Vegan tomatenpindasoep met verstopte groenten

Categories Alle recepten, SoepPosted on

Zelf soep maken is vaak helemaal niet moeilijk en nog leuk om te doen. En je weet precies wat er in je gerechtje gestopt wordt. Deze soep is is vegan.

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 2 courgettes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 500 ml tomatensaus
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 bouillonblokjes
  • 200 ml kokosmelk
  • 500 ml water
  • 2 á 3 volle eetlepels pindakaas
  • Scheutje ketjap
  • Optioneel: eetlepel suiker, gebakken uitjes
tomatenpindasoep

Bereiding

  • Snipper de ui en snij de courgettes in kleine stukjes.
  • Bak de ui in wat olie tot deze glazig wordt. Voeg dan de courgettes in stukjes toe en bak nog 5 minuten totdat de stukjes zacht worden.
  • Bak de tomatenpuree 2 minuten mee en voeg dan de tomatenblokjes en tomatensaus toe.
  • Roer alles goed door elkaar.
  • Nu kun je het water, kokosmelk en de bouillonblokjes toevoegen. Laat dit 10 minuten pruttelen en voeg dan de pindakaas en het scheutje ketjap toe.
  • Blender alles tot een smeuïg geheel.
  • Proef of je de suiker wel of niet nodig vindt. Serveer met gebakken uitjes en peterselie.

Rucolasoep. Koolhydraatbeperkt en vegetarisch

Categories Alle recepten, SoepPosted on

Met rucolasoep kun je lekker variëren. Zo kun je rucolasoep maken met geitenkaas of zalm, courgette, paling, bacon en spekjes. Deze rucolasoep zonder room is erg lekker als voorgerecht, maar ook als lunch.

Rucola

Rucola wordt vroeg in het voorjaar tot vrij laat in de herfst gezaaid of in de winter in een kas of onder platglas. In de herfst gezaaide planten overleven in de volle grond milde winters. Het blad blijft eetbaar, maar wordt wel sterker van smaak. Na de winter komen de bloeistengels te voorschijn. De smaak is walnootachtig en enigszins bitter. Rucola heeft een hoog vitamine C-gehalte, maar ook een hoog nitraatgehalte en moet daarom niet in grote hoeveelheden gegeten worden.

rucolasoep

Ingrediënten rucolasoep

  • Een ui
  • Een grote aardappel
  • Wat peper
  • Een halve theelepel komijnzaad
  • Een eetlepel vloeibare boter
  • Een half groentebouillontablet
  • 150 gram rucola
  • 100 ml halfvolle melk
  • Optioneel: 50 gram zachte geitenkaas

Bereiding

  • Snijd de ui in kleine stukjes
  • Schil de aardappel en snijd hem in blokjes.
  • Doe de ui met wat peper en het komijnzaad in de soeppan met de boter en bak ze zacht.
  • Voeg de blokjes aardappel toe met 500 ml water en het halve bouillonblokje. Kook de aardappel in 5 minuten gaar.
  • Was de rucola en houd een plukje over voor garnering.
  • Doe de rucola in de pan en pureer de massa met een staafmixer fijn.
  • Breng de soep tegen de kook aan en verdun het met de melk.
  • Verdeel de soep over 4 borden en garneer met de achtergehouden rucola
  • Eventueel kun je het ook wat garneren met wat verkruimelde geitenkaas. Maar met zalm of pijnboompitten is ook erg lekker

Rode kool soep met appel

Categories Alle recepten, SoepPosted on

Je zou het misschien niet verwachten, maar Rode kool soep is hartstikke lekker. Ik denk dat de meeste mensen niet eens wisten dat je soep kunt maken van rode kool. Rodekool is een van de oudste koolsoorten. Koop je deze kool dan is de kans groot dat hij in Noord-Holland geteeld is, omdat daar minder aantasting door knolvoet optreedt. 

De appel in dit recept zorgt voor een lekkere frisse smaak. Dit recept is voor 4 personen.

