Natuurlijk kun je saucijzenbroodjes kant-en-klaar krijgen in de supermarkt. Ik krijg ze alleen dan nooit zo knapperig als ik ze eet in warenhuis of broodjeshuis. En dus bedacht ik me dat ik ze ook zelf kan maken natuurlijk. Ook erg leuk om samen met kinderen te maken. Gezond is een saucijzenbroodje niet, maar een keertje moet kunnen toch?
Continue reading “Saucijzenbroodjes maken. Het recept”Categorie: Vlees en vis
Hoe maak je Empanadas met pittig gehakt
Een empanada is gevuld deegwaar. Het komt van het Spaanse werkwoord empanar, dat betekent inpakken. Een empanada is dus een ingepakte vulling. Dit recept van empanadas komt uit het Spaanstalige land Chili.
Continue reading “Hoe maak je Empanadas met pittig gehakt”Sushi maken. Wat heb je nodig?
Sushi, de combinatie van rauwe vis en op smaak gemaakte rijst lijkt voor ons exotisch, maar in Japan is het erg voor de hand liggend voedsel. Je kunt het in iedere beetje grote stad in een restaurant eten of thuis laten bezorgen. Maar je kunt het ook thuis maken. Wil je het professioneel aanpakken dan heb je deze basisdingen nodig. Een recept vind je hier
Continue reading “Sushi maken. Wat heb je nodig?”Gril een perfecte pepersteak op de barbecue
Ga je barbecueën en heb je zin in een lekker stuk vlees, dan is deze pepersteak echt iets voor jou. De voorbereiding duurt ongeveer een minuut of 10 en vijf minuten bakken en je hebt een heerlijke peper steak op je bord.
Welk vlees is geschikt als pepersteak
Pepersteak kan gemaakt worden van verschillende soorten vlees, maar de meest populaire keuzes zijn over het algemeen entrecote, ribeye of tournedos. Deze stukken vlees hebben over het algemeen een goede marmering van vet, wat zorgt voor een sappige en smaakvolle steak.
- Entrecote, ook wel bekend als “ribeye steak”, komt uit het ribgedeelte van het rund en heeft een goede balans tussen mals vlees en een vetrandje.
- Ribeye, een stuk vlees gesneden uit het ribgediedte van het rund, heeft een rijke smaak en een goede hoeveelheid vetdooradering, waardoor het heerlijk sappig en mals is.
- Tournedos is een ander populair stuk vlees voor pepersteak. Het is een klein, mals en mager deel van de ossenhaas, dat bekend staat om zijn zachtheid en verfijnde smaak.
Het belangrijkste is om een stuk vlees van goede kwaliteit te kiezen, met een goede vetmarmering en dat geschikt is voor het bereiden van steaks. Dit zorgt voor een smaakvolle en malse pepersteak.
Pepersteak op de barbecue
Het grillen van een pepersteak op de barbecue geeft het vlees een heerlijke rokerige smaak en zorgt voor een sappige en malse textuur. Vergeet niet om het vlees royaal te bestrooien met gemalen zwarte peper en een snufje zout voordat je het op de grill legt. Pas de griltijd aan op basis van de gewenste gaarheid van het vlees en geniet van een heerlijke pepersteak rechtstreeks van de barbecue!
Ingrediënten
- Mosterdzaad. Ik gebruik twee theelepels
- Twee theelepels zwarte peperkorrels
- Twee theelepels witte peperkorrels
- Een halve rode peper
- Vier rundersteaks
- Olijfolie
Handig om te gebruiken: Een vijzel

