Hoofdkussen kopen? Welk hoofdkussen past bij jou?

Categories HuisPosted on

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten hoofdkussens te koop. Verschillende vormen, met nekrol en zonder en van verschillende materialen. De prijzen variëren van nog een tientje tot honderden euro’s. Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren, maar de keuze voor een kussen hangt ook af van je matras en slaaphouding. Voor welk hoofdkussen ga jij?

Welk hoofdkussen past bij jou?

Een hoofdkussen kopen is iets wat je niet iedere dag doet. Laat je daarom goed informeren want het is wel erg belangrijk. Van een slecht kussen kun je nachten wakker liggen en zelfs nekklachten krijgen.

Een kussen zorgt ervoor dat je hoofd tijdens het slapen niet te ver voorover of achterover buigt maar ook niet te ver opzij. Eigenlijk is het beste kussen een kussen waarop je hoofd in een min of meer rechte lijn ligt met je ruggengraat. Bij de keus voor het juiste hoofdkussen is je favoriete slaaphouding ook erg belangrijk. Slaap je op je rug, zij of buik?

  • Rugslapers moeten erop letten dat het kussen wat hoger is in de nek dan bij het achterhoofd. Is het kussen te dik bij het achterhoofd, dan buigt het hoofd te ver naar voren.
  • Buikslapers zijn het best af met een heel dun kussen. Want op je buik lig je al in een onnatuurlijke en oncomfortabele positie. Met een dun kussen belemmer je je ademhaling het minst.S
  • Slaap je op je zij en heb je brede schouders dan heb je een dikker kussen nodig. Voor zijslapers is het extra belangrijk dat hun schouders niet op het kussen liggen, maar er tegenaan. Het kussen begint dus boven de schouder.
Lees ook  Voorkom bevriezing. Hoe moet je je buitenkraan afsluiten?
hoofdkussen

Donzen kussen

Een donzen kussen is vochtregulerend, isolerend en ventilerend. Kussens van dons voelen licht aan wat veel mensen prettig vinden. Het fijne van een donskussen is dat je het kussen naar je eigen wens kunt vormen, zodat je steun hebt waar je dat wenst. Dons is wel vaak wat duurder. Ook kan je niet altijd wassen in de wasmachine. Dit verschilt per merk. Kijk daarom goed op het label. 

Een donzen kussen wassen? Stop je kussen (zonder kussensloop) in de wasmachine en voeg een kleine hoeveelheid wasmiddel toe dat geschikt is voor fijne was. Stel vervolgens de wasmachine in op het aantal graden wat op je label staat. Wanneer het eerste wasprogramma is afgelopen kun je het beste nog een extra keer spoelen om zo ook het wasmiddel dat nog niet helemaal weg is te verwijderen. Centrifugeer vervolgens je kussen om zo veel mogelijk water te verwijderen. Daarna kun je je kussen drogen. Je kussen drogen doe je door het in de droger te doen. Dit geldt voor donzen, synthetische en wollen kussen. Stel je droger in op de laagste stand voor een programma voor wollen of fijne was.

De beste donzen kussens vind je hier bij Bol.

Veren hoofdkussen

Veren zorgen voor stevigheid in een kussen, maar hebben ook een duurzaam karakter. Een veren kussen is relatief gezien goedkoper omdat veren goedkoper zijn dan dons, simpelweg omdat een eend- of gans meer veren heeft dan dons, en de veren dus makkelijker te verkrijgen zijn. In tegenstelling tot donzen kussens, moet je veren kussens niet met behulp van de wasmachine reinigen. Het wassen van een veren kussen in een wasmachine zorgt er namelijk voor dat de veren aan elkaar gaan plakken. Het is beter om je veren kussen daarom naar de stomerij te brengen.

Lees ook  Betonnen aanrechtblad? Mooi, maar niet altijd even handig

De beste veren kussens bij Bol.

Wollen hoofdkussen

Het wollen kussen wordt gevuld met wolbolletjes. Wol heeft een hoog ventilatievermogen wat betekent dat transpiratievocht gemakkelijk opgenomen wordt . Belangrijker nog is dat het even snel weer aan de omgeving wordt afgegeven. Op wol slaap je dus altijd droog. Wollen kussens hebben niet veel onderhoud nodig. Wol bevat lanoline, een wolvet wat bacteriën tegenhoudt en vuilafstotend is. Schimmelvorming in wollen kussens en huisstofmijt is nagenoeg onmogelijk.

Wollen kussen kun je hier kopen

Katoenen kussen

Een katoenen hoofdkussens is 100% allergie vrij, doordat het tot op hoge temperatuur in de wasmachine gewassen kan worden. Katoen is absorberend en ademt goed. Met een katoenen kussen heb je dus ook nooit last van een klam en warm kussen. Een katoenen hoofdkussen is goed vormbaar en geschikt voor zowel de buik-, zij- als rugslapers. Nadeel van dit kussen is wel dat hij vaak niet lang meegaat.

Meer over katoenen kussens

Synthetische/polyester kussen

Synthetische kussens vaak goed wasbaar en niet te duur. De vulling is vaak van polyether of een andere kunstvezel. Hierdoor is een synthetisch kussen vaak zacht en licht. Door de gladheid van de vulling zal een synthetisch kussen over het algemeen niet goed “in vorm” blijven. Wanneer je een kussen in een vorm hebt gevouwen, gaat het vaak snel weer naar zijn oude vorm terug. Niet alle synthetische kussens ondersteunen daarom even goed. Ook zijn ze niet ideaal qua vochtregulatie. Een ander voordeel is dat je ze kunt krijgen met een speciale neksteun.

Hier vind je synthetische kussens

Lees ook  Nieuw huis? Waarom moet je je sloten vervangen
hoofdkussen

Traagschuim kussen

Traagschuim hoofdkussens worden meestal van een stuk traagschuim gemaakt maar soms zie je ook kussens met snippers. Het voordeel van traagschuim snippers is dat dit kussen meestal harder en zachter gemaakt kan worden. Het massieve traagschuim kussen dient perfect op hoogte te zijn want dit is niet veranderbaar. Meestal zijn de massieve traagschuim hoofdkussens voorgevormd. Wel bieden ze vaak goede ondersteuning. Een nadeel is dat je het kussen niet kunt wassen.

Hier kun je traagschuim kussens kopen

Latex kussen

Een latex hoofdkussen biedt goede veerkracht en dus ook goede ondersteuning. Deze kussens behouden te allen tijde de oorspronkelijke vorm en veerkracht. Met dit kussen heb je niet last van huisstofmijt. Nadelen zijn dat ze slecht ventileren en dat je ze niet kunt wassen.

Liever een latex kussen? Deze zijn er

Kom je er niet uit? Laat je dan adviseren door een specialist van een beddenzaak