Chocolade bewaren. Doe het niet in de koelkast

Categories KeukentipsPosted on
chocolade bewaren

Nederlanders behoren tot de grootste chocoladeconsumenten ter wereld. Gemiddeld wordt geschat dat een Nederlander jaarlijks tussen de 4 en 6 kilogram chocolade consumeert, wat aanzienlijk hoger is dan het wereldwijde gemiddelde.

Deze consumptie omvat verschillende soorten chocoladeproducten, waaronder chocoladerepen, bonbons, chocoladerepen, cacao en chocoladedranken. Chocolade is populair in Nederland en wordt geconsumeerd als dagelijkse traktatie, als onderdeel van feestelijke tradities zoals Sinterklaas, en als ingrediënt in gebak, desserts en andere culinaire creaties.

Hoe kun je het beste chocolade bewaren?

  • Koel en droog bewaren: Chocolade moet worden bewaard op een koele, droge plaats, bij voorkeur op een constante temperatuur tussen de 15-20°C. Vermijd blootstelling aan direct zonlicht, vochtigheid en sterke geuren, omdat chocolade gevoelig is voor geuren en kan gaan zweten bij temperatuurschommelingen.
  • Luchtdichte verpakking: Bewaar chocolade in een luchtdichte verpakking om te voorkomen dat het vocht absorbeert en geuren van andere voedingsmiddelen opneemt. Als de chocolade in de originele verpakking zit, zorg er dan voor dat deze goed gesloten is.
  • Scheid van sterk ruikende voedingsmiddelen: Chocolade kan geuren van andere voedingsmiddelen opnemen, dus bewaar het gescheiden van sterk ruikende voedingsmiddelen zoals knoflook, uien of kruiden.
  • Opslag van verschillende soorten chocolade: Melkchocolade en witte chocolade hebben de neiging om sneller ranzig te worden dan pure chocolade vanwege het hogere melk- en suikergehalte. Pure chocolade heeft van nature een langere houdbaarheid vanwege het lagere vocht- en suikergehalte.
chocolade bewaren

Chocolade bewaren in de koelkast?

Remko Boom, een voedingswetenschapper verbonden aan de Wageningen Universiteit, adviseert om chocolade het beste op een droge locatie bij kamertemperatuur te bewaren, bij voorkeur in het donker. Meestal wordt chocolade al in een luchtdichte verpakking bewaard, wat de bescherming tegen licht helpt waarborgen. Echter, als je ervoor kiest om chocolade in de koelkast te bewaren, kan dit de smaak negatief beïnvloeden. Door chocolade te koelen, verander je de kristalstructuur van de cacaoboter, wat cruciaal is voor de smaakervaring omdat de smeltkarakteristieken eraan gerelateerd zijn. Volgens Boom is het juist de manier waarop chocolade smelt die we waarderen. Het smelten zorgt voor een verkoelend gevoel in de mond omdat warmte wordt onttrokken. Tegelijkertijd komen de smaakstoffen snel vrij en voelt de smeltende chocolade aangenaam aan in de mond.

Lees ook  Hoe gezond is zuurkool en hoe krijg je het minder zuur?

Hoe ontstaat witte aanslag op chocola?

De eerste oorzaak kan vetbloei zijn. Chocolade bevat voornamelijk cacaoboter, een mengsel van vetten genaamd triglyceriden. Wat opvallend is, is dat deze triglyceriden op verschillende manieren kunnen kristalliseren, met elk een uniek Romeins cijfer dat de kristalvorm aangeeft. Chocoladeproducenten streven ernaar om chocolade te produceren met kristalvorm V, die net onder de 37 °C smelt, glanzend en stevig is, en goede breekbaarheid vertoont.

“Als je chocolade in de koelkast bewaart, loop je het risico dat de kristallen van type V langzaam veranderen in lagere vormen,” legt Boom uit. “Deze kunnen kruimelig aanvoelen en te snel smelten. Wanneer je de chocolade uit de koelkast haalt en opnieuw op kamertemperatuur laat komen, zullen de kristallen niet terugkeren naar hun oorspronkelijke vorm. Dit resulteert dus in ongewenste kristalvorming.” Een deel van deze nieuwe kristallen kan aan het oppervlak verschijnen, wat resulteert in een witte aanslag genaamd vetbloei.

Suikerbloei kan ook witte aanslag veroorzaken

Suikerbloei, ook bekend als “sucrosebloei” of “suikeruitbloei”, is een ander fenomeen dat kan optreden bij chocolade, maar het is anders dan vetbloei. Suikerbloei wordt veroorzaakt door de kristallisatie van suikerkristallen op het oppervlak van chocolade. Dit kan gebeuren wanneer vocht aanwezig is op het oppervlak van de chocolade en de suikers oplossen, waarna het vocht verdampt en de suikers kristalliseren.

De oorzaken van suikerbloei kunnen vergelijkbaar zijn met die van vetbloei, zoals temperatuurschommelingen en hoge luchtvochtigheid. Echter, suikerbloei wordt voornamelijk veroorzaakt door de aanwezigheid van vocht op het oppervlak van de chocolade, terwijl vetbloei wordt veroorzaakt door de migratie en kristallisatie van vetten.

Lees ook  Waarom een avocado bruin wordt. Stop met knijpen!

Suikerbloei heeft meestal een witte, poederachtige uitstraling, vergelijkbaar met vetbloei, maar kan soms een iets andere textuur hebben. Net als vetbloei heeft suikerbloei over het algemeen geen invloed op de veiligheid of smaak van de chocolade, maar het kan de esthetische kwaliteit ervan verminderen. Om suikerbloei te voorkomen, is het belangrijk om chocolade op een koele, droge plaats te bewaren en blootstelling aan vocht te minimaliseren. Het vermijden van grote temperatuurschommelingen en het zorgvuldig verpakken van chocoladeproducten kunnen ook helpen om suikerbloei te voorkomen.

Kun je wit uitgeslagen chocola eten?

Chocolade met vetbloei en suikerbloei kan nog steeds worden gegeten. Deze bloei verschijnselen zijn voornamelijk oppervlakkig en hebben over het algemeen geen invloed op de veiligheid van de chocolade. Ze ontstaan meestal door veranderingen in temperatuur of vochtigheid tijdens de opslag, maar hebben geen negatieve gevolgen voor de smaak.

Vetbloei en suikerbloei zijn meer een kwestie van esthetiek dan van smaak of veiligheid. Hoewel ze de textuur van de chocolade kunnen beïnvloeden en het uiterlijk minder aantrekkelijk kunnen maken, is de chocolade nog steeds eetbaar en smaakt het meestal hetzelfde als chocolade zonder bloei.

Als je liever geen chocolade met bloei eet vanwege de veranderde textuur of uiterlijk, kun je proberen de chocolade opnieuw te smelten om de kristallen opnieuw te stabiliseren. Dit kan helpen om de bloei te verminderen of te elimineren en de chocolade weer zijn gladde textuur terug te geven.

Rare smaak bij chocola in koelkast

Nog vervelender dan de witte aanslag is dat het vet in chocolade geuren uit de koelkast absorbeert. Dit geldt overigens ook voor boter en andere vetten. Dit maakt een koelkast verre van ideaal. Stel je voor dat je ook een sterk ruikende kaas in de koelkast bewaart.