Recept romige maissoep

Categories Alle recepten, Keuken, SoepPosted on

Ben je wel eens uitgegeten op tomatensoep, groentesoep of champignonsoep? Probeer dan deze romige maissoep eens. Erg lekker! Dit is voldoende voor 4 tot 6 personen. Het hangt er een beetje vanaf hoe groot je eters zijn.

Ingrediënten

  • Twee eetlepels olijfolie
  • Zes gesneden uien
  • Zes maiskolven
  • Een liter groentebouillon
  • Zes eetlepels room
  • Vers gemalen zwarte peper naar smaak
  • Vers gemalen nootmuskaat naar smaak
  • Vers gehakte peterselie ter garnering

Bereiding maissoep

  • Verhit de olie, fruit de uitjes. Af en toe roeren. Na 10 minuten zijn ze waarschijnlijk glazig
  • Haal de maiskorrels met een scherp met van de kolven. Werk van boven naar beneden
  • Voeg de bouillon en mais toe aan de uien
  • Meng alles goed
  • Doe het deksel op de pan en laat het mengsel tien minuten langzaam koken tot de mais gaar is. Roer af en toe een beetje
  • Neem de pan van het vuur en laat de inhoud enigszins afkoelen.
  • Pureer je soep met een blender of keukenmachine tot het glad is
  • Doe het mengsel in een pan en voeg de room, peper en nootmuskaat toe
  • Verwarm je soep langzaam. Vergeet niet af en toe te roeren. Schep de soep in warme soepkommen.
  • Ter garnering kun je er wat bieslook op doen of wat maiskorrels

Doperwtensoep met kookroom

Categories Alle recepten, Keuken, SoepPosted on

Deze soep kun je maken van verse doperwten maar ook van doperwten uit de vriezer. Een heerlijke soep die je binnen tien minuten op tafel kunt hebben. 

Ingrediënten doperwtensoep

  • 600 ml groentebouillon
  • 450 gram doperwten ( vers of uit de vriezer)
  • snufje kristalsuiker
  • zout en peper
  • 125 ml kookroom plus wat extra ter garnering

Bereiding doperwtensoep

  • Breng de bouillon in een grote pan aan de kook 
  • Doe de doperwten erbij en kook ze ongeveer vijf minuten
  • Haal je pan van het fornuis en doe er wat suiker, zout en peper bij.
  • Doe dan je soep in de keukenmachine of zet de staafmixer erop
  • Is je soep glad? Proef dan even of er nog wat suiker, zout of peper bij moet
  • Schenk de soep terug in de pan en roer de room er doorheen
  • Verwarm je soep tot hij net niet kookt
  • Even proeven. Moet er nog wat zout of peper bij?
  • Schenk de soep in kommen en roer er een dun straaltje room doorheen

Tip: Een blaadje mint zorgt voor een frisse smaak

 

Recept tomaten-broodsoep

Categories Alle recepten, Keuken, SoepPosted on

Een lekker voorgerecht wat je niet te heet moet eten. De tomaten-broodsoep is het lekkerst als je hem na het maken gewoon een uurtje laat staan. Dit is genoeg voor 4 tot zes personen.

Ingrediënten tomaten-broodsoep

  • 500 gram rijpe (pomodori) tomaten
  • drie eetlepels olijfolie
  • een kleine gesnipperde ui
  • drie teentjes fijngehakte knoflook
  • een stengel bleekselderij in stukjes
  • 100 gram wortel in blokjes
  • twee eetlepels fijngehakte peterselie
  • vier dikke stukken stokbrood van een dag oud in blokjes gehakt
  • wat zout en versgemalen peper
  • eventueel wat suiker
  • 30 gram verse, grof gehakte basilicum

Bereiding

  • Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes
  • Verhit de olijfolie in een soeppanen bak de ui, knoflook, bleekselderij en wortel zachtjes beetgaar
  • Schep de peterselie en tomaten erdoor en stoof alles in miniit of 10
  • Schenk er 750 gram water bij en breng de soep aan de kook
  • Laat je soep ongeveer vijf minuten doorkoken
  • Neem de pan van het vuur en roer het brood en driekwart van de basilicum erdoor
  • Breng de soep eventueel op smaak met wat peper en zout. Wil je hem zoeter, doe er dan een schep suiker door
  • Laat je soep een uur staan
  • Serveer de soep en strooi de rest van de basilicum erover en druppel er nog wat olijfolie in

Recept bietensoep met mierikswortelcreme

Categories Alle recepten, Keuken, SoepPosted on

Van al die bietjes uit onze moestuin maakte ik een bietensoep. Hij is zoetig en zurig tegelijk en zelfs een beetje pittig. Een echte smaakexplosie dus in je mond. En bietjes zijn nog hartstikke gezond ook.

