Welke omvormer moet je hebben voor zonnepanelen?

Categories Besparen, HuisPosted on

Zonnepanelen zetten zonlicht om in stroom. Alleen zonnepanelen plaatsen is dus niet genoeg. Om de stroom te kunnen gebruiken moet je de opgewekte stroom eerst omzetten naar wisselstroom of wisselspanning. Dit gebeurt door een omvormer en die zijn er in verschillende soorten.

Strengomvormer

Bij een strengomvormer worden de panelen achter elkaar met elkaar verbonden. Dit wordt een serieschakeling genoemd en die wordt dan aangesloten op een omvormer.  Het nadeel hiervan is dat wanneer een van de zonnepanelen in de schaduw ligt, dit effect heeft op alle verbonden panelen. Heb je geen schaduw dan is dit een goede en voordelige oplossing.

omvormer

Optimizer

Elk zonnepaneel wordt voorzien van een optimizer die ervoor zorgt dat elk paneel maximaal vermogen levert aan de omvormer. Het voordeel is dat schaduw op 1 paneel niet van invloed is op de andere panelen. Dus heb je een dakkapel dan maakt dat niet uit. En als er een paneel kapot is, werken de andere nog wel. De omvormer moet wel geschikt zijn voor het aansluiten van optimizers.

Micro-omvormer

Wil je het meeste rendement dan kun je het beste kiezen voor micro-omvormers. De zonnepanelen zijn door deze omvormer per paneel duurder, maar leveren in een jaar meer op. Bij micro-omvormers heeft elk zonnepaneel zij eigen omvormer. Bij schaduw op een of meerdere panelen is dit ook een goede optie, omdat de opbrengst van de verschillende panelen niet van elkaar afhankelijk is. 

Bron: Vereniging Eigen Huis

Lees ook  Zo word je minder snel ziek: 5 schoonmaaktips voor de keuken