Zuinig wassen. Tips om energie zuinig je was te doen

Categories Besparen, Huis, SchoonmakenPosted on

Was jij standaard je kleding op zestig of veertig graden? Nederlanders wassen vaak te veel en te warm en dat is helemaal niet altijd nodig. Op 30 graden wordt je was ook schoon en wanneer je het eco-programma gebruikt, bespaar je ook nog eens energie. Tips voor zuinig wassen.

Volle trommel

Spaar je was op en zorg ervoor dat je trommel helemaal vol zit. Prop hem niet te vol. Past je hand nog bovenop het wasgoed wanneer dit in de trommel zit? Dan is de trommel vol. Zo zal je was schoon worden. Dit geldt alleen voor katoenwas overigens. Fijne stoffen zoals wol of synthetisch materiaal, kun je beter met een half gevulde trommel wassen.

Eco-programma

Oke we geven het toe. Bij het wassen met het eco-programma duurt het wassen lang, soms tot wel 4 uur. Even snel een was draaien gaat je niet lukken. Maar je wast dan wel energiezuinig omdat de temperatuur laag blijft. En heb je een slimme meter met dag- en nachttarief? Was dan ’s nachts. Je betaalt een lager tarief en in de ochtend hang je de was meteen op. Zorg dan wel dat je een stille wasmachine hebt, anders lig je een deel van de nacht wakker door je wasmachine.

zuinig wassen

Stop je kleren in de vriezer

We horen je denken… in de vriezer? Heb je teveel gedronken of zo? We wassen kleding over het algemeen veel te snel. Het is echt niet nodig om je kleding na 1 of 2 draagbeurten alweer in de machine te doen, tenzij je je overmatig hebt ingespannen. Niemand verwacht van je dat je een shirt waar je flink in gezweet hebt, een paar dagen draagt. Wist je dat van spijkerbroeken wordt gezegd dat je ze beter helemaal nooit kan wassen. Door je spijkerbroek 24 uur in de vriezer te leggen, gaan de bacteriën dood en je broek ruikt weer lekker fris. Van al dat wassen slijt je kleding veel te snel. Maar aan deze tip heb je niets als hij vuil is. Is je spijkerbroek echt heel vuil? Was deze dan op 30 graden, gebruik geen wasverzachter en laat ‘m buiten drogen.

Lees ook  Betonnen aanrechtblad? Mooi, maar niet altijd even handig

Voor je overige kleding geldt: was niet vaker dan nodig is. Een lokale vlek is er gemakkelijk op de hand te wassen. Dat scheelt een heleboel water en energie.

Ruikt je kleding minder fris? Hang het dan een paar uur buiten of laat het stomen in de badkamer als je aan het douchen bent.

Zuinig wassen

De huidige wasmachines en wasmiddelen wassen op lagere temperaturen veel beter schoon dan dat ze vroeger deden. Energiezuinig wassen op 30 graden is goed voor het milieu en je kleding blijft langer mooi. Katoenen vaatdoekjes, handdoeken, ondergoed en beddengoed was je op 60 graden met het eco-programma. De combinatie van de hoge temperatuur en wasmiddel zorgt ervoor dat de bacteriën niet overleven.

LEES OOK:

Zo doe je een handwas

Tips om snel je wasmand leeg te krijgen