Bereiding
- Stamp met een vijzel het mosterdzaad en de peperkorrels tot ze licht gekneusd zijn.
- Haal de zaadlijsten uit de rode peper en hak hem de peper fijn
- Meng de peper door het pepermengsel en strooi alles op een bord
- Wrijf de steaks in met olijfolie en zout en rol de steaks op de zijkant door het pepermengsel
- Rooster de pepersteaks op de hete barbecue in 2 minuten per kant bruin en naar wens gaar.
Dit is lekker met geroosterde groenten als courgette, paprika, ui en kerstomaatjes.
Serveer pepersteak met bijgerechten naar keuze, zoals gebakken aardappelen, groenten, salade of frietjes. Het pittige aroma van de zwarte peperkorrels voegt een heerlijke smaak toe aan de sappige biefstuk. Geniet ervan!
Saltimbocca, Italiaanse kalfslapjes. Hoe maak je het?
Saltimbocca is echt een klassieke manier om kalfsschnitzels uit de Italiaanse keuken te bereiden. Je pakt het vlees in met rauwe ham en wat salie. Erg lekker met een lekkere salade, wat brood of gebakken aardappels. Voor echt goed kalfsvlees kun je het beste naar de slager gaan.
Continue reading “Saltimbocca, Italiaanse kalfslapjes. Hoe maak je het?”Spinazie zalmrol. Een wrap die niet zou misstaan in een restaurant!
Een spinazie zalmrol is een gerecht waarbij verse spinazie wordt gevuld met gerookte zalm en andere smaakvolle ingrediënten, vervolgens opgerold en geserveerd als een rol. Het is een heerlijk en gezond gerecht dat zowel als voorgerecht of hoofdgerecht kan worden geserveerd. Een prachtige wrap die zeker niet zou misstaan in een duur restaurant!
Continue reading “Spinazie zalmrol. Een wrap die niet zou misstaan in een restaurant!”Geglaceerde beenham met abrikozenjam
Op zoek naar een lekker recept met beenham? Geglaceerde beenham uit de oven: klassiek en perfect voor het kerstdiner. Liever met honing-mosterd? Dat recept vind je hier.
Voor beginnende koks lijkt dit al een groot stuk vlees met een ingewikkelde bereiding maar met dit soort beenham kan er eigenlijk niet veel mis gaan. De oven doet al het werk. Het kan zowel warm als koud gegeten worden en wordt bijna altijd in plakken gesneden. Bijvoorbeeld 1 centimeter dikke plakken of dunne, net zo als rollade meestal gesneden wordt (2 – 3 millimeter).

Ingrediënten
- 1 beenham ongeveer 500 gram
- 50 gram abrikozenjam
- 50 gram grove mosterd
- 20 gram bruine basterdsuiker
- 1 blaadje laurier
- 1 takje tijm
Hoe maak je geglaceerde beenham
- Haal het vlees uit de koelkast en laat hem op kamertemperatuur komen.
- Meng de abrikozenjam, mosterd en basterdsuiker door elkaar en smeer hier de beenham mee in.
- Leg het vlees in een ovenschaal en steek de laurier en tijm erbij.
- Zet de oven aan. Bij een hetelucht zet je de oven op 160 °C
- Bereidingstijd 60-70 minuten. ( kerntemp beenham 70 graden). Een beenham blijft wat roze. Laat je hem te lang in de oven zitten, dan wordt hij erg droog.
- Haal het vlees uit de oven als de baktijd om is en pak hem meteen in met aluminiumfolie. Laat de ham – buiten de oven – 15 – 20 minuten rusten. Daarna kan de ham – als hij warm gegeten wordt – gesneden worden.
- Wordt de ham koud gegeten? Laat ‘m dan zonder de folie verder volledig afkoelen en snijd hem pas kort voor gebruik.
Ei in avocado met zalm
Het perfecte gerechtje voor Pasen of gewoon als voorgerechtje, lunch of ontbijtje. Binnen een half uurtje heb je een heerlijk gerecht op tafel. Van onderstaande ingrediënten kun je vier gerechtjes maken.
Avocado’s zijn vruchten die stampvol vezels, kalium en vitamine E zitten. Ook is het een van de weinige vruchten die relatief veel vet en dus ook veel calorieën bevatten. Het zijn echter wel de onverzadigde vetten, dus de gezonde vetten. En volg je een keto-dieet? Dan is dit recept erg geschikt.

