Woningmarkt oververhit. Ook buiten Randstad

De woningmarkt trekt steeds verder aan, omdat er in grote delen van Nederland sprake is van een tekort aan te koop staande huizen. Niet eerder zijn woningen relatief zo vaak boven de vraagprijs van de hand gedaan als in het afgelopen kwartaal.

Volgens makelaarsorganisatie NVM is er voor huizenzoekers eigenlijk alleen in noordoost-Groningen nog een ruime keus.Een overzichtskaart laat zien dat de echt overspannen woningmarktregio’s vooral in de Randstad liggen. Maar ook delen van Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel zijn inmiddels oranje of rood gekleurd.

Woningmarkt

Drenthe

De situatie in het noorden van Drenthe is afgelopen kwartaal wel iets evenwichtiger geworden. Hier is het echter stuivertje wisselen met Zwolle, dat juist weer meer oververhitting kende. In het noorden van het land is het woningtekort het meest te voelen in de stad Groningen. Anders dan in het door aardbevingen geplaagde Groningse platteland is de markt daar juist erg krap.

Minder verkocht

Minder huizen die te koop staan betekent natuurlijk ook dat er minder huizen worden verkocht. Het aantal transacties op de woningmarkt loopt landelijk nu al een jaar lang terug. Bij de NVM aangesloten makelaars verwisselden afgelopen kwartaal ruim 38.600 woningen van eigenaar, bijna 11 procent minder dan een jaar eerder. Hun woningaanbod was ruim een derde lager met 48.300 stuks.

Huizenprijzen

De huizenprijzen gaan wel steeds verder omhoog. Zelfs in het al zo dure Amsterdam was de laatste maanden sprake van een fikse prijsstijging. De gemiddelde koopsom in Nederland is op jaarbasis met ruim een tiende toegenomen naar een record van 288.000 euro. Een derde van de woningen wordt inmiddels boven de vraagprijs verkocht.

Lees ook  Lidl verkoopt voedselbox voor 25 cent. Deze winkels doen mee

Woningmarkt

Starters

,,De consument is de dupe, de starters voorop”, concludeert NVM-voorzitter Ger Jaarsma. ,,Ik blijf daarom pleiten voor een versnelling en verhoging van de nieuwbouwproductie. Die opgave is immens en blijft op dit moment achter.”

In mei ondertekende de NVM samen met negen andere woningmarktpartijen de Nationale Woonagenda van het kabinet. Speerpunt daarin is het verhogen van de bouwproductie naar minimaal 75.000 nieuwbouwwoningen in de periode tot 2025. Volgens Jaarsma is dat eigenlijk nog niet genoeg. Jaarlijks 85.000 nieuwbouwwoningen neerzetten zou beter zijn om het grote woningtekort terug te dringen.

Geef een antwoord