Ingrediënten

  • 1/3 rode kool ( een hele kool is ongeveer 1 kilo zwaar)
  • 1 rode ui
  • 2 kleine appels
  • 2 aardappels
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • Een kwart theelepel gemalen kruidnagel
  • Een halve theelepel komijnzaad
  • Een kwart theelepel piment
  • 750 ml groentebouillon
  • Olijfolie
  • Peper en zout
rode kool soep

Bereiding

  • Snijd de rode kool fijn ( je kunt het ook al gesneden krijgen in de winkel) en snipper de rode ui.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een soeppan en fruit hierin de rode ui zachtjes aan.
  • Als de ui wat glazig is, voeg je de piment, kruidnagel, komijn en basterdsuiker toe en dit laat je kort meebakken.
  • Voeg de rode kool toe en giet de rode wijnazijn erbij. Bak dit geheel ook ongeveer 2 minuten.
  • Haal het klokhuis uit de appels en snijd ook de appels in stukjes. Was de aardappels en snijd ze klein.
  • Voeg de appels en aardappels toe aan de pan. Schenk de rest van de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat met de deksel op de pan in ongeveer 30 minuten gaar koken.
  • Laat de soep even afkoelen en pureer vervolgens in de blender of met een staafmixer tot een gladde soep. Breng op smaak met de versgemalen peper en serveer.
  • Je kunt de soep wat garneren met stukjes appel en met crème fraîche 

Romige preisoep

Categories Alle recepten, Keuken, SoepPosted on

Preisoep maken is helemaal niet moeilijk. In de meeste varianten vind je de aardappel terug. Wij probeerden het eens zonder zodat hij minder koolhydraten bevat. Je hebt ongeveer twintig minuten nodig om de soep te maken.

Ingrediënten voor 4 personen

  • Drie preien
  • Twee limoenen
  • Een bouillonblokje 
  • 400 ml kokosmelk
  • Optioneel: verse koriander, garnalen

Bereiding preisoep

  • Was de prei en snijd de prei in ringen
  • Snijd de limoenen door de heft en pers ze uit. Uitknijpen kan natuurlijk ook.
  • Verhit wat olie in een soeppan en bak de prei ongeveer 4 minuten.
  • Doe 400 ml water, het bouillonblokje, de kokosmelk en de limoensap bij de prei en kook alles ongeveer 10 minuten
  • Pureer de soep. Haal wel even de pan van het gasstel als je dat doet.
  • Verdeel de soep over de kommen.
  • Garneer je soep eventueel met een schijfje limoen

Deze soep is ook erg lekker met wat garnalen erin ( niet vega of vegan!)

Recept makkelijke bruine bonensoep

Categories Alle recepten, Keuken, SoepPosted on

Makkelijke bruine bonensoep voor een koude winterdag. Bruine bonen zijn erg gezond door de hoeveelheid vezels, ijzer en calcium. Een verantwoord soepje waar je zorgeloos van mag genieten. Verwacht bij dit recept overigens geen stevige soep. Wil je dat wel dan kun je de hoeveelheid water eerst halveren. Water erbij doen kan altijd. Water eruit halen niet.

Ingrediënten(voor 4 personen)

  • Een ui
  • Een teentje knoflook
  • Een grote prei
  • Twee vastkokende aardappelen
  • Olijfolie om in te bakken
  • 720 gram bruine bonen uit blik
  • 1,5 l water ( minder als je een stevige soep wilt)
  • Twee (kippen) bouillonblokjes
  • Een wortel
  • Vier tomaten
  • Een bosje bladpeterselie
  • 60 ml crème fraîche
  • Optioneel: Rookworst
bruine bonensoep

Bereiding

  • Pel en snipper de ui.
  • Pel de knoflook en snijd fijn.
  • Halveer de preien in de lengte, spoel ze schoon onder de kraan en snijd in halve ringen.
  • Schil de aardappels en snijd in blokjes.
  • Verhit een scheut olie ineen pan en fruit de ui en knoflook circa 2 minuten.
  • Verkruimel de bouillonblokjes en voeg toe aan de ui.
  • Blus het geheel af met 1,5 liter kokend water.
  • Voeg de prei en aardappels toe en kook de aardappels beetgaar.
  • Voeg de bonen toe. Snijd de tomaten in blokjes.
  • Pluk de peterselie en hak fijn.
  • Voeg de tomaten en de peterselie toe aan de soep.
  • Breng de soep op smaak met versgemalen peper.
  • Verdeel de soep over soepkommen of -borden en schep er een lepel crème fraîche op.