Ingrediënten voor ei in avocado
- Vier avocado’s
- 1 gehalveerde citroen
- Vier eieren
- Een eetlepel gehakte dille
- 150 gram fijngesneden gerookte zalm

Andere recepten met avocado
Hoe maak je ei in avocado met zalm
- Zet de oven aan op 170 graden en halveer je avocado’s. Doe voorzichtig! Doe dit in de lengte en verwijder de pitten
- Hol de avocadoholtes iets verder uit en houdt het vruchtvlees apart. Dit kun je er eventueel nog naast serveren.
- Knijp er wat citroensap over om te voorkomen dat de vrucht bruin wordt
- Splits je eieren. Dat betekent dat je eiwit en eigeel apart hebt. Klop je eiwitten licht op en meng het met wat zalm en dille
- Vul dan 4 holtes met je mengsel. In de andere 4 helften doe je je eidooiers
- Zet de avocado’s in de ovenschaal en bak ze ongeveer een kwartiertje in het midden van je oven
- Neem de avocado’s uit de oven.
Eet smakelijk!
Mosselen recept op traditionele wijze
Mosselen eten is erg gezond. Ze bevatten namelijk veel eiwitten en weinig vet. Bovendien zijn ze rijk aan mineralen, kalk, fosfor en vitaminen.
Mosselen
Het vet van de mossel behoort tot de categorie van de onverzadigde vetzuren, zodat het eten niet leidt tot verhoging van het cholesterolgehalte. Verder hebben ze een hoog jodiumgehalte en bevatten zij seleen, koper en ijzer. Redenen genoeg om eens een pan te maken.
Wanneer mosselen te koop
Vaak denken mensen dat je mosselen kunt eten als de “r in de maand” is. Het mosselseizoen loopt echter van juli tot en met half april in het jaar erop. Je kunt dus beter onthouden dat ze te krijgen zijn als de “r in het seizoen” is: zomer, herfst en winter.

Ingrediënten (4 personen):
- 4 kilo mosselen
- 2 prei
- 2 uien
- paar takjes bladselderij
- 2 laurierblaadjes
- 1 glas droge witte wijn, water of bier. Pas wel op met kinderen.
Bereiding
- Spoel de schelpen af. Loop ze even na en verwijder eventuele kapotte mosselen. Staat een mossel wat open? Tik dan tegen de openstaande schelp. Als de schelp zich sluit, is dat een teken dat de mossel nog vers is. Sluit de schelp zich niet, dan kun je deze beter net als beschadigde of gebroken schelpen weggooien. Je kunt anders behoorlijk ziek worden.
- Snijd de prei en de uien in dunne ringen.
- Snijd de blaadjes van de bladselderij grof.
- Was de groenten.
- Doe de mosselen met de gesneden groente in een grote kookpan.
- Voeg de wijn toe, sluit de pan en breng aan de kook.
- Kook alles op hoog vuur in 5 tot 8 minuten gaar.
- Schud ze tijdens het koken af en toe om.
- Serveer je gerecht met stokbrood en verschillende sausjes, bijvoorbeeld remouladesaus of cocktailsaus.
Hoe weet je wanneer je vlees gaar is?
Wanneer ik vlees bak, snijd ik er altijd een klein hoekje af om te zien of het wel gaar is. Tot grote ergernis van mijn partner. Steevast krijg ik de opmerking dat het bizar is, want een kok doet dat toch ook niet. Nu ben ik geen kok en presteert hij het wel eens om een rauwe gehaktbal op tafel te zetten. Om dat te voorkomen en complete stukken vlees te serveren, besloot ik om zowel een vakslager als een kok om advies te vragen. Ook handig voor als we gaan barbecuen.
Er blijkt een trucje te zijn om te controleren of je vlees wel gaar is. Je hebt daar de achterkant van een vleesvork of lepel voor nodig. Druk met achterkant van het bestek op je vlees. Is het elastisch dan is de kern nog rauw en rood. Kun je het een beetje naar beneden drukken dan is je vlees roze en sappig. geeft je vlees niet mee, dan is het doorbakken.