Proef de smaken van zelfgemaakte Midden-Oosterse falafel

Categories Alle recepten, Buitenlandse keuken, KeukenPosted on
falafel

Falafel is een populaire en smakelijke gerecht uit het Midden-Oosten dat bestaat uit balletjes of platte schijven gemaakt van gemalen kikkererwten of tuinbonen, vermengd met kruiden en specerijen. De ingrediënten worden tot een deegachtige substantie gemalen en vervolgens gefrituurd of gebakken tot ze een knapperige buitenkant hebben en een zachte, malse binnenkant.

De basisingrediënten van falafel zijn vaak kikkererwten, ui, knoflook, verse kruiden zoals peterselie en koriander. Het gerecht is van nature vegetarisch en kan ook veganistisch zijn, afhankelijk van het recept. Falafel wordt vaak geserveerd in wraps, platbrood, pita’s of als onderdeel van salades, meestal vergezeld van tahinisaus, yoghurtsaus of andere smaakvolle sauzen.

Het gerecht is wereldwijd populair geworden en is te vinden op veel plaatsen als streetfood of als onderdeel van de menu’s van Midden-Oosterse restaurants. Het wordt gewaardeerd om zijn unieke smaak, textuur en het feit dat het een eiwitrijk alternatief is voor vlees.

Waar maak je falafel van?

  • 1 kop droge kikkererwten (geweekt gedurende minimaal 4 uur of een nacht)
  • 1 kleine ui, grof gehakt
  • 3-4 teentjes knoflook
  • 1 bosje verse peterselie, grof gehakt
  • 1 bosje verse koriander, grof gehakt
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1/2 theelepel cayennepeper (optioneel, voor wat pit)
  • Zout en zwarte peper naar smaak
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 4-6 eetlepels bloem (indien nodig, voor het binden van het mengsel)
  • Plantaardige olie (om te frituren)

Hoe maak je het?

  1. Laat de geweekte kikkererwten uitlekken en spoel ze af. Dep ze droog met keukenpapier.

  2. Doe de kikkererwten, ui, knoflook, peterselie, koriander, gemalen komijn, gemalen koriander, cayennepeper (indien gebruikt), zout en peper in een keukenmachine.

  3. Maal de ingrediënten tot een grof mengsel. Schraap de zijkanten van de keukenmachine indien nodig.

  4. Voeg het bakpoeder toe en maal het mengsel opnieuw totdat het goed gemengd is. Het mengsel moet een fijne textuur hebben.

  5. Proef het mengsel en pas de kruiden aan naar smaak. Voeg bloem toe, één eetlepel per keer, als het mengsel te vochtig is en moeilijk te vormen is.

  6. Plaats het mengsel in een kom, dek af en zet het minimaal 30 minuten in de koelkast. Dit helpt bij het steviger maken van het mengsel.

  7. Verhit de plantaardige olie in een pan tot ongeveer 180 graden Celsius.

  8. Vorm kleine balletjes of platte schijven van het falafelmengsel.

  9. Frituur de falafel in batches tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Lees ook  Hoe maak je groene peperroomsaus

Meer recepten met kikkererwten