Wijn bij het eten? Welke wijn past bij welk gerecht?

wijn

In het weekend drinken wij graag een wijntje. Zeker als we lekker gekookt hebben. Maar welke wijn kies je? Wordt het een Chardonay of een Merlot? Of toch een Riesling. Welke wijn past bij welk gerecht?

Chardonnay

Chardonnay is een witte wijn vol van smaak. Droog en je proeft de smaak van appel, ananas en perzik. De wijn is het lievelingetje van menig wijnbouwer, wijnmaker en wijnliefhebber. Dat is logisch, want chardonnay druiven groeien praktisch overal en worden niet snel ziek. Maar waar drink je een chardonnay bij?

Lekker bij:

  • Wit vlees zoals kip
  • Romige pasta
  • Schaal- en schelpdieren
  • Vette vis zoals zalm
  • Harde en zachte kazen
Wijn
Chardonnay

Merlot

Een glas merlotwijn is zacht, romig en vol fruit. Logisch dus dat het de favoriet is van velen. Een merlot is perfect voor bij het eten, maar net zo lekker op zichzelf. Merlot is gemaakt van sappig rood fruit en kruiden. Waar drink je merlot bij?

Lekker bij:

  • Lamsvlees
  • Gegrild vlees
  • Rundvlees
  • Wild ( gevogelte)
  • Gegrilde groenten
  • Zachte kazen
  • Parmezaanse kaas
wijn
Merlot

Pinot Grigio

Deze witte wijn is fris, kruidig en lichtzoet. Je proeft de smaak van bessen, perzik en citrus. Je drinkt hem koud. Heerlijk op een warme dag!

Lekker bij:

  • Pasta
  • Eend en kip
  • Schelpdieren zoals mosselen
  • Salades
Savignon blanc

Savignon Blanc

Ben je een chardonnay fan? Dan is de kans klein dat je ook liefhebber bent van Savignon Blanc. Een Savignon Blanc is een droge maar toch fruitige witte wijn met de smaak van citrus en tropisch fruit. Door deze (hogere) zuurgraad zijn sauvignon blancs frisser van smaak (echte dorstlessers). Chardonnays zijn door hun lage zuurgraad juist wat romiger en hebben vaak een zachte afdronk.

Lekker bij:

  • Kip
  • Witvis
  • Asperges 
  • Geitenkaas
  • Salades
wijn
Riesling

Riesling

,,Een elegante, halfzoete wijn”, zeggen de kenners. Deze witte wijn smaakt naar appel en perzik. De smaak van riesling varieert verder van strakdroog tot volzoet, met altijd duidelijk waarneembare fijne zuren. Deze wijn is het lekkerst als hij net uit de koelkast komt.

Lekker bij:

  • Wild (gevogelte)
  • Paté
  • Witvis
  • Zuurkool
  • Witte asperges

Cabarnet Sauvignon

Deze rode wijn is stevig, krachtig, kruidig en smaakt naar zwarte bessen

Lekker bij:

  • Lam
  • Rundvlees
  • Wild (gevogelte)
  • Pittige kazen

Tempranillo

Een soepele wijn van rood fruit. De zachte soepele smaak geeft weinig zoet of zuur mee. Perfect om te drinken als beginnende rode wijndrinker. En ook perfect om zonder eten te drinken.

Lekker bij:

  • Gegrilde groente
  • Biefstuk
  • Gegrild lams- of varkensvlees
  • Stoofschotels
  • Harde kazen

Malbec

Dit is een sappige maar volle wijn met de smaken zwarte bessen en pruimen

Lekker bij:

  • Stoofschotels
  • Vlees
  • Indiase gerechten
  • Mexicaanse gerechten
  • Surinaamse gerechten

En natuurlijk geldt net als elke andere alcoholische drank, geniet met mate!

Meer weten over wijn? Misschien is dit boek iets voor je:

wijnkenner

Wijnkenner word je zo

Geef een antwoord