Zoete paprikasoep. Het recept

Categories Alle recepten, Keuken, SoepPosted on

Zelf soep maken, het is zo eenvoudig! Als basis gebruik je water en een bouillonblokje, vervolgens voeg je ingrediënten toe die jij lekker vindt. Ik heb in dit recept gekozen voor de zoete punt paprika, een heerlijke ietwat zoete paprika. Daarnaast heb ik nog wat tomaatjes toegevoegd en klaar is deze zoete paprikasoep. Zo makkelijk kan het zijn! 

Ingrediënten voor 2 personen

  • 500 ml water
  • 1 groentebouillon blokje
  • 2 zoete punt paprika’s
  • 4 mini trostomaten
  • Peper
Zoete paprikasoep

Bereiding zoete paprikasoep

  • Zet een pan met water op het vuur en verkruimel het bouillonblokje boven het water.
  • Snijd de paprika’s doormidden en verwijder de zaadlijsten.
  • Snijd vervolgens in kleine stukjes.
  • Was de tomaten en snijd deze ook in stukjes.
  • Voeg de groentes toe aan de soep.
  • Zodra de soep kookt, laat je het 15 minuten op laag vuur doorpruttelen.
  • Vervolgens pak je de staafmixer en pureer je de soep glad.
  • Breng op smaak met wat peper.

Tomaten-crèmesoep zonder pakjes en zakjes

Categories Alle recepten, Keuken, SoepPosted on

Pakjes en zakjes komen er hier al een tijdje niet meer in bij het maken van soep. Helemaal niet toen we met zijn alleen concludeerden dat we zelfgemaakt veel lekkerder vinden. Deze tomaten-crèmesoep is dus helemaal vers.

Ingrediënten tomaten-crèmesoep 

  • Een eetlepel olijfolie extra vierge
  • Drie middelgrote sjalotten
  • Twee knoflookteentjes
  • Een grote prei in ringen
  • Twee kleine wortels
  • Een theelepel zout. Je kunt later altijd nog meer toevoegen indien je dat wilt
  • Twee blikken gepelde tomaten van 400 gram per blik
  • 600 ml runder- of groentebouillon 
  • 300 ml amandelmelk
Tomaten-crèmesoep

Bereiding

  • Verwarm de olijfolie in je soeppan. Voeg de sjalotten, knoflook, prei en wortels toe en schep alles goed om. Laat het daarna een minuut of 7 pruttelen
  • Doe het zout, de gepelde tomaten en de bouillon erbij en breng alles aan de kook. Zet daarna het gas zachter en laat het nog twintig minuten zachtjes doorkoken
  • Neem de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer
  • Giet de amandelmelk erbij en pureer het nog eens

Tip: maak het extra lekker met een lepeltje room ( is niet vegan of lactosevrij)

Vegetarische en caloriearme broccolisoep

Categories Alle recepten, Keuken, SoepPosted on

Het wordt vaak als voorgerecht of als lunch gegeten en is typisch Nederlands. Dit is een recept uit Oerdis van Liesbeth Smits en Henk Huizing (2009).

