Welke schade dekt je opstalverzekering of inboedelverzekering?

Categories HuisPosted on
opstalverzekering

De kennis over de opstalverzekering is bij veel huiseigenaren gebrekkig, blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis. Veel mensen hebben geen idee wat er onder de dekking valt, met alle risico van dien. Wat valt er wel en niet onder de opstalverzekering?

Een opstalverzekering wat is dat?

Een opstalverzekering is een verzekering die schade aan je huis. Bijvoorbeeld als je huis beschadigd raakt door iets waar je zelf niets aan kunt doen. Zoals schade door brand, water, inbraak of storm. Je bent ook verzekerd als iemand met zijn auto tegen je gevel aanrijdt. 

Waar ben je tegen verzekerd?

Bij de opstal hoort alles wat nagelvast zit in of aan je woning zoals je keuken, kozijnen en leidingen maar ook je schuur en je schutting. De voorwaarden verschillen per verzekering. Zo zal de ene verzekeraar een kapot raam wel vergoeden en de ander weer niet. Ook kunnen verzekeraars speciale clausules opnemen voor het verzekeren van zonnepanelen.

Een opstalverzekering keert uit als jouw huis getroffen wordt door:

  • Brand- en of blusschade.
  • Rook- en roetschade.
  • Schade door ontploffing.
  • Wateroverlast (geen dijkdoorbraak).
  • Blikseminslag.
  • Storm (vanaf windkracht 7).
  • Neerslag en vorst.
  • Inbraak en diefstal.

Allrisk opstalverzekering

Met een allrisk opstalverzekering is ook de schade gedekt die je zelf aan een huis veroorzaakt. Stel je laat iets op je dure vloer vallen, dan is de schade alleen gedekt met een zogeheten allrisk-polis.

Wanneer betaalt een verzekering je niet?

In het algemeen geldt dat schade alleen wordt vergoed als het om een ‘onzeker voorval’ gaat. Stort het dak in door jarenlang achterstallig onderhoud, dan keert de verzekering niet uit. Ook bij constructiefouten of opzet zullen ze niet betalen. Het heeft dus geen zin om tijdens de storm een dakraam bewust open te zetten omdat je graag een nieuwe wilt. 

Lees ook  Last van stress? Schoonmaken blijkt dé oplossing

Schade door een aardbeving, atoomkernreactie, overstroming of een oorlog is altijd uitgesloten. Sommige verzekeraars vergoeden wel het overlopen of begeven van (een dijk langs) een kanaal, beekje of kleine rivier als dit niet komt door lokale neerslag. Verzakking is bij bijna alle verzekeraars niet gedekt; of dit nu door gaswinning of droogte is ontstaan, maakt niet uit.

Ook rieten daken kunnen uitgesloten worden.

Is een opstalverzekering verplicht?

Een opstalverzekering is verplicht voor iedereen die een koopwoning met hypotheek heeft. De opstalverzekering moet ingaan op de dag dat de woning wordt overgedragen of opgeleverd. Maar ook als je geen hypotheek meer hebt, is het verstandig een opstalverzekering af te sluiten.

Wat moet je doen?

Controleer altijd de polisvoorwaarden van je verzekering. Zo weet je wat wel en wat niet onder de dekking valt.