Welk fruit kun je het beste in de koelkast bewaren?

koelkast

Ben je het ook zo zat om steeds fruit weg te moeten gooien omdat het zo snel bedorven is? Misschien wist je het nog niet, maar appels kun je veel langer bewaren als je ze in de koelkast doet in plaats van op de fruitschaal. Tomaten daarentegen bewaar je juist buiten de koelkast. Met deze tips zul je minder fruit weggooien.

Wat bewaar je in de koelkast?

  • Aardbeien ( anders worden ze zacht en trekken ze fruitvliegjes aan)
  • Aalbessen
  • Appels
  • Abrikozen ( dan kun je ze langer bewaren)
  • Bramen
  • Bosbessen
  • Cranberries
  • Druiven
  • Frambozen
  • Gesneden fruit
  • Vijgen

Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberry’s, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen). Je kunt het ook op de fruitschaal bewaren maar dan is het minder lang houdbaar.

koelkast

Wat bewaar je niet in de koelkast?

  • Ananas ( ongesneden)
  • Banaan
  • Citroen
  • Grapefruit
  • Limoen
  • Mandarijn
  • Mango
  • Sinaasappel

Het meeste exotische fruit kan niet goed tegen kou en kun je het beste op de fruitschaal bewaren: zoals banaan (1 week), ananas (3-7 dagen), mango (8 dagen), meloen (1-7 dagen) en guave (2 dagen). Ook citrusfruit kun je het beste op de fruitschaal bewaren: zoals sinaasappel, mandarijn, grapefruit, citroen en limoen (1-2 weken). Bij warm weer kun je het eventueel in de koelkast bewaren.

Ethyleen

Bananen, appels, peren en perziken verspreiden een gas (ethyleen) als ze rijpen. En dat versnelt ook de rijping van ander fruit. Wil je dit voorkomen, bewaar ze dan apart.Wil je bepaald fruit sneller laten rijpen. Doe dan een appel of banaan bij het fruit in de zak. Dit trucje passen moderne fruithandelaren nog steeds toe, maar dan om juist de bananen te laten rijpen. Ze transporteren bananen namelijk zo groen mogelijk, zodat die langer goed blijven en ze minder snel beschadigen. Maar eenmaal klaar voor de markt moeten ze toch rijp worden. Handelaren versnellen het rijpingsproces door de bananen een paar dagen in een afgesloten ruimte met een hoge concentratie ethyleen te bewaren. De bananen komen zo op de juiste kleur en zijn op die manier precies rijp genoeg voor de consument. Dit trucje wordt op allerlei soorten fruit toegepast.