Wat moet je doen bij een bijensteek?

Categories NieuwsPosted on

Bijen zijn eigenlijk lieve insecten. Ze steken alleen als ze rechtstreeks bedreigd worden. Als ze steken proberen ze zich te verdedigen. Met een pijnlijke prik als gevolg. Wat moet je doen bij een bijensteek?

Symptomen bijensteek

Een bijensteek kan erg pijnlijk zijn. Op het moment dat je wordt gestoken, voel je een stekende, brandende pijn. Direct na de prik ontstaan verschijnselen van irritatie. De huid rondom de steek wordt dik en rood. Bij sommige mensen ontstaat eerst een witte bult die later rood wordt.

Kunnen bijen vaak steken?

Honingbijen kunnen maar één keertje steken. Dit is zo omdat hun angel bezet is met fijne weerhaakjes die ervoor zorgen dat de angel blijft zitten wanneer de bij zich wil terugtrekken. Hierdoor komt een gedeelte van haar ingewanden mee naar buiten en zal de bij dus sterven. Haar enige verdedigingsmoment zal dus ook meteen haar dood betekenen.

 bijensteek

Wat moet je doen bij een bijensteek?

  • Schraap de angel uit de huid met je nagel. Met een bankpas of iets dergelijks werkt ook prima
  • Koel de plek met een koud compres of een coldpack
  • Breng een zalf aan tegen de pijn of jeuk. Een zalf met calendula, aloë vera of menthol werkt erg goed. Niet bij de hand? Citroen, azijn of tandpasta met menthol werkt ook
  • Is iemand gestoken in de mond of keel, bel dan meteen 112. Laat ondertussen het slachtoffer op ijsklontjes zuigen om de zwelling in de mond of keel tegen te gaan.
  • Krijgt iemand een allergische reactie? Bel dan ook meteen 112. Wanneer iemand weet dat hij of zij allergisch is, heeft hij of zij ook vaak een epipen bij zich. Laat dan het slachtoffer de injectie zetten.
Lees ook  Arsenicum in rijstwafels? Maak zelf gezonde rijstwafels