Zeewier eten is gezond. Welke soorten zijn eetbaar

Categories GroentePosted on

Zeewier is hartstikke gezond en duurzaam. Om het te telen heb je geen landbouwgrond nodig en omdat je het in water kweekt heb je ook geen drinkwater nodig om de planten te laten groeien.

Koolstofdioxide, of CO2, is een gas dat van nature in de atmosfeer aanwezig is. Maar als gevolg van menselijke activiteiten is de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer in de laatste 150 jaar extreem sterk toegenomen. Zeewier zet CO2  om in zuurstof.

Soorten zeewier

Wereldwijd worden er meer dan 160 soorten zeegroenten gegeten. Die soorten variëren van kleur, structuur, vorm en soort. Je koopt het in natuurvoedingswinkels en speciaalzaken, in webwinkels in Aziatische winkels en soms ook in supermarkten. Je kunt het in allerlei verschillende vormen krijgen. Vers, bewerkt, gedroogd, gekookt of ingemaakt. Maar ook als kruid, smaakmaker of toevoeging of thee of voedingssupplement.

  • Zeesla groeit overal op de wereld. Ook voor de kust van Zeeland. Zeesla heeft dunne, transparante en felgroene bladeren. Zeesla is rauw erg lekker maar je kunt het ook prima roerbakken.
  • Van Nori heb je vast wel eens gehoord. Het wordt namelijk vaak gebruikt voor sushi-rollen. Nori bevat veel eiwit en vitaminen en is erg lekker door een salade, stamppot, rijstgerecht of als cracker.
  • Kombu is hartig en een smaakmaker in bouillon. Maar je kunt er ook thee van maken of roerbakken.
  • Zeespaghetti heeft slierten die wel drie meter lang kunnen worden. Wil je het oogsten dan zul je moeten afreizen naar de kust van Engeland, Ierland, Frankrijk, Japan of de Verenigde Staten. Je kunt het eten als spaghetti of noedels
  • Wakame. Deze is het zoutst van allemaal. Erg lekker in salade, soep of rijst. Dit zeewier is gedoopt in wasabi en tamari.
  • Dulse wordt gedroogd gegeten als snack of toegevoegd aan salades.
  • Arame heeft een nootachtige smaak en wordt in de zon gedroogd. Voor je het gaat eten, moet je het eerst wellen of even kort koken of roerbakken
  • Hijiki vindt je alleen gedroogd in de supermarkt. Ook deze soort moet je eerst in koud water wellen voor je hem door een salade gooit.
Lees ook  Recept prei quiche
Zeewier