekend, maar de eerste fermentatieculturen zouden afkomstig zijn uit Tibet of Mongolië en later zijn verspreid naar China. Tijdens de Qin-dynastie (221-206 v.Chr.) stond kombucha bekend als de ‘zwam voor een lang leven’ vanwege de vermeende geneeskrachtige eigenschappen.

Flessen kombucha op een rij

Waarom is kombucha gezond?

Kombucha bevat van nature probiotische bacteriën, enzymen en vitamines die een positief effect kunnen hebben op de spijsvertering. Er zijn echter wetenschappelijke twijfels over hoeveel van deze bacteriën daadwerkelijk de darmen bereiken, omdat maagzuur veel van hen kan vernietigen. Toch wordt kombucha door veel mensen gewaardeerd als een gezond en dorstlessend alternatief voor frisdrank.

Zelf maken

Wil je zelf kombucha maken? Dan heb je een startercultuur nodig. Als je voor het eerst kombucha maakt, kun je een kant-en-klare kombucha en een SCOBY kopen bij een biologische winkel om het proces te starten. SCOBY staat voor ‘Symbiotische Kolonie van Bacteriën en Gist’ en is essentieel voor de fermentatie.

Wat heb je nodig voor een basis kombucha?

  • 1,5 liter water
  • 8 gram groene thee ( sencha of oolong), zwarte thee of witte thee
  • 90 gram (biologische) suiker
  • 150 ml starter
  • 1 kombuchazwam ( Dit heet ook wel Scoby)
  • En (weck)pot van 2 liter zonder deksel
  • Roestvrijstalen pan
  • Een zeef van roestvrijstaal
  • Kaasdoek
  • Elastiekje
  • Lepel
  • Trechter
  • Glazen fles met dop of beugel

De eerste stap

De eerste stap duurt ongeveer een half uurtje. Verhit het water maar laat het niet koken. Haal de pan van het vuur en roer de thee door het water en laat dit een minuut of tien trekken. Zwarte thee moet vaak iets langer. Doe de suiker in de thee en laat alles afkoelen tot het op kamertemperatuur is. Doe dit echt. Doe je dit niet dan wordt je gist gedood. Schenk alles in een pot. Doe de starter en de zwam erbij. Dek de pot af met je kaasdoek en een elastiekje.

De tweede stap

Zet dan je drank weg op een warme plek. De ideale temperatuur is tussen de 22 en 26 graden. Je laat je drank zeven tot veertien dagen fermenteren. Je kunt tussendoor wel even proeven wanneer je drank klaar is. Hoe langer je je drankje laat fermenteren hoe zuurder het wordt. Als het goed gaat zie je na een weekje een nieuwe zwam ontstaan. Zie je schimmel of zie je geen zwam dan kun je het wel weggooien en begin dan met een nieuwe zwam.

De derde stap

Na een tijdje is het oogsttijd. Je kombucha is klaar als het naar cider smaakt. Een beetje zuur met een azijn-achtige geur. Haal dan de zwam uit de pot en bewaar zo’n tien procent voor je volgende experiment. Zeef de rest door een trechter in een fles en sluit die luchtdicht af. Je kunt de drank meteen drinken maar je kunt hem ook langer laten staan voor meer koolzuur.

De vierde stap

Deze laatste stap is niet verplicht maar wel leuk als je andere smaken wilt proberen. Voeg een laagje vers fruitsap (100% fruit, niet uit concentraat) toe en laat hem verder fermenteren. Dit duurt twee tot vier dagen en je doet dat op een donkere plek die op kamertemperatuur is. Bewaar je drankje daarna in de koelkast. Het is overigens klaar als je een lichte tegendruk voelt tegen je hand als je de fles opent.

Wat kun je toevoegen aan kombucha?

  • Fruitsap (100% puur, niet uit concentraat)
  • Kruiden (zoals munt of basilicum)
  • Gember (voor een pittige touch)
  • Specerijen (zoals kaneel of steranijs)
  • Rooibos (voor een unieke smaak)

Met dit recept maak je eenvoudig je eigen kombucha, helemaal afgestemd op jouw smaak. Geniet van dit verfrissende en gezonde drankje!

Recept met kombucha

Groene ijsthee met perzik en kumbucha

Handig om te hebben

Kombucha zelf maken
Kombucha zelf maken
4.9
€17,95
Bol.com
Captain Kombucha Ginger Lemon Zero 400ML
Captain Kombucha Ginger Lemon Zero 400ML
€6,70
Bol.com
Big Book of Kombucha
Big Book of Kombucha
4.9
€19,09
Bol.com
KoRo | Bio kombucha SCOBY
KoRo | Bio kombucha SCOBY
€15,00
Bol.com
Ingmar Kombucha - Glazen pot met andere benodigdheden voor het maken van kombucha
Ingmar Kombucha - Glazen pot met andere benodigdheden voor het maken van kombucha
1.0
€19,95
Bol.com
Plastic zeef (geschikt voor Kefir, Kombucha en meer) - Ø 15cm
Plastic zeef (geschikt voor Kefir, Kombucha en meer) - Ø 15cm
3.6
€12,95
Bol.com
author avatar
Redactie