Welke noten zijn gezond? En waarom

Categories KeukenPosted on

Mijn favoriete en ook nog gezonde tussendoortje zijn nootjes! Want ondanks dat ze veel (onverzadigd) vet bevatten en relatief veel calorieën, behoren ze wel tot mijn dagelijkse voeding. Ik zal vertellen waarom en wat mijn persoonlijke favorieten zijn.

Jaren geleden, toen ik nog niet zo bezig was met voeding, waren de enige nootjes die ik at de borrelnootjes zoals we ze allemaal kennen van feestjes en partijen. Pure en ongezouten noten? Nee hoor, dat was toch helemaal niet lekker. Dat was hoe ik er toen over dacht, inmiddels weet ik wel beter en eet ik vrijwel dagelijks een klein handje ongezouten en ongebrande noten. Want noten hebben meer gezondheidsvoordelen dan jij denkt.

Waarom zijn noten gezond?

Denk er dan wel om dat je onbewerkte noten kiest, dus ongezouten en ongebrand.

  • Ze bevatten namelijk alle voedingsstoffen die we dagelijks nodig hebben. Denk aan eiwitten, onverzadigde vetten, vezels, vitamines en mineralen.
  • Noten bestaan voor 50 tot 70 procent uit vetten. Dat is helemaal niet zo erg want het zijn vooral gezonde onverzadigde vetten. Houdt het dan wel bij een klein handje noten!
  • Noten zijn goede vleesvervangers. Ze bevatten namelijk bijna net zoveel eiwitten als vlees. Laat dus gerust eens je stukje vlees weg bij de warme maaltijd en neem een handje noten. Ben je vegetariër? Juist, lekker nootjes eten!
  • Noten zijn ideaal als tussendoortje. Ze bevatten weinig koolhydraten, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

Er zijn veel verschillende soorten noten. Omdat iedere noot zijn eigen samenstelling heeft qua vetten, vitamines en mineralen is het slim om gemengde noten te eten. Zo profiteer je van alle gezondheidsvoordelen.

Lees ook  Salades maak je in een handomdraai met de handige tools van Joseph Joseph
noten

Variatietips met noten?

  • Zoals jullie al konden lezen, zijn ze dus ideaal als tussendoortje of probeer ze eens door een schaaltje yoghurt of kwark en voeg nog wat vers fruit toe.
  • Wat dacht je van Griekse yoghurt met walnoten en honing?
  • Zin in lekkere trek? Maak de heerlijke frisse citroen kwarktaart met een bodem van noten. Dit recept vind je hier
  • Noten zoals cashewnoten zijn erg lekker om te serveren bij een rijstgerecht zoals rijst met kipkerrie
  • Of serveer ze eens op een verjaardag in plaats van de welbekende borrelnootjes

Mijn favorieten!

Zoals ik al aangaf eet ik vrijwel dagelijks een klein handje noten en dan meestal als tussendoortje. Als je goed zoekt kun je zeker in vrijwel iedere supermarkt de gezonde noten (lees: onbewerkt) vinden of anders eens langs bij de notenboer op de wekelijkse markt.