Franse uiensoep. Uiensoep met brood

Categories Alle recepten, Keuken, SoepPosted on

Uiensoep werd vroeger veel gegeten door gezinnen die niet veel te besteden hadden. Uien waren goedkoop en overal wel te krijgen. Ook nu is de soep nog erg populair. Je ziet het dan ook vaak op menukaarten in de horeca.

De typische smaak van de soep komt overigens niet van de bouillon maar door het karamelliseren van de suikers in de uienringen die tijdens het fruiten vrijkomen. Van deze ingrediënten kun je twee kommen soep maken. De bereidingstijd van deze uiensoep ligt tussen de 15 en 30 minuten.

Ingrediënten

  • Twee grote uien
  • Een teentje knoflook
  • Een mespunt suiker
  • Een eetlepel vloeibare margarine
  • Een eetlepel bloem
  • Drie dl groentebouillon met minder zout
  • Een halve dl droge witte wijn
  • Tijm
  • 2 sneetjes brood
  • Een eetlepel geraspte belegen 30+ kaas

Hoe maak je uiensoep?

Maak de uien en de knoflook schoon. Snijd de uien in halve ringen. Fruit ze met de suiker in de margarine tot de uien mooi goudgeel zijn. Pers de knoflook uit boven de uien

Strooi de bloem erover en verwarm alles. Voeg al roerend de bouillon, wijn en tijm toe en breng alles aan de kook.

Voeg al roerend de bouillon, wijn en tijm toe en breng alles aan de kook. Kook de soep 15 minuten en breng hem eventueel op smaak met een beetje peper en zout.

Rooster je brood en steek er een rondje uit

Verwarm je grill en verdeel de soep over twee grote kommen. Leg het brood in de kom met soep en strooi de kaas erover. Je soep is klaar als de kaas gesmolten is en wat verkleurd.

Paprikasoep met Griekse yoghurt

Categories Alle recepten, Keuken, SoepPosted on

Deze paprikasoep is snel en gemakkelijk te maken. Deze soep kun je ook prima invriezen zodat je op de drukke dag altijd iets lekkers hebt te eten.

Ingrediënten paprikasoep

  • Twee eetlepel extra vergine olijfolie
  • Een gesnipperde ui
  • Drie wortels in blokjes
  • Zes teentjes geperste knoflook
  • Twee theelepels gedroogde oregano
  • Een halve theelepel gedroogde rozemarijn
  • Mespuntje gedroogde chilivlokken
  • 600 gram gepelde tomaten uit blik
  • Zes geroosterde puntpaprika’s uit pot in stukjes
  • Een liter groentebouillon
  • Een halve citroen
  • Griekse yoghurt om te serveren
  • Acht blaadjes basilicum om te serveren ( extra)
  • Stevig brood
  • Zeezout en peper

Bereiding

  • Maak de olijfolie warm in een pan met een dikke bodem
  • Voeg de wortel en de ui toe en bak het ongeveer tien minuten
  • Voeg de knoflook, oregano, rozemarijn en chilipepervlokken toe en roerbak het twee minuten
  • Voeg de gepelde tomaten erbij net als de paprika en smoor het ongeveer drie minuten
  • Schenk de bouillon erbij en breng alles aan de kook
  • Laat het twintig minuten zachtjes doorkoken
  • Doe de soep in de blender en maal het zo fijn of grof je maar wilt. Een staafmixer gebruiken kan natuurlijk ook
  • Warm zo nodig de soep even op
  • Breng de soep op smaak met zout, peper en een kneepje citroensap
  • Serveer de soep in kommen of borden met een lepeltje Griekse yoghurt.
  • Bestrooi je soep eventueel met wat blaadjes basilicum

Wortelsoep met gember

Categories Alle recepten, Keuken, SoepPosted on

Een lekkere soep die binnen een half uur op tafel staat. Het recept van deze wortelsoep met sinaasappel en gember is voor vier personen.

Wortelsoep

Wortelsoep is een pureesoep die met name in de herfst en winter wordt gegeten. Het wordt bereid met wortels als hoofdingrediënt. Met name de gember zorgt voor een echte smaakbeleving omdat gember intens is en ook een beetje pikant. De specerij zorgt voor het warme gevoel. Een heerlijke soep voor als het buiten koud en guur is.

