Wie oudejaarsavond rood ondergoed draagt, heeft het hele jaar geluk

Categories NieuwsPosted on

Sexy bh’s vol met kant en roesjes. Weinig verhullende nachthemdjes, jarretels, boxershorts met een guitige kerstman. Pikante strings in een leuke cadeau-verpakking voor nog geen euro. En dat allemaal in de kleur rood. Wie oudejaarsavond rood ondergoed draagt, heeft het hele jaar geluk, zo geloven de Turken.

In het hele land hangen etalages vol met rood ondergoed. ’Nu ook strings voor mannen’, lokt een klein zaakje in Kadikoy, een wijk in Istanbul, de klanten. In een grotere zaak een stuk verderop is het druk.

Klanten – met en zonder hoofddoek – verdringen zich om de bakken met rood spul, bij de kassa’s staan lange rijen. Een bejaarde vrouw rekent drie rode slips met skiënde pinguïns af. “Niet voor mezelf hoor”, zegt ze snel. “Deze zijn voor mijn kleinkinderen.”

Geluk voor het hele jaar

“Elk jaar wordt het gekker. Tien jaar geleden zag je nog niet zoveel rood in de etalages, we verkopen elk jaar meer”, zegt winkelmanager Ahmet Alkim Sezgin van Komedan, een grote lingerieketenmet 75 vestigingen in het hele land. December is dé topmaand. “De hele familie koopt voor elk familielid wel iets roods”, zegt hij terwijl hij vliegensvlug een kanten bh in cadeauverpakking – eveneens rood – stopt. Zijn klant knikt instemmend.

“Ik ben veertig jaar getrouwd en al veertig jaar krijg ik van mijn man rode lingerie en die draag ik op oudejaarsavond”, klinkt het trots. “Brengt geluk voor het hele jaar.”

rood ondergoed

Rood ondergoed niet overal gewaardeerd

Maar niet iedereen is blij met de goed verkopende sexy rode lingerie.

Lees ook  Consumentenbond: supermarkten in de fout met prijzen aanbiedingen

Moefti Yasar Yaprak in de stad westelijke Bolu, de regionale vertegenwoordiger van het ministerie van religieuze zaken, haalde de media toen hij te keer ging tegen de traditie. “Dit vreemde onlogische bijgeloof heeft niets met de islam te maken. Mensen die deze kleding dragen, zoeken iets, verwachten iets. Dit doet Allah tekort en schaadt ons geloof”, aldus demoefti, die de gelovige gemeenschap ook op het hart drukte vooral geen alcohol te drinken met de jaarwisseling.

Maar of de waarschuwende woorden van de moefti veel zin hebben, is maar de vraag. De verkoop van het rode ondergoed in december blijft stijgen, evenals de verkoop via internet. Handig voor mannen die niet in de winkels op zoek willen naar een mooi modelletje.

Veel onlinebestellingen komen dan ook uit de meer conservatieve provincies, zo onthulde het lingeriemerk Inci.

ModeMode

Meer landen helpen zichzelf voor een gelukkig nieuwjaar

Turken zijn overigens niet de enigen die rood ondergoed dragen met oud en nieuw.Ook de Italianen en Spanjaarden kennen deze traditie.
In Mexico gaat het gebruik nog verder. Daar staat rood ondergoed voor een jaar vol liefde, geel voor financiële voorspoed en witte slipjes voor een goede gezondheid.