Zes tips om water te besparen

water

Water. We kunnen niet zonder. Maar we gebruiken het voor veel meer dan we soms beseffen en gaan er – jammer genoeg – niet altijd even zuinig mee om. Minder water verspillen is belangrijk. En hoe je dat doet, dat leggen we je hier uit.

Slechts 3% van de aarde bestaat uit zoet water en daarvan kan amper 1/3 gebruikt worden voor drinkbaar water, door de groeiende bevolking zal er dus ooit een tekort komen aan drinkwater.

Waterverbruik

We verbruiken gemiddeld 119 liter per persoon per dag. Het meeste water verbruiken we tegenwoordig aan onze dagelijkse douchebeurt. Gemiddeld verbruiken we 51,17 liter water tijden het douchen. Ook aan ons toiletbezoek verbruiken we per dag veel water, gemiddeld 33,32 liter. Als we het toilet doortrekken spoelen we per keer zo’n 5,7 liter water weg.

Oké, we horen je al denken: “maar ik kan toch niet stoppen met me te wassen” en nee, dat hoeft ook helemaal niet. Maar als iedereen een kleine inspanning doet, komen we al een heel eind.

water

Douche eens een dag niet

Elke dag uitgebreid douchen (langer dan 10 minuten) is nergens voor nodig. Eigenlijk is over het algemeen elke dag douchen niet nodig, je kunt je perfect wassen met een washandje aan de wastafel en zal je in no-time fris voelen én je kan langer slapen. De eerste win-win in ons besparingsplan.

Was niet iedere dag je haar

Ben jij zo iemand die elke dag zijn haar wast? Dat is eigenlijk niet zo gezond. Daarom kan je er best een dagje tussen laten. Een vette coupe? Geen probleem, droogshampoo to the rescue!

Lees ook  Buiten klussen: Zo kun je tuinmeubels opknappen

Zet de douche eens uit

Urenlang onder de douche staan na een lange dag, heerlijk. Maar jammer genoeg, niet zo heerlijk voor onze planeet. We stellen voor: de start-stop douche. Heel simpel: zet het water uit wanneer je jouw haren inzeept, benen scheert, jezelf wast etc. Je zal op deze manier veel minder water verspillen.

water, bad

Niet in bad

Neem een douche in plaats van een bad. Bij een douchebeurt van 5 minuten verbruik je gemiddeld 55 liter, bij een vol bad zit je al ruim aan 110 liter.

Handen wassen

Laat de kraan zo weinig mogelijk doorlopen. Het is heel verleidelijk om de kraan te laten lopen tijdens het inzepen van de handen en het scheren. Door de druk op onze waterleiding verdwijnt er 20 liter per minuut in het putje, dus dat kan aardig oplopen.

Creatief met ijs

IJsblokjes zijn zo ouderwets. Waarom bevries je geen fruit voor in je cocktails of drankjes? Lekker cool en géén waterverspilling!

Lees ook  Welke stof voor je pyjama is geschikt voor de winter

Geef een reactie