Welk dak is geschikt voor zonnepanelen?

Categories Besparen, HuisPosted on

Netbeheerders hebben in 2022 een historische groei van het aantal zonnepanelen op woningdaken waargenomen. Belangrijke aanjager van de populariteit van zonnepanelen onder woningbezitters is de salderingsregeling, meldt branchevereniging Netbeheer Nederland. Deze regeling heeft vanaf 2004 gezorgd voor een ongekend snelle groei van het aantal zonnepanelen op de daken van woningen, zowel koop als huur.

Waarom zijn zonnepanelen populair?

De prijs van de panelen is inmiddels enorm gedaald waardoor de terugverdientijd sterk is teruggelopen. Daarom steunen de netbeheerders samen met andere brancheorganisaties het voorstel voor een geleidelijke afbouw van de regeling en vragen de politiek om hier de eerste stap in te zetten.

In de verschillende provincies groeide afgelopen jaar het vermogen van de zonnepanelen op woningdaken tussen de 25 en 40 procent ten opzichte van 2021. Het Nederlandse elektriciteitsnet is volgens de netbeheerders echter niet ontworpen voor de grote hoeveelheid zonnestroom die nu wordt opgewekt, waarbij het net als een grote gratis batterij wordt ingezet.

zonnepanelen

Wanneer is je dak geschikt voor zonnepanelen?

Eerst moet je kijken naar de conditie van je dak. Zijn er gebreken aan de dakconstructie of de dakpannen dan is het verstandig om dit euvel eerst aan te pakken. Het plaatsen van zonnepanelen op een dak met een andere dakbedekking dan dakpannen zoals riet en zink vraagt om specifieke kennis. Ga dus niet zelf aan de slag. Je hebt er niets aan als het misgaat. Neem daarom altijd eerst contact op meteen deskundige. Heb je een plat dak? Dan kunnen de panelen met behulp van een frame schuin op het dak geplaatst worden.

Lees ook  Een hoeslaken opvouwen zonder gedoe

Wanneer is de opbrengst het beste?

Bij een schuin dak is de opbrengst van zonnepanelen optimaal wanneer de zonnepanelen op het zuiden gericht zijn en er een dakhelling is van dertig tot veertig graden. Dat betekent dus niet dat je alleen zonnepanelen niet op het oosten of op het westen kunt leggen. Ook op het westen en oosten leveren de panelen nog minimaal tachtig procent energie op bij een optimale oriëntatie en hellingshoek van het dak.  Zonnepanelen op het noorden plaatsen heeft weinig zin. Zij leveren onvoldoende stroom op.

Zonnepanelen op een plat dak? Richt ze op het zuiden. Op het oosten en westen kan ook. De opbrengst zal dan wat lager zijn. Wel is het dan belangrijk dat de panelen twee aan twee schuin tegen elkaar aangelegd worden. Op deze manier kun je ook meer panelen kwijt waardoor je meer energie opwekt. Voor de beste opbrengst moeten de panelen zo weinig mogelijk schaduw hebben. Pijpen op het dak, dakkapellen kunnen als ze een schaduw op de panelen werpen, zorgen voor minder opbrengst. Bij in serie geschakelde panelen heeft schaduw op een paneel al gevolgen voor de opbrengst.