Ingrediënten voor 4 personen

  • 250 gram broccoli
  • 2 pastinaken
  • 200 gram knolselderij
  • 6 dl groentebouillon
  • 100 gram pijnboompitten, geroosterd
  • 2 eieren
  • peper
  • versgemalen nootmuskaat
  • 3 eetlepels olijfolie

Bereiding broccolisoep

  • Was de broccoli, pastinaak en knolselderij.
  • Snijd van de broccoli de stelen in stukjes van een centimeter groot en de rest in roosjes.
  • Snijd ook de andere groenten in blokjes.
  • Breng de bouillon aan de kook.
  • Kook de groente in de bouillon voor ongeveer 10 minuten, tot de stukjes gaar zijn.
  • Schep alle groente uit de bouillon.
  • Houd een paar broccoliroosjes achter en wrijf de rest door een zeef (als dat te veel moeite is, kun je de groente ook in de soep laten).
  • Meng het groentemengsel met de eieren en roer dit door de soep, tot die glad en lichtgebonden is (als je de mixer hebt gebruikt alleen de twee eieren toevoegen).
  • Voeg de achtergehouden broccoliroosjes en de geroosterde pijnboompitten toe.
  • Breng de soep op smaak met vers gemalen peper, zout, nootmuskaat en een scheutje olie.

Recept voor een ‘gewone’ bouillon voor de soep of saus

Categories Alle recepten, Keuken, Saus, SoepPosted on

Voor het maken van soep heb je een lekkere bouillon nodig. Deze bouillon kun gebruiken als basis voor de soep maar ook voor een ragout. We hebben gekozen voor een variant met vlees. Natuurlijk kun je als vegetariër het vlees ook weglaten. 

Ingrediënten

  • 300 gram magere poulet
  • 2 kilo kalfspoten of schenkel, mergpijp en/of ander rundvlees met botten zoals rib
  • 3 liter water
  • een bouquet gemaakt van groente. Ik gebruik 1 winterwortel, een ui, een prei, een laurierblaadje, wat stronken selderij.
  • Deze groenten kun je het beste opbinden met wat rollade-touw. Dat is gemakkelijker dan alle groenten er laten uit vissen.

Hoe maak je bouillon?

  • Doe de botten in de oven op 200 graden
  • Laat de botten lichtbruin worden. Dit gebeurt ongeveer na 30 minuten
  • Doe de botten in een pan met het vlees en gooi het water erbij
  • Laat het water koken
  • Schep de vlokken van het vlees uit je bouillon
  • Zet het gas lager en doe je bouquet met groente erin
  • Laat het minimaal 3 uren trekken
  • Zeef je bouillon en gebruik het voor soep of ragout
  • Heb je geen drie liter nodig? Doe dan kleine porties in bakjes voor de diepvries
  • Ik gebruik altijd een ijsblokje-rekje voor kleinere porties voor sauzen.

Courgettesoep met munt

Categories Alle recepten, Keuken, SoepPosted on

Deze vegetarische courgettesoep met slagroom, ui en munt is lekker fris en erg eenvoudig om te maken. Vind je sesamzaad niets, dan kun je ook munt of croutons gebruiken. Je hebt ongeveer en half uurtje nodig om deze soep te maken.

Ingrediënten courgettesoep met munt

voor 4 voor personen

  • 2 uien
  • 2 courgettes
  • 2 theelepels Italiaanse kruiden
  • Twee groentebouillonblokjes
  • Twee handjes met munt
  • 150 ml slagroom
courgettesoep

Bereiding

  • Snipper de uien
  • Fruit de ui drie minuten op laag vuur in een soeppan met drie eetlepels olie
  • Snijd de courgettes in blokjes en doe ze bij de ui in de soeppan
  • Voeg de Italiaanse kruiden toe en bak alles 5 minuten
  • Kook een liter water en doe daar de bouillonblokjes in en een flinke snuf peper
  • Doe dat bij de ui en courgette
  • Laat het geheel een kwartier zachtjes koken
  • Maal de muntblaadjes in een badje van 8 eetlepels olijfolie tot het fijn is. Zet deze muntolie even apart
  • Pureer de soep tot een gladde massa.
  • Doe de slagroom erbij en verwarm die een minuut mee
  • Dan komt het proefmomentje. Je kunt dan besluiten om nog wat peper en zout toe te voegen
  • Doe de soep in en kom. Voor het opdienen kun je de munt olie erover heen sprenkelen