Zo maak je zelf smurfenijs. Het recept

Categories Alle recepten, ToetjePosted on

Neem een kind mee naar een ijswinkel en vaak zal hij of zij zwichten voor de felblauwe smurfenijs. Vanaf nu kun je je kind of kleinkind ook thuis blij maken met smurfenijs. Het recept is eenvoudig en wij verklappen het je.

Smurfenijs
Foto: Viadomo.nl

Smurfenijs

Smurfenijs is een type ijs dat geïnspireerd is op de bekende fictieve blauwe wezentjes genaamd de Smurfen. Het ijs heeft meestal een blauwe kleur om de herkenbare blauwe huidskleur van de Smurfen na te bootsen. Het ijs heeft vaak een zoete, fruitige smaak en kan verschillende aroma’s bevatten. Toch lijkt de smaak het meeste op de smaak van kauwgomballen.  Sommige versies van smurfenijs hebben bijvoorbeeld stukjes marshmallow of kleine chocoladestukjes om een extra smaak- en textuurelement toe te voegen. 

Kleurstoffen in ijs

Kleurstoffen worden vaak gebruikt in ijs om het een aantrekkelijke kleur te geven. Deze kleurstoffen kunnen natuurlijk of synthetisch zijn. Natuurlijke kleurstoffen worden bijvoorbeeld gewonnen uit plantaardige, minerale of dierlijke bronnen, terwijl synthetische kleurstoffen in een laboratorium worden geproduceerd.

Blauwe kleurstoffen worden vaak gebruikt om smurfenijs zijn kenmerkende blauwe kleur te geven. Deze kleurstoffen kunnen variëren van natuurlijke extracten zoals spirulina (een blauwgroene alg) tot synthetische kleurstoffen zoals briljantblauw FCF (E133) of indigotine (E132).

Ingrediënten smurfenijs

  • 250 gram Griekse yoghurt met 10% vet
  • 100 gram poedersuiker
  • Twee theelepels citroensap
  • 250 ml slagroom
  • Een paar druppels blauwe kleurstof. Dit vind je bij de bakspullen in de supermarkt.
smurfenijs
Foto: viadomo.nl

Zelf smurfenijs maken

  • Roer de yoghurt glad met de poedersuiker en het citroensap
  • Klop de slagroom stijf en schep het door je yoghurtmengsel
  • Doe er wat kleurstof tot je de kleur mooi vindt
  • Doe je ijs in een bak of schaal en zet het minimaal 5 uren in de vriezer
Lees ook  Recept bruschetta met paddestoelen en geitenkaas

Geef een reactie