Wat is kombucha en hoe maak je het?

Kombucha is een drankje dat ontstaat uit fermentatie van gezoete thee door lactobacil- en gist-culturen. Van het drankje wordt gezegd dat het ontzettend goed is voor de darmflora.

Wat is kombucha?

Kombucha maak je op basis van thee en het smaakt wat naar zure cider. Even voor het eerst snel maken is er niet bij want het proces om te maken is vrij lang. Wanneer je een basisdrank hebt kun je er allemaal verschillende smaken aan toevoegen. Waar de drank precies vandaan komt is lastig te bepalen: de eerste culturen zouden uit Tibet of Mongolië komen en zich vervolgens hebben aangepast in China alwaar hun geneeskrachtige eigenschappen werden toegeschreven. Tijdens de Qin-dynastie (221-206 v.C.) noemde men ze er ‘zwammen voor een lang leven’.

Waarom is kombucha gezond?

Dit gefermenteerde drankje is erg lekker maar ook dorstlessend. Het drankje bevordert je spijsvertering, is een bron van vitaminen en verhoogt de productie van enzymen. Kombucha zit in principe vol goede en gezonde bacteriën, maar het is nog maar de vraag of die bacteriën de goede bestemming in je lichaam wel bereiken. ,,Je maag zit vol zuren, en het is onduidelijk hoeveel levende bacteriën het helemaal tot je darmen overleven — de plek waar ze het meeste effect hebben”, stellen wetenschappers van La Trobe University.

Zelf maken

Wil je zelf kombucha maken dan heb je een starter nodig. Dit is vocht van de vorige keer. Omdat het misschien je eerste keer is, heb je natuurlijk geen vocht. Haal daarom eerst een kant-en-klare kombucha en een Skoby in de biologische winkel. Deze kun je als starter gebruiken en je kunt meteen aan de slag. Skoby is Symbiotische Kolonie van Bacteriën en Gist. Na een aantal dagen, soms zelf tot een maand (afhankelijk van de smaak die je wilt is de kombucha klaar

Wat heb je nodig voor een basis kombucha?

  • 1,5 liter water
  • 8 gram groene thee ( sencha of oolong), zwarte thee of witte thee
  • 90 gram (biologische) suiker
  • 150 ml starter
  • 1 kombuchazwam ( Dit heet ook wel Scoby)
  • En (weck)pot van 2 liter zonder deksel
  • Roestvrijstalen pan
  • Een zeef van roestvrijstaal
  • Kaasdoek
  • Elastiekje
  • Lepel
  • Trechter
  • Glazen fles met dop of beugel

De eerste stap

De eerste stap duurt ongeveer een half uurtje. Verhit het water maar laat het niet koken. Haal de pan van het vuur en roer de thee door het water en laat dit een minuut of tien trekken. Zwarte thee moet vaak iets langer. Doe de suiker in de thee en laat alles afkoelen tot het op kamertemperatuur is. Doe dit echt. Doe je dit niet dan wordt je gist gedood. Schenk alles in een pot. Doe de starter en de zwam erbij. Dek de pot af met je kaasdoek en een elastiekje.

De tweede stap

Zet dan je drank weg op een warme plek. De ideale temperatuur is tussen de 22 en 26 graden. Je laat je drank zeven tot veertien dagen fermenteren. Je kunt tussendoor wel even proeven wanneer je drank klaar is. Hoe langer je je drankje laat fermenteren hoe zuurder het wordt. Als het goed gaat zie je na een weekje een nieuwe zwam ontstaan. Zie je schimmel of zie je geen zwam dan kun je het wel weggooien en begin dan met een nieuwe zwam.

De derde stap

Na een tijdje is het oogsttijd. Je kombucha is klaar als het naar cider smaakt. Een beetje zuur met een azijn-achtige geur. Haal dan de zwam uit de pot en bewaar zo’n tien procent voor je volgende experiment. Zeef de rest door een trechter in een fles en sluit die luchtdicht af. Je kunt de drank meteen drinken maar je kunt hem ook langer laten staan voor meer koolzuur.

De vierde stap

Deze laatste stap is niet verplicht maar wel leuk als je andere smaken wilt proberen. Voeg een laagje vers fruitsap (100% fruit, niet uit concentraat) toe en laat hem verder fermenteren. Dit duurt twee tot vier dagen en je doet dat op een donkere plek die op kamertemperatuur is. Bewaar je drankje daarna in de koelkast. Het is overigens klaar als je een lichte tegendruk voelt tegen je hand als je de fles opent.

Wat kun je toevoegen?

  • fruitsap
  • kruiden
  • gember
  • specerijen
  • rooibos

Recept met kombucha

Groene ijsthee met perzik en kumbucha

 

Handig om te hebben