Zelf kweekpotjes maken van kranten

Categories DIY, Op naar het voorjaar, Tuin of BalkonPosted on

Het is lente en dus tijd voor het zaaien van de eerste plantjes voor de moestuin. Tover een oude krant om in een paar kweekpotjes die je met papier en al straks in de grond kunt zetten. Kweekpotjes maken! We leggen je uit hoe je dat doet.

Dit heb je nodig om kweekpotjes maken

 • zaadjes
 • frisdrankblikje, flesje of blikje
 • oude kranten
kweekpotjes maken

Zo ga je kun je kweekpotjes maken

 1. Knip een krantenpagina in stroken van ca. 8 x 30 cm.  
 2. Rol de strook strak rond het klosje, flesje of blikje. Aan de onderkant steekt een stukje uit, vouw die rand naar binnen. 
 3. Plaats het klosje op de losse voet en druk het goed aan.  
 4. Haal het papieren potje van het klosje en vul het met potgrond of speciale zaaigrond. 
 5. Vul een waterdichte bak met een laagje water.  
 6. Zet alle met aarde gevulde potjes in de bak, liefst dicht tegen elkaar aan. Laat ze volzuigen met water, de aarde moet vochtig zijn maar niet te nat.  
 7. Nu kun je gaan zaaien: volg de gebruiksaanwijzing op het zakje zaadjes.
 8. Zijn je zaailingen goed gegroeid? En vriest het ’s nachts niet meer? Plant de potjes, met papier en al, in de volle grond of in een grotere pot en geef water.

Lukt het niet? Er worden ook handige potjesmakers verkocht

Andere methodes

Met deze eenvoudige methoden kun je op een milieuvriendelijke en budgetvriendelijke manier je eigen kweekpotjes maken en genieten van het kweken van zaailingen voor je tuin.

 1. Eierdozen: Gebruik lege eierdozen als kweekpotjes. Vul de holtes van de eierdoos met potgrond en zaai de zaden erin. Zodra de zaailingen groot genoeg zijn om buiten te planten, kun je ze direct in de grond zetten, inclusief de eierdoos. De kartonnen eierdoos zal biologisch afbreken.
 2. Toiletrolletjes: Bewaar lege toiletrolletjes en knip ze in de helft. Plaats de halve rolletjes rechtop in een bak of dienblad en vul ze met potgrond. Zaai de zaden in de gevulde rolletjes en verzorg de zaailingen zoals gebruikelijk. Wanneer de zaailingen klaar zijn om te worden geplant, kun je de toiletrolletjes rechtstreeks in de grond zetten, omdat ze biologisch afbreekbaar zijn.
Lees ook  Het Maarts viooltje, Viola odorata, is de enige viool met een geur

Onthoud dat bij het gebruik van zelfgemaakte kweekpotjes, het belangrijk is om ervoor te zorgen dat ze voldoende drainage hebben, zodat de zaailingen niet te nat worden. Plaats de potjes op een dienblad of in een kweekbak om gemakkelijk water te geven en het overtollige water op te vangen.