Smakelijk en voedzaam: Rundergoulash met aardappel en wortel

Categories Alle recepten, Buitenlandse keuken, Vlees en visPosted on
rundergoulash

Rundergoulash is een traditioneel Hongaars gerecht dat wereldwijd populair is geworden. Het is een stevige stoofpot gemaakt met rundvlees en gekruid met paprika en andere specerijen. Het gerecht omvat vaak uien, knoflook, paprika’s, tomaten, en soms aardappelen of andere groenten.

Goulash

De oorsprong van goulash kan worden herleid tot Hongarije, waar het al eeuwenlang een vast onderdeel is van de Hongaarse keuken. Het was oorspronkelijk een gerecht dat werd bereid door Hongaarse herders en veehoeders, bekend als “gulyás” in het Hongaars, wat “herder” of “cowboy” betekent. Na verloop van tijd evolueerde goulash tot een geliefd troostvoedsel dat door mensen over de hele wereld wordt genoten. Goulash wordt meestal langzaam gekookt op een laag vuur, waardoor de smaken goed kunnen mengen en het vlees mals wordt. Het wordt vaak geserveerd met brood, noedels of dumplings om de smakelijke saus op te nemen.

Wat heb je nodig voor rundergoulash

  • 800 g rundvlees (bijvoorbeeld sukadelappen), in blokjes gesneden
  • 2 grote uien, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 rode paprika’s, in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels zoete paprikapoeder
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder (optioneel, maar het geeft een heerlijke smaak)
  • 2 grote wortels, in plakjes gesneden
  • 2 grote aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 400 gram tomatenblokjes (uit blik)
  • 500 ml runderbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel karwijzaad (komijnzaad)
  • Zout en peper naar smaak
  • Olie om in te bakken
  • Verse peterselie of selderijblad voor garnering (optioneel)
Rundergoulash

Hoe maak je rundergoulash

  • Verhit een beetje olie in een grote stoofpot of braadpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak deze tot hij zacht en lichtbruin is, ongeveer 5-7 minuten.
  • Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut mee tot deze geurig is.
  • Voeg het rundvlees toe aan de pan en bak het aan alle kanten bruin.
  • Voeg de paprikapoeder, tomatenpuree en gerookte paprikapoeder toe aan het vlees en roer goed door zodat het vlees gelijkmatig bedekt is met de kruiden.
  • Voeg de blokjes wortel, aardappel en paprika toe aan de pan en bak ze een paar minuten mee.
  • Voeg de tomatenblokjes, runderbouillon, laurierblaadjes en karwijzaad toe aan de pan. Breng het geheel aan de kook, zet dan het vuur laag en laat het sudderen met het deksel op de pan gedurende 2 tot 2,5 uur, of totdat het vlees lekker mals is.
  • Proef de goulash en voeg indien nodig zout en peper toe naar smaak.
  • Serveer de rundergoulash warm, gegarneerd met verse peterselie of selderijblad indien gewenst. 
  1.  
Lees ook  Knolselderij soep met sinaasappel