Recept Thaise kippensoep met kokos

Categories Alle recepten, Keuken, SoepPosted on

Thaise Kokos-kippensoep is een lekkere romige soep met zo’n 400 kca per kom en 11 gram koolhydraten.  Erg lekker met naanbrood of gewoon wat witbrood. Het recept van deze Thaise kippensoep komt uit het boek Rudolph kookt 1 van Rudolph van Veen.

Continue reading “Recept Thaise kippensoep met kokos”

Zelfgemaakte Oosterse pindasoep – Een eenvoudig en smaakvol recept

Categories Alle recepten, SoepPosted on

Oosterse pindasoep is een heerlijk en smaakvol gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Aziatische keuken. Het staat bekend om zijn rijke en romige textuur, gecombineerd met pittige en hartige smaken. Het is een populaire soep die vaak wordt geassocieerd met de Thaise, Maleisische en Indonesische keuken.

Dus heb je zin een Oosterse oppepper dan is deze pindasoep echt iets voor jou. Calorierijk is hij wel de voedingswaarde is 835 kcal per persoon. Er zitten 16 gram koolhydraten in. 

Oosterse pindasoep

De belangrijkste ingrediënten van Oosterse pindasoep zijn pindakaas, bouillon, kokosmelk, kruiden en specerijen. De pindakaas zorgt voor de romige textuur en geeft de soep zijn kenmerkende smaak. Kokosmelk voegt een subtiele zoetheid en romigheid toe, terwijl bouillon de basis vormt voor de hartige smaak. Kruiden en specerijen zoals gember, knoflook, chilipepers en citroengras worden vaak toegevoegd om de soep op smaak te brengen en een aromatische twist te geven.

Naast de basis-ingrediënten kan Oosterse pindasoep ook andere toevoegingen bevatten, zoals kip, garnalen, tofu, groenten of noedels, afhankelijk van de voorkeur en dieetwensen. Deze extra ingrediënten voegen extra textuur en voedingswaarde toe aan de soep.

Ingrediënten voor de soep

  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 2 uien, fijngehakt
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels geraspte gember
  • 2 rode chilipepers, fijngehakt (optioneel, voor een pittige smaak)
  • 6 eetlepels pindakaas
  • 800 ml kokosmelk
  • 1 liter groentebouillon
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels bruine suiker (optioneel, voor een beetje zoetheid)
  • Sap van 2 limoenen
  • Zout naar smaak
  • Optionele toppings: gehakte pinda’s, verse koriander, gesneden lente-ui
Oosterse pindasoep

Hoe maak je Oosterse pindasoep

  • Verhit de plantaardige olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de uien, knoflook, gember en rode chilipepers toe en bak ze tot ze zacht en geurig zijn.
  • Voeg de pindakaas toe aan de pan en roer goed om het te laten smelten en mengen met de andere ingrediënten.
  • Giet de kokosmelk en groentebouillon in de pan. Roer alles goed door elkaar totdat de pindakaas volledig is opgelost en een glad mengsel ontstaat.
  • Voeg de sojasaus en bruine suiker toe. Roer opnieuw om alles goed te mengen.
  • Breng de soep aan de kook en laat het zachtjes sudderen gedurende ongeveer 10-15 minuten, zodat de smaken goed kunnen samenkomen.
  • Haal de pan van het vuur en roer het limoensap erdoor. Proef en voeg indien nodig zout toe naar smaak.
  • Serveer de Oosterse pindasoep warm. Garneer met gehakte pinda’s, verse koriander en gesneden lente-ui, indien gewenst.
  • Dit recept zou genoeg moeten zijn voor ongeveer 6 porties van Oosterse pindasoep. Geniet ervan met je familie en vrienden!

Croutons maken voor je soep of salade van oud brood

Categories Alle recepten, Salades, SoepPosted on

Croutons zijn erg lekker in een soepje of door een salade. En ze zijn nog gemakkelijk te maken ook. Gewoon van wat restjes brood. Croutons maken van vers brood is erg lastig. Je kunt het beste brood gebruiken van een dag oud. Maar nog ouder kan natuurlijk ook.