Wortelsoep is een gezonde soep. De soep zit stampvol vitamines en is gemakkelijk te maken.

Ingrediënten

  • Twee witte uien
  • 350 gram bospeen
  • 50 gram vastkokende aardappels of knolselderij
  • Twee grote sinaasappels
  • Een eetlepel olijfolie
  • Twee tenen knoflook (geperst)
  • Een stukje verse gember. Geschild en fijngehakt ( een centimeter of 3)
  • Een steranijs
  • Een liter groentebouillon
  • Vier eetlepels zoete chilisaus

Bereiding wortelsoep met gember

Hoe moet je wortelsoep maken? Deze lekkere wortelsoep met sinaasappel en gember is niet moeilijk om te maken. Je hebt ongeveer een half uurtje werk.

  • Snipper de uien
  • Schrap de wortels en snijd ze in plakjes
  • Schil de aardappels of knolselderij en snijd die ook in blokjes
  • Rasp de schil van de sinaasappel. Halveer hem en pers hem uit
  • Verhit de olijfolie in een grote soeppan en fruit de groente samen met de knoflook en gember glazig
  • Voeg dan de steranijs en de sinaasappelrasp, de sinaasappelsap en de groentebouillon toe
  • Breng alles aan de kook en laat de soep ongeveer een half uurtje koken
  • Pureer dan alles met de staafmixer
  • Doe de soep in kommen of borden en schep in iedere kom of bord een eetlepel zoete chilisaus

 

Recept gazpacho van komkommer

Categories Alle recepten, Keuken, SoepPosted on

Een lekkere, frisse gazpacho gemaakt van komkommer. Doe je koude soep of in diepe borden of kommen met kleine blokjes komkommer en een bestrooi het met een beetje paprikapoeder.

Ingrediënten

  • Drie komkommers
  • Een bosje basilicum
  • Een klein bosje bieslook
  • Een limoen
  • Zes eetlepels Griekse yoghurt
  • Vijf eetlepels olijfolie
  • Wat peper en zout

Bereiding

  • Schil de komkommers en snijd ze in stukjes
  • Haal de blaadjes basilicum van de takjes en was ze samen met wat bieslook
  • Pers de limoen uit
  • Doe de limoensap, yoghurt, olijfolie, komkommer, basilicum en bieslook in je keukenmachine of in de kom van de staafmixer
  • Pureer alles tot een glad soepje
  • Voeg peper en zout naar smaak toe
  • Verdeel de soep in de kommen
  • Zet de kommen in de koelkast tot je je soep op gaat dienen

Salmorejo. Koude Spaanse tomatensoep

Categories Alle recepten, Keuken, SoepPosted on

Salmorejo is een soep die bestaat uit tomaat en brood, afkomstig uit Cordoba in Andalusië, Zuid-Spanje. Het is gemaakt van tomaten, brood, olie en knoflook. De soep is snel te maken want je eet hem koud en vaak wordt de soep geserveerd met rauwe ham en eieren. Het recept

Salmorejo

Salmorejo is iets anders dan gazpacho. Net als gazpacho eet je de soep koud, maar salmorejo is dikker en romiger dan gazpacho. Meestal is het hoofdbestanddeel tomaten en  komt er geen andere groenten bij. Wat de Spanjaarden wel gebruiken, is het oud brood van de dag ervoor. Soms  wordt Salmorejo ook als basis voor een saus gebruikt. De soep is heerlijk om te eten op warme dagen. Naast een dorstlesser zit het ook vol vitamines.

Ingrediënten salmorejo

Voor vier personen.

  • 750 gram tomaten
  • Een derde bosje verse basilicum
  • Vier eetlepels olijfolie
  • Twee teentjes knoflook
  • Twee eetlepels sherry-azijn
  • Twee eetlepels balsamico-azijn
  • Vier plakjes rauwe ham
  • Twee hardgekookte eieren
  • 200 gram wit brood zonder korst (1 dag oud).

