Zelf kerstbrood maken met cranberry

kerstbrood

Het recept voor kerstbrood gevuld met cranberry’s kreeg ik ooit eens van een oud-klasgenoot uit Brabant. Zij had het weer van haar oma gekregen.  Ik vond het laatst terug in mijn doos met recepten en besloot om het weer eens te maken. Je kunt dit brood, mits je het goed inpakt in huishoudfolie, zeker een week bewaren.

Ingrediënten

  • 500 gram mix voor wit brood
  • Een halve eetlepel koekkruiden
  • 175 gram gedroogde cranberry’s
  • 300 ml karnemelk
  • 125 gram gesmolten boter
  • 2 eetlepels poedersuiker
kerstbrood

Bereiding

  • Meng de broodmix in een kom met de koekkruiden en cranberry’s
  • Doe er al roerend 250 ml karnemelk bij
  • Doe daarna de gesmolten boter erbij
  • Kneed alles tot je een mooie deegbol hebt
  • Kneed je deeg daarna vijf tot tien minuten goed door tot het elastisch en soepel is
  • Leg het deeg dan in de kom en dek het af met vershoudfolie
  • Laat daarna je deeg bij kamertemperatuur minimaal 1,5 uur rijzen. Het volume zal verdubbelen
  • Druk de lucht uit het deeg en vorm het deeg tot een bol. Leg de deegbal op een bakplaat en laat het nog 15 minuut rijzen
  • Verwarm de oven op 225 graden
  • Bestrijk de bovenkant van het deeg met de resterende karnemelk
  • Schuif de bakplaat net iets onder het midden en bak je brood in 30 minuten goudbruin
  • Haal je brood uit de oven en bestrooi het meteen met poedersuiker

Eet smakelijk!

Lees ook  Recept chocolade pannenkoeken