Welke geneeskrachtige eigenschappen heeft munt?

munt

Munt kun je krijgen in veel verschillende soorten. Groene munt of tuinmunt is de meest voorkomende. De meeste muntsoorten zijn van oorsprong mediteraan of West-Aziatisch maar ze groeien inmiddels ook in het wild in Noord-Amerika. Maar ook de Grieken en Romeinen gebruikten al munt bij medische kwalen.

Munt

In de meeste supermarkten worden wel potjes verse munt verkocht, maar munt is ook heel goed te kweken in de tuin. Je koopt een potje munt in de supermarkt op bij een tuincentrum. Zet het in een grote pot en de plant zal vanzelf groter worden. Zet je hem gewoon in de tuin dan kun je overal stekjes verwachten. De muntplant woekert namelijk enorm. In de herfst sterven de bladeren af en dan kun je de munt in je bak ook het beste snoeien.

Pepermuntolie

Pepermuntolie is een etherische olie. Deze etherische olie wordt gewonnen uit bovengrondse delen van de pepermuntplant. De bladeren en stengels worden als het ware gestoomd. Met de waterdamp komt ook de pepermuntolie vrij. Omdat er één vierkante meter grond voor nodig is om drie gram pepermuntolie te produceren, is pepermuntolie relatief duur. 

munt

Waar wordt munt voor gebruikt?

Het belangrijkste bestandsdeel van pepermunt is menthol. Dat zorgt voor het koele gevoel en de frisse smaak in bijvoorbeeld tandpasta, zeep of badolie. Toch moet je voorzichtig zijn met de essentiële olie van pepermunt. Je mag het nooit onverdund gebruiken omdat de intensiteit van deze olie erg hoog is. Pepermuntolie is wel vijftig keer sterker dan het kruid pepermunt.

Medicinaal staat munt bekend als middel tegen verstopping. Maar heeft ook een pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Munt helpt onder andere bij een slechte adem, tegen overgeven, maagzuurproblemen, misselijkheid en spijsvertering klachten. Pepermunt olie is dan een goede keuze. Ook wordt het wel gebruikt bij zwangerschapsmisselijkheid.

Uitwendig helpt pepermuntolie bij spierklachten.

Muntthee

Muntthee is één van de meest gedronken soorten thee. De kruidenthee kan zowel koud als warm gedronken worden. Een hete muntthee  geeft je  in de winter wat meer energie, terwijl een ijskoude muntthee in de zomer een lekkere verfrissing kan zijn.

Muntthee is meestal cafeïne/theïne vrij, afhankelijk van de andere ingrediënten dat deze thee bevat. De planten van munt zijn alleszins 100% cafeïne vrij. Kijk altijd even op de verpakking of er geen cafeïne of theïne inzit. Hang je een paar munttakjes in een kop dan weet je zeker dat het cafeïne en theïne vrij is.

Een tweede voordeel van muntthee is dat het zeer rijk is aan antioxidanten. Dergelijke antioxidanten bevatten chemische stoffen die ervoor bekend staan onze algemene gezondheid te bevorderen, alsook voorkomen ze schade aan het menselijke lichaam en beschermen ze het lichaam tegen tumoren of ziektes.

Geef een reactie