Bereiding

  • Haal de kroontjes van de tomaten en was ze goed
  • Kook de eierenen snijd ze in blokjes
  • Snijd de tomaten in blokjes en doe hetzelfde met je stokbrood
  • Pel de knoflook en doe het samen met de tomaten en het brood in een kom
  • Doe daar de sherryazijn, balsamicoazijn en de olijfolie bij en pureer alles met een staafmixer
  • Breng het op smaak met wat zout en peper
  • Serveer de soep met wat rauwe ham, wat fijngesneden ei en wat basilicum

Venkelsoep. Hoe maak je dat?

Categories Alle recepten, Keuken, SoepPosted on

Wie mij een paar jaar geleden bij het tonen van een venkel had gevraagd wat het was, had kunnen lachen. Ik had werkelijk waar geen idee. Laat staan dat ik wist hoe het smaakte en wat je er mee kuntVenkelsoep maken dus! Daarom een venkelsoep recept.

Venkel

Nederlanders zijn goed voor 100 gram per persoon. Venkel is een erg veelzijdige groente: het groen wordt gebruikt als kruid, de knol als groente en van de zaden wordt etherische olie gemaakt. De groente heeft ook voordelen. Het kan je hongergevoel verminderen, bevordert je spijsvertering en het zorgt voor een frisse adem. Venkel is van half juni tot eind oktober uit Nederland verkrijgbaar. De rest van het jaar is het ook te koop, maar komt het niet uit Nederland.

Vitamines en mineralen

In venkel zit vitamine A, C, en B3, B6, B11, E en K. Verder bevat de groente calcium, kalium, ijzer, magnesium, fosfor, en foliumzuur. Venkel helpt ook om je onbedwingbare trek te verminderen. Het stimuleert de spijsvertering, het vergemakkelijkt de opname van voedingsstoffen, en het vermindert de vetopslag in het lichaam.

Ingrediënten venkelsoep

  • 2 venkelknollen
  • 3 eetlepels roomboter
  • 1 kleine ui
  • het wit van 1 prei
  • witte peper
  • zout 
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 eetlepel citroensap
  • 50 ml slagroom 

Bereiding

  • Halveer venkel van boven naar onderen
  • Verwijder de harde bodem, lelijk blad en groen
  • Snijd de venkel fijn. Hoe je venkel moet snijden? Snijd het loof af. Snijd dan de venkel doormidden. Verwijder de onderkant Leg de helften met de platte kant op een plank. Snijd daarna beide helften in kleine reepjes.
  • Smelt de boter
  • Bak ui en prei al roerend kort aan
  • Doe venkel, peper en zout erbij
  • Laat het geheel 7 minuten smoren
  • Voeg daarna de  bouillon toe en laat het een kwartiertje pruttelen
  • Pureer het geheel tot fluweelzachte soep met een staafmixer fijn,
  • Meng de slagroom erdoor
  • Proef, breng op smaak met peper, zout en beetje citroensap. Houd  de soep warm, niet laten koken

Geroosterde tomatensoep

Categories Alle recepten, Keuken, SoepPosted on

Geroosterde tomatensoep is een lekkere soep van geroosterde tomaten en paprika. Erg lekker als lunch. Maak gerust een grote pan vol, want je kunt het prima invriezen. Handig na een lange werkdag of als je gewoon even geen zin hebt om te koken.

Ingrediënten geroosterde tomatensoep

  • Een kilo tomaten
  • Twee puntpaprika’s
  • 3 of 4 rode uien
  • Wat peper en zout
  • Verse kruiden zoals wat basilicum
  • Twee theelepels olijfolie
  • 500 ml water
  • Een half bouillonblokje

Bereiding

  • Zet de oven aan op 200 graden. Haal de bakplaat uit de oven en leg er bakpapier op
  • Snijd de tomaten in stukken. Eventueel kun je de zaadlijsten eruit halen
  • Snijd de puntpaprika doormidden en snijd de uien in plakken
  • Leg alles op de bakplaat en strooi er wat peper, zout en eventueel wat kruiden overheen en als laatste de olijfolie
  • Schuif de bakplaat in de oven. Je laat het ongeveer 15 minuten in de oven staan
  • Zet een pan op het fornuis met een halve liter water
  • Haal de bakplaat met de groente uit de oven en doe alles in de pan met gekookt water
  • Laat alles even pruttelen en doe dan het halve bouillonblokje erbij. Laat het dan nog even een minuut of tien doorkoken
  • Haal de pan van het vuur en pureer alles met de staafmixer tot er een glad soepje ontstaat.

