Zevenblad. Een onkruid uit je tuin wat je kunt eten. Met recepten

De nachtmerrie van elke tuinier: het niet uit te roeien zevenblad of hanenpoot. Meter na meter rukt het op in de tuin en er is vrijwel niets aan te doen. De enige remedie is kippen nemen…

Of… van de nood een deugd maken en het zevenbladveldje zien als een bron van heerlijke, gezonde, gratis, onbespoten groente. En al oogstend de ramp binnen de perken houden.

Wat is zevenblad?

  • de plant komt voor in heel Europa, behalve rond de Middellandse zee
  • vaste plant
  • schermbloemenfamilie
  • groeiplaats: schaduw
  • grond: vochtig en voedselrijk
  • waar? Heg, tuin, berm, akkerrand
  • hoogte  60-90 cm
  • kruipende plant, met ondergrondse uitlopers
  • blad: vijf tot zeventallig
  • bloem: samengesteld scherm
  • bloeitijd juni-juli
  • onkruid

Andere namen 

  • hanenpoot
  • tuinmansverdriet
  • Gerardskruid
  • Gronings: Keesbloem
  • Fries: Hoannepoat
Zevenblad

Niet leuk

  • woekeraar
  • bedekt grote oppervlakken
  • overwoekert andere planten
  • moeilijk te verwijderen

If you can’t beat it, eat it

  • hele jonge bladeren kun je als ze nog niet geopend zijn prima rauw in je salade verwerken
  • Jonge bladeren kunnen verwerkt worden als spinazie
  • Het smaakt naar peterselie
  • Je kunt het gebruiken als soepgroente
  • Je kunt er pesto van maken
  • Of een lekkere stamppot
  • Zevenbladthee
  • pasta met zevenblad

Pesto maken van zevenblad

  • ongeveer 25 gram jong zevenblad
  • 1 teen fijngehakte knoflook
  • 50 gram walnoten
  • 10 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • peper en zout
  • Doe alles behalve de olie in de keukenmachine
  • Zet de machine kort aan en voeg al draaiend een straaltje olie toe
  • Laat de machine draaien totdat de pesto een smeuïge structuur heeft

Recept zevenbladthee

voor 1 kopje thee

  • 30 gram vers- of 20 gram gedroogd zevenblad fijnsnijden
  • 10 minuten koken in 6 deciliter water.
  • Zeven en op smaak brengen met honing
Lees ook  Pompoensoep recept

Recept kruidenboter met zevenblad

  • brandnetel
  • daslook
  • tijm
  • jong zevenblad
  • Fijngehakt groen door de boter mengen en afmaken met enkele druppels citroensap en wat zout of
  • bouillonpoeder