Kofte of köfte is een gerecht uit de Turkse keuken, maar het komt ook voor in andere keukens in het Midden-Oosten en de Balkan. Het bestaat doorgaans uit gehakt, meestal rundvlees of lamsvlees, hoewel er ook varianten zijn met kip of vis. Het gehakt wordt gemengd met verschillende kruiden, specerijen, en soms ook broodkruimels of bulgur, afhankelijk van de regionale variaties.
Na het mengen van de ingrediënten worden er kleine balletjes of worstjes gemaakt van het gehakt die vervolgens worden gegrild, gebakken of gekookt. Kofte wordt vaak geserveerd met bijgerechten zoals salades, sauzen, en brood.
Wat heb je nodig?
- 500 gram gehakt (rundvlees, lamsvlees, of een gemengd)
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 ei
- 1/2 kopje paneermeel of fijngemalen bulgur (afhankelijk van de gewenste textuur)
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel kaneelpoeder
- Zout en peper naar smaak
- Verse peterselie, fijngehakt (optioneel)
Hoe maak je kofte
-
Meng het gehakt, ui, knoflook, ei, paneermeel of bulgur, komijnpoeder, paprikapoeder, kaneelpoeder, zout en peper in een kom. Je kunt ook verse peterselie toevoegen voor extra smaak.
-
Kneed het mengsel goed totdat alles goed gemengd is. Als het mengsel te nat is, kun je extra paneermeel of bulgur toevoegen.
-
Laat het mengsel minstens 30 minuten tot een uur rusten in de koelkast, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.
-
Vorm het gehaktmengsel tot kleine balletjes, worstjes of platte schijven, afhankelijk van je voorkeur.
-
Grill de köfte op een barbecue, bak ze in de oven of in een pan met wat olie tot ze gaar en goudbruin zijn.
Serveer de köfte warm met bijgerechten zoals platbrood, salade en een saus naar keuze. Het is ook gebruikelijk om köfte te serveren met yoghurtsaus of tahinisaus.