Bloemkoolsoep met garnalen of croutons

Categories Alle recepten, Keuken, SoepPosted on

Bloemkoolsoep is een heerlijke soep die gemaakt wordt van bloemkool als hoofdingrediënt. Het is een veelzijdige soep die in verschillende keukens en culturen voorkomt. Het staat bekend om zijn romige textuur en milde smaak. Bloemkoolsoep kun je eten als hoofdgerecht. Als je er twee borden van eet zit je bomvol en je hebt veel vitamines en mineralen binnen gekregen. Deze soep past goed in een koolhydraatarm dieet. Je kan deze bloemkoolsoep met garnalen ook maken als voorgerecht, gebruik dan twee liter bouillon zodat de soep wat dunner is.

Je kunt bloemkoolsoep serveren als voorgerecht of als een lichte maaltijd. Het kan worden gegarneerd met verse kruiden, zoals peterselie of bieslook, en geserveerd met knapperig brood, garnalen of croutons.

Gezonde soep

Bloemkoolsoep is een gezonde optie, omdat bloemkool rijk is aan voedingsstoffen zoals vitamine C, vitamine K, vezels en verschillende antioxidanten. Het is ook een geweldige manier om meer groenten in je dieet op te nemen.

Bloemkoolsoep

Bloemkoolsoep bewaren

Bewaren kan ook prima. Maak de soep 2 tot 3 dagen eerder (zonder de room) en bewaar de soep afgedekt in de koelkast. Een paar weken van tevoren maken kan ook, vries de soep dan in. Voeg de room bij het verwarmen pas toe.

Ingrediënten Bloemkoolsoep met garnalen

  • 1 bloemkool
  • 2 sjalotten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 liter groentebouillon (bij voorkeur minder zout) als het een voorgerecht is. 1,5 liter als het een maaltijdsoep is
  • 250 ml kookroom light
  • 200 gram (Hollandse) garnalen
  • 3 takjes kervel
  • Beetje zwarte peper
bloemkoolsoep

Bereiding

  • Snijd de bloemkool in roosjes en snijd de stronk in stukjes.
  • Snipper de sjalotten.
  • Verhit in een soeppan de olijfolie. Fruit de sjalot ongeveer een minuut. Schep de bloemkool erdoor. Schenk daarna de bouillon erbij en breng alles aan de kook.
  • Kook de groente in de soep in 15 minuten zachtjes gaar.
  • Pureer de soep met de staafmixer. (wel eerst de pan van het fornuis halen)
  • Voeg de kookroom toe en verwarm de soep nog 1 tot 2 minuten.
  • Breng de soep op smaak met peper.
  • Schep de soep in 8 kommen en garneer met de garnalen, een beetje kervel en wat gemalen zwarte peper.

Pompoensoep recept

Categories Alle recepten, Keuken, SoepPosted on

Pompoensoep maken is heel makkelijk. Je tovert zo een heerlijke en gezonde soep op tafel. Deze soep is erg lekker op een gure herfstdag. 

Ingrediënten

  • 1 pompoen
  • 1 ui
  • 3 wortels
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 blokjes bouillon
  • 500 ml water
  • Crème fraîche. Voor lactosevrij of vegan: Alpro plantaardige variatie op yoghurt
  • paar blaadjes koriander
pompoensoep

Hoe maak je pompoensoep?

  • Snijd de wortels, uien en de knoflook in stukjes. Snijd eerst de pompoen in plakjes, zo kun je makkelijk de pitjes er uit halen.
  • Daarna snijd je ook de pompoen in stukjes, dit kan samen met de schil.
  • Doe alles in de pan en fruit het goed aan.
  • Voeg nu 1 liter water toe.
  •  Voeg nog de 2 bouillonblokjes toe en laat het 20 minuten koken.
  • Roer goed door. En laat het 20 minuten koken.
  • Met een staafmixer mix je alles door elkaar tot de soep, pas op: dit kan spetteren!
  • Voor wat extra smaak voeg je nog peper en zout toe.
  • Soep klaar! Bij het opdienen kun je nog een lepel crème fraîche of Alpro plantaardige variatie op yoghurt en wat koriander toe voegen.