Zo moet je je drinkfles of schoonmaken

Categories SchoonmakenPosted on

Herbruikbare flessen winnen steeds meer aan populariteit. Ze zijn natuurlijk een stuk beter voor het milieu dan die weggooiflesjes. Toch hebben de flessen een minpuntje. Ze zijn soms zo ontzettend slecht schoon te krijgen.

Geurtjes

Misschien heb je het al eens geroken, Een vieze muffe geur die je er ondanks het vaak uitspoelen niet uitkrijgt. Die stank wordt veroorzaakt door duizenden bacteriën die zich gretig vermenigvuldigen in je fles. Niet gezond, en ook niet fris. Zo krijg je de fles wél weer brandschoon.

drinkfles

Schoonmaken

Goed schoonmaken is de belangrijkste boodschap. Helaas zijn veel flessen niet vaatwasresistent, en zelfs al is de jouwe dat wel, de kans is groot dat er ook dan nog een geurtje achterblijft. In dat laatste geval ben je aangewezen op ouderwets schrobben met een afwasborstel en sop. Maar ook deze trucjes zeggen die muffe stank vaarwel:

  • Kies niet voor een fles met sportdop. Misschien de handigste oplossing voor wielrenners en wie gaat joggen, maar als je je fles vooral op kantoor gebruikt dan kun je beter een kiezen met een grote opening die je goed kan schoonmaken.
  • Gebruik in geen geval chemische schoonmaakmiddelen, die maken wel de bacteriën dood maar laten een vies smaakje achter.
  • Ben je toch genoodzaakt om die viezigheid in je fles met grof geweld (lees: flessenborstel) te lijf te gaan? Laat je fles dan eerst even weken in een sopje van baking soda en warm (geen kokend!) water. En spoel hem na met (natuur)azijn.
  • Geur- en smaakresten kun je overigens ook makkelijk verwijderen door je fles te vullen met warm water, citroensap toe te voegen, en daarna minstens 30 minuten (of nog beter: een hele nacht) te laten staan. Citroensap verwijdert niet alleen onfrisse geurtjes, het vernietigt ook bacteriën en ziektekiemen.
  • Wil je het zeker voor het onzeker nemen, en is je fles bestand tegen vriestemperaturen, plaats hem dan na reiniging een nachtje in de diepvriezer (zonder vloeistof) voor een ultrafris én bacterieloos resultaat.
  • Kan jouw fles wel gewoon in de vaatwasmachine, zorg er dan voor dat deze niet in de buurt van ander servies met etensresten staat.
  • Droog je fles na een schoonmaakbeurt goed af en bewaar hem altijd zonder dop om te luchten. Liefst niet in de kast want bacteriën zijn dol op afgesloten ruimtes.
Lees ook  Hoeveel wasmiddel moet je gebruiken?
drinkfles

Bij Bol.com vind je de tien mooiste flessen die wel in de vaatwasser kunnen

Geef een reactie