Chilisaus maak je gewoon zelf. Erg gemakkelijk om te doen en zo ontzettend lekker. Heerlijk bij een tosti, maar ook om je nacho’s in te dippen. Of een stukje vlees bij de barbecue of het gourmetten.
Ook leuk om in een mooi flesje of potje te doen en dan iemand cadeau te geven. Je kunt kiezen uit twee varianten. Een pittige chilisaus of een milde. Kies voor voor de milde chilisaus dan moet je de pitjes verwijderen uit de peper.
Chilisaus
Chilisaus, zoals de naam al aangeeft, is een saus die gemaakt wordt van chili pepers. Het is een veelzijdige en populaire saus die in verschillende varianten en smaakprofielen voorkomt in keukens over de hele wereld. De oorsprong van chilisaus is niet aan één specifieke regio gebonden, omdat verschillende culturen hun eigen versies van chilisaus hebben ontwikkeld.
Ingrediënten
- Drie rode pepers
- Twee tenen knoflook
- Verse gember ( ongeveer 1 centimeter)
- Drie eetlepels honing
- 150 ml water
- 50 ml appelazijn ( gewoon te koop in de supermarkt)
- Een theelepel vissaus ( gewoon te koop in de supermarkt)
- Twee theelepels maizena
- wat zonnebloemolie
Verder heb je nog een staafmixer nodig en een potje waar je je chilisaus in kan doen.
Hoe moet je Chilisaus maken
- Verwijder de steeltjes en de zaadjes van de pepers. Gooi die zaadjes niet weg, want je hebt ze nog nodig voor je saus
- Snijd de pepers in stukjes
- Schil de gember en pel de knoflook
- Zowel de gember als de knoflook snijd je fijn
- Doe de olie in een steelpan en verwarm de olie
- Fruit de pepers, knoflook en gember ongeveer een minuut
- Schenk dan de honing erbij. Blijf goed roeren
- Ontstaan er belletjes dan doe je het water en de azijn erbij
- Laat het dan nog drie minuten zachtjes koken
- Zet dan de staafmixer op je saus. Zorg er we voor dat je nog wat kleine stukjes peper ziet
- Doe de vissaus erbij. Proef even of je je saus zo lekker vindt
- Wil je pittige saus dan de je er zaadjes van de peper door
- Wil je de saus zoeter? Dan doe je er nog wat honing bij
- Maak van de maizena en wat water een glad papje
- Schenk die bij de chilisaus en laat het zachtjes koken tot je saus de juiste dikte heeft