Een mooie manier om van je restjes af te komen. Zelf bewaar ik vaak de kapjes van brood vaak. Ook kun je prima variëren qua smaak. Naturel, met knoflook, Italiaanse kruiden, met pesto. Je kunt het allemaal eens proberen. Al zullen niet alle varianten lekker zijn in je zelfgemaakte soep.

Geschiedenis van de crouton

De geschiedenis van de crouton, een knapperig stukje brood dat vaak als garnering in soepen en salades wordt gebruikt, gaat terug tot het oude Rome. Het woord “crouton” is afgeleid van het Franse woord “croûte”, wat “korst” betekent.

In de oudheid waren croutons een manier om oud brood opnieuw te gebruiken en voedselverspilling te voorkomen. Brood werd in kleine stukjes gesneden, besprenkeld met olijfolie en vervolgens geroosterd om het knapperig te maken. Deze knapperige broodstukjes werden vaak in soepen gedaan om extra textuur en smaak toe te voegen.

Gedurende de eeuwen heen bleven croutons populair in de Europese keuken. Ze werden vaak gebruikt in Franse gerechten, vooral in de klassieke soepen zoals uiensoep en tomatensoep. In de 17e eeuw werden croutons ook gebruikt als decoratieve elementen voor tafelarrangementen bij banketten en feesten.

Meer weten over Frankrijk, dan is deze site een aanrader

Wat heb je nodig om croutons te maken?

  • Vier witte stukjes brood. Het liefst ouder dan 1 dag
  • Een deciliter neutrale olie
  • Een beetje verse peterselie
  • Een teentje knoflook
  • Een beetje zout
croutons maken

Hoe kun je croutons maken?

  • Snijd de boterhammen in blokjes. De korstjes mogen eraan blijven
  • Verhit de olie in een koekenpan
  • Halveer de knoflook en bak deze in de olie tot hij begint te verkleuren
  • Voeg dan de brokjes brood toe
  • Bak de croutons in ongeveer drie minuten goudbruin
  • Laat de croutons uitlekken op keukenpapier of bakpapier
  • Bestrooi je croutons met wat peterselie en zout

Hoe maak je tomaten-linzensoep?

Categories Alle recepten, SoepPosted on

Tomaten-linzensoep is een lekkere maaltijdsoep stampvol groente, kikkererwten en linzen. In linzen zitten een hoop voedingstoffen en mineralen en daarom zijn deze peulvruchten supergezond! Ze zitten bomvol vezels die zorgen voor een goede spijsvertering en darmwerking.

Tomaten-linzensoep is een heerlijk en voedzaam gerecht dat vol zit met smaakvolle ingrediënten. Het combineert de hartige smaak van tomaten met de voedzaamheid van linzen. Hier is een eenvoudig recept om tomaten-linzensoep te maken,

Ingrediënten

  • 2 middelgrote uien
  • 2 tenen knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie mild
  • 3 stengels bleekselderij
  • 200 gram winterpeen
  • 3 eetlepels ras el hanout ( te vinden bij de kruiden in de supermarkt)
  • Halve theelepel zout
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 4 tomaten
  • 1 liter water
  • 200 gram linzen in blik
  • 200 gram kikkererwten in blik
  • 15 gram verse koriander
  • 15 gram verse platte peterselie
  • 1 citroen
Tomaten-linzensoep

Hoe maak je tomaten-linzensoep?

  • Snipper de uien en snijd de knoflook in kleine stukjes .
  • Doe de olie in een grote pan en fruit de ui en knoflook ongeveer 3 minuten
  • . Snijd de bleekselderij in dunne boogjes, de wortel in blokjes van een halve centimeter.  Voeg de bleekselderij en wortel toe en bak 3 minuten mee. Voeg de ras el hanout, het zout en de tomatenpuree toe, roer alles goed door en bak het ongeveer 2 minuten
  • Snijd de tomaten in kwarten en voeg ook die toe. Doe ook het water erbij.
  • Breng de soep aan de kook en laat 25 minuten zachtjes doorkoken. Doe ondertussen de linzen en kikkererwten in een vergiet, spoel ze onder koud stromend water af, laat ze uitlekken en doe ze in de soeppan. Verwarm de soep nog 2 minuten, proef het even en breng het eventueel op smaak met peper en zout.
  • Snijd de koriander en peterselie fijn. Bestrooi de soep royaal met de fijngesneden kruiden.

