Zelf druivensap maken. Zo doe je dat

Categories Alle recepten, DrankjesPosted on

In onze tuin hebben we druiven. Blauwe en witte en ieder jaar in september kunnen we bij droog en zonnig weer oogsten. Omdat we lang niet alle druiven op kunnen eten, bedachten we iets ander. We gingen druivensap maken.

Druivensap maken

Het maken van druivensap is niet moeilijk, maar het kan wel wat tijd en inspanning vergen. Maar dat is afhankelijk van de hoeveelheid druiven die je wilt verwerken. Heb je zelf een druivenstruik en haal je daar de nodige emmertjes druiven af, dan heb je wel even werk.

Over het algemeen wordt het maken van druivensap als een relatief eenvoudig proces beschouwd, vooral als je slechts een kleine hoeveelheid sap wilt maken. Het vereist geen ingewikkelde kookvaardigheden.

Tijd: Het proces kan tijdrovend zijn, vooral als je veel druiven moet plukken en voorbereiden. Het persen van de druiven om het sap te extraheren kan ook wat tijd in beslag nemen.

Wat heb je nodig om druivensap te maken?

Druivensap maken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Je hebt de volgende attributen nodig:

  • Druiven
  • Grote pan
  • Zeef
  • Brandschone flessen met een dop. Weckflessen zijn erg handig
druivensap maken

Druivensap maken. Hoe moet dat?

  • Begin met het selecteren van rijpe en sappige druiven. Was ze grondig onder koud stromend water om eventueel vuil of pesticiden te verwijderen.
  • Rits de druiven van hun stelen en doe ze in een grote kom.
  • Doe de druiven in een pan en verhit ze op laag vuur. Je hoeft geen water toe te voegen. De druiven knappen als ze verwarmd worden waardoor het sap eruit zal lopen. Gebruik eventueel een aardappelstamper, een vork of je schone handen om de druiven te pletten. Dit helpt om het sap los te maken.
  • Na een paar uren hebben de druiven hun sap afgegeven en kun je gaan zeven
  • Laat alles goed uitlekken. Zijn alle druivenresten eruit dan breng je het sap nogmaals aan de kook.
  • Als je wilt, kun je suiker toevoegen aan het druivensap om het zoeter te maken. Voeg suiker naar smaak toe en roer goed om het op te lossen. De hoeveelheid suiker is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de zoetheid van de druiven. Eventueel kun je ook nog wat water toevoegen.
  • Giet het druivensap in schone flessen of glazen potten en bewaar het in de koelkast. Vers zelfgemaakt druivensap moet binnen een paar dagen worden gedronken.
Lees ook  Zwarte knoflook met spaghetti en garnalen

Druivensap langer bewaren

Om het sap langer te bewaren, kun je het pasteuriseren. Giet het sap in een pan en verwarm het langzaam tot net onder het kookpunt. Giet het dan in gesteriliseerde flessen met een metalen dop en sluit ze goed af. Dit zorgt ervoor dat het sap langer houdbaar blijft. Hoor je ‘plop’ dan is alles vacuümgetrokken en kun je je sap een tijdje bewaren