Eigen risico van je zorgverzekering. Wat is het?

Categories NieuwsPosted on
Eigen risico

We betalen ons zo langzamerhand scheel aan zorgpremie. Alleen de basisverzekering kost je per jaar al minimaal 1200 euro. Maar daar blijft het niet bij. We hebben namelijk ook nog een verplicht eigen risico en een eigen bijdrage.

Eigen risico

Wat houdt een eigen risico in? Wanneer je 18 jaar wordt, ben je verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. En als je denkt dat je er dan bent, er hoort ook nog een verplicht eigen risico bij van 385,00. Ga je naar een huisarts of verloskundige dan hoef je geen eigen risico te betalen, maar zodra je doorverwezen wordt naar specialist of je bloed moet laten onderzoeken in een laboratorium, wordt een eigen risico in rekening gebracht. dit geld overigens ook voor medicijnen die je huisarts voorschrijft. 

Eigen risico en medicijnen

Veel mensen denken dat de zorgverzekering ook je medicijnen dekt. Maar ook daar moet je een eigen bijdrage voor betalen. Ook als ze door je huisarts voorgeschreven zijn.

Eigen bijdrage

Dat je moet betalen, bedenkt je zorgverzekeraar niet en je huisarts ook niet. Dit staat in de richtlijnen van de overheid. En ook voor andere soorten zorg die in je basispakket zitten betaal je een eigen bijdrage. Of het nu voor kraamzorg is of voor een tandartskosten. Die eigen bedrage komt nog bovenop je eigen risico. Het kan dus zijn dat je in een jaar je hele eigen risico moet betalen en dat je ook nog een paar honderd euro eigen bijdrage kwijt bent. Aan je eigen bijdrage is geen maximum verbonden.

Lees ook  Wanneer kun je zorgtoeslag aanvragen

Verzekeren tegen eigen risico?

Helaas moeten we je teleurstellen. Tegen het eigen risico kun je je niet verzekeren. Dit bedrag wordt in Den Haag bedacht en kan je, als je het niet zo ruim hebt, flink in de problemen helpen. Stel je valt van je fiets, wordt met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht en moet een nachtje blijven. Dan kun je erop rekenen dat je bericht krijgt van je verzekering dat je 385 euro moet betalen. Gelukkig is het wel zo dat je je het tegenwoordig in termijnen kunt betalen. Dit moet je wel zelf aanvragen. Dat kan telefonisch, maar bij veel zorgverzekeraars kun je door in te loggen aangeven dat je het bedrag gespreid wilt betalen.

eigen risico

Twee keer eigen risico

Soms heb je enorme pech en moet je twee keer je eigen risico betalen. Huh, hoor ik je nu denken. Het gebeurt niet vaak, maar het kan. Stel je moet in oktober naar het ziekenhuis en je ziekenhuis stuurt heel laat de nota naar je verzekering. Bijvoorbeeld in januari van het volgende jaar. Omdat de behandeling in het oude jaar heeft plaatsgevonden, valt de nota onder je eigen risico van dat jaar. Wanneer je in maart van het nieuwe jaar weer naar het ziekenhuis moet voor bijvoorbeeld een operatie dan moet je weer 385 euro betalen. Dat betekent dat je twee keer 385,00 euro kwijt bent. 

Vooruit betalen

Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om je eigen risico vooruit te betalen. Je betaalt dan iets meer dan 30 euro per maand meer aan je verzekeraar. Gebeurt er iets, dan hoef je je eigen risico niet in een keer te betalen. Overigens krijg je in dit geval je geld terug als je je eigen risico niet of deels verbruikt.