In onze tuin hebben we druiven. Blauwe en witte en ieder jaar in september kunnen we bij droog en zonnig weer oogsten. Omdat we lang niet alle druiven op kunnen eten omdat ze in overvloed groeien verwerken we ze als sap.
Druivensap maken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Je hebt de volgende attributen nodig:
- Druiven
- Grote pan
- Zeef
- Brandschone flessen met een dop. Weckflessen zijn erg handig

Druivensap maken
- Pluk de druiven met een scherpe schaar
- Haal de druiven van de trossen en verwijder de exemplaren die er niet lekker meer uitzien
- Spoel de druiven schoon
- Doe de druiven in een pan en verhit ze op laag vuur. Je hoeft geen water toe te voegen. De druiven knappen als ze verwarmd worden waardoor het sap eruit zal lopen.
- Na een paar uren hebben de druiven hun sap afgegeven en kun je gaan zeven
- Laat alles goed uitlekken. Zijn alle druivenresten eruit dan breng je het sap nogmaals aan de kook. Proeven mag. Wil je wat zoetere druivensap, dan is dit het moment om er wat suiker bij te doen.
- Vul de steriele flessen met sap en doe er een metalen dop op.
- Hoor je ‘plop’ dan is alles vacuümgetrokken en kun je je sap een tijdje bewaren