Zwembad verwarmen. Tips en de kosten voor een verwarmd zwembad

Categories Ontspannen, Tuin of Balkon, ZomerPosted on
Kinderen springen met opblaasfiguren in een verwarmd zwembad

De zomers lijken in Nederland steeds warmer te worden en dus zoeken we massaal verkoeling. De zwembadenbranche in Nederland heeft de laatste jaren een sterke groei doorgemaakt, vooral sinds de COVID-19 pandemie, toen mensen meer geneigd waren om in hun eigen buitenruimte te investeren vanwege reisbeperkingen en lockdowns. Maar hoe kun je je zwembad verwarmen?

Een zwembad in de tuin

De meeste mensen die een zwembad in de tuin hebben, zijn huiseigenaren met voldoende ruimte en financiële middelen. Vooral inbouwzwembaden, kunnen duur zijn om te installeren en te onderhouden. Mensen met hogere inkomens hebben vaker de financiële middelen om te investeren in een zwembad.

Een verwarmd zwembad in je tuin

Het verwarmen van een zwembad kan op verschillende manieren, afhankelijk van je budget, energie-efficiëntie, en de omgeving waarin het zwembad zich bevindt. In dit artikel zie je de meest populaire methoden om een zwembad te verwarmen. Een watertemperatuur van 26 à 28 graden is essentieel voor wie optimaal wil genieten van een buitenzwembad. Aangezien ons klimaat dit vaak niet vanzelf biedt, is zwembadverwarming noodzakelijk. Er zijn drie hoofdmethoden om je buitenzwembad te verwarmen: de warmtepomp, een warmtewisselaar en zonnepanelen.

Zwemwater verwarmen met een warmtepomp

De warmtepomp is  een zeer populaire oplossing voor het verwarmen van zwembaden, mede dankzij de grote variëteit aan toestellen en aanbieders. Vooral een pomp die warmte uit de lucht haalt, is  interessant. Er bestaat vaak verwarring over de COP-waarde (Coefficient of Performance), wat de verhouding aangeeft tussen de energie die nodig is om de warmtepomp te laten werken en de warmte die het apparaat afgeeft. Hoe hoger deze waarde, hoe beter de efficiëntie.

Lees ook  Oleander stekken. Zo doe je dat

Bij de aanschaf is het belangrijk om goed te kijken naar de beloften van de fabrikant, vooral in relatie tot de aangegeven buitentemperatuur. De COP-waarde kan hoog zijn wanneer slechts een paar graden opwarming van het water nodig is. Sommige leveranciers maken misbruik van deze specificaties. Hoewel een warmtepomp de hoogste initiële investeringskosten heeft in vergelijking met andere systemen, verdient deze zich na verloop van tijd terug door meer energie af te geven dan ze verbruikt. Let op: dit systeem kan niet worden gecombineerd met een warmtepomp voor de woning, omdat de warmte direct aan het zwembad wordt afgegeven.

Verwarmen met zonnepanelen

Het verwarmen van een zwembad met zonnepanelen moet niet worden verward met het gebruik van zonneboilerpanelen of PV-installaties. Hierbij worden zwarte plastic buizen (ook wel doorstromers genoemd) gebruikt, waardoor het zwembadwater stroomt. De zon verwarmt het water direct. Deze panelen of buizen, die ook in koepelvorm beschikbaar zijn, zijn goedkoper dan een warmtepomp.

Een belangrijk nadeel is dat zonnepanelen geen energie en dus ook geen warmte leveren zonder zonlicht. Geen zon is geen verwarmd bad.  Een warmtepomp daarentegen kan al vanaf een buitentemperatuur van ongeveer acht graden rendement opleveren, zelfs zonder zon. Hoewel je met zonnepanelen minder controle hebt over de watertemperatuur, biedt een warmtepomp altijd betrouwbare verwarming.

Verwarmen met een warmtewisselaar

Een warmtewisselaar is bij aanschaf goedkoop, maar het gebruik ervan kan al snel vijf keer duurder zijn dan andere opties. Het grote voordeel is dat je altijd verzekerd bent van voldoende warm water, zelfs in de winter. Een warmtewisselaar bestaat uit een langwerpige buis met een spiraalvormige buis met warm water erin. Het zwembadwater stroomt langs deze spiraal en neemt zo de warmte over. Stookolie wordt gebruikt om de spiraal op de juiste temperatuur te houden. Hoewel warmtewisselaars vroeger aantrekkelijk waren toen stookolie goedkoop was, is dat nu veel minder het geval.

Lees ook  Bladeren weghalen uit de tuin? Maak bladcompost

Overkapping: Een must

Een effectieve manier om het zwemwater langer warm te houden, is door een (al dan niet verplaatsbare) overkapping te plaatsen. Onder een overkapping is het warmer dan in de buitenomgeving, wat ook het zwembadwater ten goede komt. Hierdoor kun je het zwembadseizoen met enkele maanden verlengen. Bovendien voorkomt een overkapping vuil in het water en verhoogt het de veiligheid voor kinderen en huisdieren op onbewaakte momenten.

Bij het kiezen van een geschikte overkapping moet je rekening houden met je specifieke behoeften. Wil je alleen zwemmen in het zwembad, of moet de overkapping groot genoeg zijn voor een tafel en ligstoelen? Wil je rechtop kunnen staan bij het zwembad, of mag de overkapping lager zijn? Deze factoren hebben een grote invloed op de prijs en het gebruikscomfort van de overkapping. Laat je goed adviseren door de fabrikant of leverancier, want er is een groot aanbod aan modellen beschikbaar.

Een zwembad verwarmen

Wat kost het om een zwembad te verwarmen?

De kosten voor het verwarmen van een zwembad variëren sterk afhankelijk van het type verwarmingssysteem dat je gebruikt, de grootte van het zwembad, de gewenste temperatuur, en hoe lang je het zwembad verwarmd wilt houden. Hier is een overzicht van de kosten voor verschillende verwarmingsmethoden:

1. Warmtepomp

Kosten:

 • Aanschaf: €1.500 – €5.000, afhankelijk van de capaciteit en het merk.
 • Installatie: €500 – €1.500.
 • Operationeel (energieverbruik): €500 – €1.000 per jaar.

Voordelen:

 • Energie-efficiënt en milieuvriendelijk.
 • Kan het zwembadseizoen aanzienlijk verlengen.

2. Warmtewisselaar

Kosten:

 • Aanschaf: €300 – €1.000.
 • Installatie: €300 – €1.000.
 • Operationeel (energieverbruik, afhankelijk van de brandstofprijzen): €1.500 – €3.000 per jaar.
Lees ook  Ontspannen autorijden. Zo doe je dat

Voordelen:

 • Lage initiële kosten.
 • Betrouwbare en constante warmte, zelfs in de winter.

3. Zonnepanelen (zonnecollectoren)

Kosten:

 • Aanschaf: €1.000 – €4.000.
 • Installatie: €500 – €1.500.
 • Operationeel (onderhoud): €50 – €100 per jaar.

Voordelen:

 • Milieuvriendelijk en lage operationele kosten.
 • Gratis zonne-energie na de initiële investering.

4. Elektrische Verwarming

Kosten:

 • Aanschaf: €500 – €2.000.
 • Installatie: €300 – €1.000.
 • Operationeel (elektriciteitsverbruik): €1.000 – €3.000 per jaar.

Voordelen:

 • Eenvoudige installatie en bediening.
 • Constante en snelle verwarming.