Zeewier eten is gezond. Welke soorten zijn eetbaar

Zeewier is hartstikke gezond en duurzaam. Om het te telen heb je geen landbouwgrond nodig en omdat je het in water kweekt heb je ook geen drinkwater nodig om de planten te laten groeien.

Koolstofdioxide, of CO2, is een gas dat van nature in de atmosfeer aanwezig is. Maar als gevolg van menselijke activiteiten is de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer in de laatste 150 jaar extreem sterk toegenomen. Zeewier zet CO2  om in zuurstof.

Soorten zeewier

Wereldwijd worden er meer dan 160 soorten zeegroenten gegeten. Die soorten variëren van kleur, structuur, vorm en soort. Je koopt het in natuurvoedingswinkels en speciaalzaken, in webwinkels in Aziatische winkels en soms ook in supermarkten. Je kunt het in allerlei verschillende vormen krijgen. Vers, bewerkt, gedroogd, gekookt of ingemaakt. Maar ook als kruid, smaakmaker of toevoeging of thee of voedingssupplement.

  • Zeesla groeit overal op de wereld. Ook voor de kust van Zeeland. Zeesla heeft dunne, transparante en felgroene bladeren. Zeesla is rauw erg lekker maar je kunt het ook prima roerbakken.
  • Van Nori heb je vast wel eens gehoord. Het wordt namelijk vaak gebruikt voor sushi-rollen. Nori bevat veel eiwit en vitaminen en is erg lekker door een salade, stamppot, rijstgerecht of als cracker.
  • Kombu is hartig en een smaakmaker in bouillon. Maar je kunt er ook thee van maken of roerbakken.
  • Zeespaghetti heeft slierten die wel drie meter lang kunnen worden. Wil je het oogsten dan zul je moeten afreizen naar de kust van Engeland, Ierland, Frankrijk, Japan of de Verenigde Staten. Je kunt het eten als spaghetti of noedels
  • Wakame. Deze is het zoutst van allemaal. Erg lekker in salade, soep of rijst. Dit zeewier is gedoopt in wasabi en tamari.
  • Dulse wordt gedroogd gegeten als snack of toegevoegd aan salades.
  • Arame heeft een nootachtige smaak en wordt in de zon gedroogd. Voor je het gaat eten, moet je het eerst wellen of even kort koken of roerbakken
  • Hijiki vindt je alleen gedroogd in de supermarkt. Ook deze soort moet je eerst in koud water wellen voor je hem door een salade gooit.
Lees ook  Gekarameliseerde camembert met peer
Zeewier

Voor het eerst

Mijn eerste hap zeewier vond ik vreselijk. Net als de meeste andere mensen moest ik in het begin wennen aan de smaak en de structuur van het eten in mijn mond. De tweede hap was al beter en nu kan ik het waarderen. Begin eerst met kleine beetjes. Voeg het toe aan je soep bijvoorbeeld.

Gedroogd zeewier

Heb je gedroogd zeewier? Wel het dan eerst even in koud water. Het wier krijgt dan zijn oorspronkelijke vorm terug en kan soms wel tien keer zo groot worden. Heb je 5 gram gedroogd zeewier dan is het resultaat na het wellen 50 gram.

Is zeewier gezond?

Zeewier is een bron van calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium en jodium. Vooral de soort ’wakame’ is rijk aan calcium. Zowel algen als zeewier zijn een bron van ijzer. In sommige soorten zit zelfs meer ijzer dan in spinazie. Vooral de soorten ‘dulse’ en ‘kombu’ bevatten veel ijzer.

Zeewier bevat jodium. Dat is belangrijk voor de werking van de schildklier en voor het geheugen en concentratievermogen. Om tekorten te voorkomen wordt jodium toegevoegd aan bakkerszout voor brood. Daarnaast zit het in zeevis. Als je weinig brood eet en geen visliefhebber bent, kun je zeewier gebruiken om een tekort te voorkomen. Let op. Te veel zeewier is ook niet gezond, dan kun je te veel jodium binnenkrijgen. Omdat het gehalte aan jodium in zeewier nogal kan variëren, adviseert het Voedingscentrum zeewier te variëren met andere groente.

Het zoutgehalte van zeewieren varieert. Zo bevat zeesla nauwelijks zout, maar wakame juist vrij veel. Vers zeewier is vaak gezouten. Het zout kun je verwijderen door het zeewier goed af te spoelen of in water te leggen.

Lees ook  Courgettesoep met munt

Vleesvervanger?

Wier en algen bevatten flink wat eiwitten en essentiële aminozuren. Omdat er ook ijzer en vitamine B1 inzit, zijn zeewieren en algen goede alternatieven voor vlees, mits je varieert. Het is alleen geen volwaardige vleesvervanger omdat veel soorten zeewier en algen geen vitamine B12 bevatten. Zeesla en nori bevatten wel ‘pseudo B12’. Dit is een vorm van vitamine B12 die je lichaam niet kan opnemen.