Yotam Ottolenghi | Deze kookboeken mogen niet ontbreken in je kast

Yotam Ottolenghi

Ben jij ook zo ontzettend fan van Yotam Ottolenghi?  Dan heb je vast een of meer van zijn boeken op je kookboekenplank staan? Ben je daar niet zeker van dan hebben wij ze even allemaal voor je op een rij gezet.

Wie is Yotam Ottolenghi?

Yotam Ottolenghi groeide op in Israël maar woont sinds 1997 in Londen. Daar baat hij intussen zeven succesvolle restaurants uit. Inmiddels heeft hij ook al acht bestsellers op zijn naam, waaronder PlentySimple en Flavour. Yotam heeft een Italiaanse vader, een Duitse moeder en Ierse man, is opgegroeid in Israel en woont nu dus alweer een hele tijd in Engeland. Je kunt dus van hem verwachten dat hij in veel Europese keukens geneusd heeft en geïnspireerd is geraakt door al die culturen. Ottolenghi heeft ook enige tijd in Nederland gewoond, dus je kunt zelfs de Nederlandse invloeden terugvinden in zijn boek. Zo staat in Sweet een recept van gevuld speculaas.

Yotam Ottolenghi/ Bron: ottolenghi.co.uk

Ottolenghi: Het kookboek (2008)

Ottolenghi: Het kookboek is het eerste boek van deze chef. Het boek werd in 2008 uitgegeven. In 2016 kwam er een nieuwe editie uit en werd de tekst geactualiseerd en de vormgeving volledig herzien. Samen met Sami Tamimi bundelde Ottolenghi zijn favoriete recepten uit hun jeugd in West- en Oost-Jeruzalem. Daarmee liet hij de wereld kennis maken met zijn verse, eerlijke en gedurfde manier van koken. Het boek is inmiddels uitgegroeid tot een culinaire klassieker. Denk aan geroosterde flespompoen met gerookte aubergine en granaatappelmelasse, zoete aardappelgratin of gebraden kip met saffraan, hazelnoot en honing. Sommige recepten uit dit boek zijn moeilijk en wie snelle recepten verwacht kan beter een ander boek kopen, maar voor een lekkere maaltijd moet je dat over hebben. Sommige ingrediënten zijn wat moeilijk te vinden, maar met een beetje googlen weet je zo waar je het kunt halen of vind je een goede vervanger. De foto’s in zijn boek zijn altijd fantastisch.

Lees ook  Hoe gezond is een kiwi gold?

Je kunt het boek bij bol.com bestellen

2. Plenty (2010)

In 2010 kwam zijn tweede boek uit. Met het boek Plenty viel hij meermaals in de prijzen. Plenty is een fascinerend kookboek: geheel gevuld met vegetarische gerechten, geschreven door een vleeseter. Met het kookboek wil hij voornamelijk aantonen hoe spannend en innovatief groentegerechten kunnen zijn. De kracht zit ‘m volgens Ottolenghi namelijk in pure smaken en originele combinaties. Shakshuka, knapperige pompoenpartjes met zure room, gebakken kikkererwten met Griekse yoghurt.  ,,Ik wil vooral het voedsel vieren; groente is daarvan een aspect. Door mijn boek en column heb ik, hoop ik, het imago van vegetarisme wat verbeterd. Groente eten is lekker en mooi: probeer het niet te laten lijken op vlees met al die vleesvervangers, ga uit van de eigen kracht”, zo legt Ottolenghi uit. Yotam Ottolenghi verzamelde in dit boek 120 originele gerechten, die stuk voor stuk bewijzen dat je voor een heerlijk gerecht meer dan genoeg hebt aan groenten, peulvruchten, granen en paddenstoelen.

Hier bestel je Plenty

3. Jeruzalem (2012)

Na Plenty en Ottolenghi Het kookboek het langverwachte derde kookboek van bestsellerauteur Yotam Ottolenghi. ‘De geuren en smaken van deze stad zijn als onze moedertaal. Voor ons definiëren ze troost, opwinding, vreugde, geluk. Alles wat we proeven en koken wordt gefilterd door het prisma van onze jeugdervaringen: de maaltijden die onze moeders maakten, de dagen die we op de markt doorbrachten, de geiten en schapen die door de heuvels zwierven, de verse pita met lamsgehakt, fijngesneden peterselie, gerookte koteletjes, zwarte vijgen en stroperig zoet gebak.