Pompoensoep met linzen

Categories Alle recepten, SoepPosted on

Er zijn ontzettend veel varianten van pompoensoep. Pompoensoep met linzen is een heerlijke maaltijdsoep. Lekker om te eten op een kille herfstdag of na een lange wandeling. De ingrediënten zijn voor ongeveer vier kommen soep, maar dat hangt er ook wat vanaf hoe groot je kommen of borden zijn. Dit recept staat in het boek Vega met Shane van Shane Kluivert.

Ingrediënten pompoensoep met linzen

  • Een flespompoen
  • Twee eetlepels olijfolie
  • Twee teentjes gepelde en fijngehakte knoflook
  • Een gesnipperde sjalot
  • Een groente bouillonblokje
  • Een eetlepel gemalen komijn. Komijnpoeder mag ook
  • 400 gram linzen uit pot. Je moet zorgen dat je uitgelekt zo’n 400 gram overhebt
  • Vier eetlepels zure room
  • Wat peper en zout

Verder heb je nodig:

Soeppan
Staafmixer

pompoensoep met linzen

Hoe maak je pompoensoep met linzen?

  • Om te beginnen schil je de flespompoen. Wees voorzichtig want het kan een gevaarlijk klusje zijn. Schep met een lepel de draden en pitten eruit. Die kun je weggooien.
  • Snijd de pompoen in stukken van 4 centimeter
  • Doe wat olijfolie in de soeppan en verhit de olie. In deze olie bak je de knoflook en het sjalot. Dit doe je tot het lekker begint te ruiken
  • Doe dan de pompoen en de komijn in de soeppan. Bak dit twee minuten mee. 
  • Breng een liter water aan de kook en los je bouillonblokje op in het water
  • Dan doe je de bouillon in de soeppan. Laat het nog even lekker pruttelen op laag vuur. Het deksel doe je op de pan. Haal dan de pan van het gas en pureer je soep met een staafmixer
  • Zet dan de pan terug op het buur en doe de linzen erbij
  • Je laat je soep nog even vijf minuten pruttelen
  • Je brengt je soep op smaak met peper en zout ( proef tussendoor even)
  • Doe de soep in de kommen en roer er een lepel zure room doorheen.
€21,99
Op voorraad
Bol.com
€39,95
Op voorraad
Bol.com

Recept zoete aardappelsoep met rozemarijn

Categories Alle recepten, SoepPosted on

Van zoete aardappels kun je deze heerlijke gebonden soep maken. De rozemarijn geeft er wat een Italiaans tintje aan. Dit moet genoeg zijn voor minstens 4 borden of kommen.

Ingrediënten

  • 40 ml olijfolie
  • Twee teentjes knoflook
  • Een fijngehakte ui
  • Een eetlepel fijngehakte rozemarijn
  • Twee eetlepels tomatenpesto
  • Een wortel in blokjes gesneden
  • Een grote aardappel in blokjes gesneden
  • 750 gram zoete aardappel in blokjes gesneden
  • Een liter kippenbouillon
  • Wat zout en peper
  • Twee extra eetlepels rozemarijn
zoete aardappelsoep

Recept makkelijke en verse wortelsoep

Categories Alle recepten, SoepPosted on

Ik ben een ontzettende groente-fan. Waar veel mensen grijpen naar fruit zoals bananen, appels en ananas, heb ik veel liever een stuk groente zoals komkommer of selderij. Deze wortelsoep is dan ook een van mijn favorieten.

