Witte kool in zout. Hoe maak je zelf zuurkool?

Het mooiste aan kolen is, dat je ze met zout in een pot kunt laten fermenteren tot zuurkool. In bijna alle landen worden kolen gefermenteerd, ook al geeft iedereen er een andere twist aan.

Kool

Kolen zitten vol met vitamine C en die blijven bestaan als je kool conserveert. Het was trouwens een kapitein die in vroeger eeuwen achter de voedingswaarde van de kolen kwam. Hij nam zuurkool mee op een lange reis en verloor geen mannen meer aan scheurbuik, een ziekte die opspeelt bij ernstige vitaminegebrek.

Wie een kool koopt, kan die soms wel langer dan een maand goed houden in de koelkast. Daarna gaat het blad rotten. Je kunt zo’n halve kool die over is, ook gecontroleerd laten rotten in een pot. Dat doe je met hulp van zout. In een omgeving met voldoende zout, overleven alleen de melkzuurbacteriën. De koolhydraten in de kool worden door deze beestje omgezet in melkzuur en dat is lekker. De minder vriendelijke beestje krijgen door het zout geen kans.

Natuurlijk, in de supermarkt liggen pondjes zuurkool voor 50 cent. Daarom hoef je het niet te doen. Maar het is leuk om te ervaren hoe smaken veranderen. En vooral veel lekkerder dan zuurkool uit een zakje.

Recept voor zuurkool

Ingrediënten:

  • 1 witte kool,
  • 20 gram zout,
  • 4 blaadjes laurier,
  • 2 theelepels jeneverbes
  • 2 theelepels zwarte peperkorrels.

Bereiding:

  • Snijd de kool zo fijn mogelijk.
  • Meng alles en laat een kwartier staan.
  • Schep een schone pot driekwart vol en druk goed aan.
  • De kool moet onder het oppervlak van het eigen vocht verdwijnen.
  • Je kan een diepvrieszakje gevuld met water gebruiken om de kool onder te drukken.
  • De pot nu niet helemaal afgesloten op het aanrecht laten staan.
  • Eventueel een theedoek erover tegen vliegjes. Na ongeveer 7 weken heb je zuurkool voor stamppot of voor je broodje braadworst.
Lees ook  Recept gezonde eiersalade

LEES OOK: Hoe krijg je zuurkool minder zuur