Je bestelt het boek hier bij Bol.com

Plenty more

Met Plenty More schotelt Yotam Ottolenghi ons 120 nieuwe, inspirerende vegetarische gerechten voor om bij te watertanden. De opvolger van de immens populaire bestseller Plenty is weer een feest van intense smaken, verrassende kruiden en verse ingrediënten. Oke we geven toe dat niet alle ingrediënten even gemakkelijk te vinden zijn, maar in een grote stad of online vind je ze zeker. Het gaat dan om ingrediënten als dakos, kadaifideeg, urfachilivlokken, honingraat, naturel sesamhalva, kabochapompoen en Thaise srirachasaus. Maar verder uiteraard ook veel usual suspects als citroen, verse kruiden, knoflook, pistachenootjes, granaatappel, komijn, tahin en tamarindepasta. De gerechten zijn in dit boek gerangschikt naar bereidingsmethode, van gebakken en gegrild tot rauw. Ook bevat het boek prachtige foto’s. Het boek bestel je onder andere bij Bol.com

Lees ook  Oma’s Hollandse kippensoep

Nopi

NOPI bevat ruim honderd nieuwe recepten die Yotam Ottolenghi samen met zijn chef-kok Ramael Scully schreef. Scully’s onmiskenbaar Aziatische roots gecombineerd met de Midden-Oosterse stijl die we van Ottolenghi kennen leveren onweerstaanbare gerechten op als Geroosterde eendenborst met hazelnoot-bierboter en de NOPI-klassieker Burrata met bloedsinaasappel, korianderzaad en lavendelolie. Nopi is echt een kookboek voor liefhebbers en fijnproevers, niet altijd even simpel om te maken. Daarom zeer geschikt voor de amateur-kok. Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken: salades, vlees, bijgerechten etc. Ook drankjes en toetjes blijven niet uit. Ook is er achterin een overzicht gemaakt van welke gerechten lekker bij elkaar passen.

Lees hier meer over dit boek

Sweet

Sweet telt bijna 400 pagina’s en bevat 120 recepten. Zoals de titel al doet vermoeden, staat het boek vol met lekkere, zoete bakrecepten. Het boek staat in het teken van suiker, desserts, cake, koekjes en alles daar tussenin. Er is geen hartig recept in te vinden. De hoofdstukken zijn handig ingedeeld in categorieën zoals koekjes en biscuits, cakes en taarten, nagerechten en zoete snoeperijen.

Meer over Sweet

Simpel

Eenvoud? Het lijkt onwaarschijnlijk bij een kookboek van Yotam Ottolenghi, maar zijn nieuwe kookboek SIMPEL staat vol met ruim 130 eenvoudig te bereiden gerechten, waarvan de meeste binnen 30 minuten op tafel staan, zonder af te doen aan de typische Ottolenghi-smaak of verrassing.

Ottolenghi voor weekdagen, wordt dit boek ook wel genoemd, want in de eerdere boeken ben je soms lang bezig of moet je op zoek naar 25 ingrediënten voor een recept. ,,Het laatste wat ik wil, is stress in de keuken”, benadrukt de kok. En dus mogen we voor een bonendip gerust witte bonen uit blik gebruiken. 

Lees ook  Gember als medicijn. Waar is gember goed voor?

Ottolenghi: ,,Ze wilden twintig gemakkelijke recepten voor het voorjaar. Ik vroeg me af wat mensen simpel vonden. Minder ingrediënten bijvoorbeeld, maar wel de juiste combinatie. De oven het werk laten doen, gerechten van tevoren klaarmaken, allemaal manieren om simpel te koken. Dus heb ik het boek ook ingedeeld in die categorieën.”

Bol.com verkoopt dit boek

Flavour

Yotam Ottolenghi weet als geen ander hoe je groenten in de spotlight zet. Flavour combineert eenvoudige recepten voor doordeweekse avonden met opvallende gerechten voor de ontspannen weekendkok. n ruim 100 recepten laat hij niet alleen zien hoe we ze moeten bereiden, maar ook hoe smaak bepaald wordt en waarom bepaalde combinaties zo goed werken. Met recepten als auberginedumplings ‘alla Parmigiana’, taco’s met knolselderij en geitenkaas, champignonlasagne en groentenschnitzels – allen voorzien van foto’s die je doen watertanden. Het boek

€29,99
€33,99
Op voorraad
Bol.com
€33,99
Op voorraad
Bol.com
€33,99
Op voorraad
Bol.com
€33,99
Op voorraad
Bol.com
€39,99
Op voorraad
Bol.com
€33,99
Op voorraad
Bol.com