Wortelsoep

Immers, het grootste gros van de mensen eet toch groente omdat het MOET en niet omdat ze het nou zo lekker vinden. In een artikel dat ik laatst las, stond dan ook dat het grootste gedeelte van de Nederlandse bevolking nog steeds te weinig groenten eet. Om het eten van groente iets makkelijk voor je te maken heb ik vandaag een super simpel recept klaar staan. Vaak eet ik de zelfgemaakte groentesoep bij mijn diner in plaats van aardappelen. Vandaag  leg ik je de wortelsoep-versie uit maar het mooiste aan dit recept is dat je het met iedere groentesoort kunt maken! Lekker afwisselen dus!

Ingrediënten:

  • 250 tot 300 gram wortelen per persoon
  • 1 bouillonblokje
  • eventueel een dessertlepel roomkaas/kruidenkaas
verse wortelsoep

Bereidingswijze:

  • Schil de wortels en snijd deze in plakjes.
  • Kook de wortels gaar in ruim water met daarin een groente bouillonblokje
  • Blend de warme wortels en het kookwater vervolgens in een blender (of nog makkelijker, met een staafmixer)
  • Giet het mengsel in een soepkom.
  • Voeg een dessertlepel kruidenkaas/roomkaas toe

Het allerleukste aan dit recept is dat je het kan uitvoeren met alle groente die je maar wilt. Zo maak ik deze soep ook wel eens met bijvoorbeeld broccoli of spinazie. Maar met pompoen of bloemkool is ook erg lekker. Lekker wat hazelnoot stukjes erop en smullen maar!

Recept pastinaaksoep

Categories Alle recepten, SoepPosted on

Pastinaak is een circa 20 centimeter lang wortelgewas met een zoete anijsachtige smaak en een crème-witte kleur. De wortel doet het heel goed in een stamppot en salade. Maar je kunt er ook een heerlijke pastinaaksoep van maken.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gram pastinaak
  • 1 ui
  • stukje gemberwortel (grootte van 1 duim)
  • 1 eetlepel olie
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • 250 ml (groente)bouillon met minder zout
  • 4 blaadjes salie of wat peterselie
  • 100 ml halfvolle melk

Eventueel kun je je soep garneren met wat amandelschaafsel

 pastinaaksoep

Bereiding pastinaaksoep

  • Schil de pastinaak met een dunschiller en snijd de groente in plakken.
  • Pel de ui en snijd hem in kleine stukjes.
  • Schil de gember en rasp hem fijn.
  • Fruit de ui in de hete olie glazig. Bak de gember en de komijn kort mee.
  • Voeg de pastinaak en de bouillon toe en breng dit aan de kook. Kook de pastinaak in 10 minuten gaar.
  • Was de salie en knip een deel in reepjes.
  • Pureer de soep met een staafmixer glad. Verdun de soep met de melk en maak hem op smaak met wat peper.
  • Verdeel de soep over 4 borden en garneer met wat kruiden zoals salie of peterselie

Vegan tomatenpindasoep met verstopte groenten

Categories Alle recepten, SoepPosted on

Zelf soep maken is vaak helemaal niet moeilijk en nog leuk om te doen. En je weet precies wat er in je gerechtje gestopt wordt. Deze soep is is vegan.

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 2 courgettes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 500 ml tomatensaus
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 bouillonblokjes
  • 200 ml kokosmelk
  • 500 ml water
  • 2 á 3 volle eetlepels pindakaas
  • Scheutje ketjap
  • Optioneel: eetlepel suiker, gebakken uitjes
tomatenpindasoep

Bereiding

  • Snipper de ui en snij de courgettes in kleine stukjes.
  • Bak de ui in wat olie tot deze glazig wordt. Voeg dan de courgettes in stukjes toe en bak nog 5 minuten totdat de stukjes zacht worden.
  • Bak de tomatenpuree 2 minuten mee en voeg dan de tomatenblokjes en tomatensaus toe.
  • Roer alles goed door elkaar.
  • Nu kun je het water, kokosmelk en de bouillonblokjes toevoegen. Laat dit 10 minuten pruttelen en voeg dan de pindakaas en het scheutje ketjap toe.
  • Blender alles tot een smeuïg geheel.
  • Proef of je de suiker wel of niet nodig vindt. Serveer met gebakken uitjes en peterselie.