Ingrediënten bietensoep

  • 500 gram gekookte bieten
  • 2 appels in blokjes
  • 250 ml appelsap
  • 500 ml groentebouillon ( gewoon van een blokje)
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • een eetlepel mierikswortelpuree

Bereiding

  • Breng de bieten met de appel, appelsap en bouillon aan de kook
  • Laat alles vijf minuten doorkoken tot de appel zacht is
  • Pureer je soep met een staafmixer of een blender
  • Roer de mierikswortelpuree door de crème fraîche.
  • Serveer je soep met de mierikswortelcreme

Eet smakelijk

Recept romige paddenstoelensoep

Categories Alle recepten, Keuken, SoepPosted on

Deze romige paddenstoelensoep is lekker als voorgerecht of bij de lunch. Paddenstoelen bevatten nuttige voedingsstoffen zoals vitamine B2, foliumzuur, kalium en vezels.

Paddenstoelen bevatten wel eiwit en voldoende vitamine B1, maar te weinig ijzer. In paddenstoelen zit geen vitamine B12. B12 komt alleen voor in dierlijke producten, zoals vlees, vis en eieren.

Ingrediënten

  • Vier eetlepels olijfolie
  • 750 gram gemengde paddenstoelen ( schoongeveegd en grofgehakt)
  • Drie teentjes fijngehakte knoflook
  • Een gesnipperde rode ui
  • Drie takjes tijm
  • 750 ml kipbouillon
  • 150 gram mascarpone
  • Een half bosje fijngehakte peterselie

Bereiding paddenstoelensoep

  • Verhit de olie en bak hierin de paddenstoelen. Dit doe je ongeveer 20 tot 30 minuten op middelhoge stand tot de paddenstoelen geslonken zijn en het vocht verdampt is.
  • Voeg de knoflook, ui en tijm toe en bak dit vijf minuten op een lage stand mee
  • Voeg de bouillon toe aan de pan en kook alles 15 minuten
  • Haal wat paddenstoelen uit de soep en doe die apart
  • Pureer de soep en voeg de mascarpone toe
  • Roer tot de mascarpone geslonken is
  • Bestrooi de soep met peterselie en wat paddenstoelen die je overgehouden hebt

Tomaten-groentesoep zonder pakjes en zakjes

Categories Alle recepten, Keuken, SoepPosted on

Sinds ik een moestuin heb achter huis, eten we ook vaker groentesoep. En als de tomaten rijp zijn wordt dat ook vaak tomaten-groentesoep. En niets is zo lekker als soep van verse groenten. Wil je bepaalde groenten niet in je soep, neem dan iets anders. Wees niet bang om te variëren met groente.

Ingrediënten

Voor vier personen

Bereiden: 30 minuten

  • 1 bouillonblokje groente
  • 1 grote ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 kleine venkelknol
  • 2 courgettes
  • 1 geraspte wortel
  • Handjevol boontjes ( die van mij kwamen uit de vriezer)
  • olijfolie
  • zout, peper
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 liter gepureerde tomaten ( ik gebruik roma-tomaten)
Tomaten-groentesoep

Bereiding tomaten-groentesoep

  • Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Maak de venkelknol schoon, houd het groen achter en snijd de venkel in repen.
  • Was en droog de courgettes en snijd ze in plakken.
  • Maak de wortel en sperzieboontjes schoon en snijd deze in blokjes.
  • Verhit een scheut olijfolie in een ruime pan en fruit hierin de uisnippers zacht in ca. 5 minuten.
  • Voeg de venkel, sperzieboontjes en wortel toe en fruit nog enkele minuten.
  • Voeg dan de courgette en knoflook toe, schep gedurende 1 minuut door elkaar, bestrooi met de kruiden en schenk de gepureerde tomaten in de pan.
  • Doe het bouillonblokje erbij
  • Breng aan de kook, breng op smaak met zout en peper en laat de soep ca. 15 minuten pruttelen.
  • Bestrooi voor het serveren met het venkelgroen.

Broodstengels maken. Het recept

Categories Alle recepten, Bakken, Hapjes en smeersels, Keuken, SoepPosted on

Broodstengels zijn erg lekker bij soep of om mee te dippen met wat hummus. De stengels kun je twee dagen van te voren al maken. Zorg er wel voor dat ze luchtdicht verpakt.

Ingrediënten

  • 250 gram witbroodmix
  • een eetlepel gedroogde tijm
  • een eetlepel gedroogde rozemarijn
  • twee eetlepels olijfolie
  • 150 ml lauwwarm water

Bereiding

  • Meng de broodmix met de tijm, rozemarijn, olijfolie en het water
  • Kneed dit tot een soepel deeg
  • Dek het dan af met wat folie of een vochtige doek en laat het vijftien minuten rijzen
  • Verwarm ondertussen je oven voor op 200 graden
  • Verdeel het deeg in 24 gelijke stukken
  • Rol ze op een met bloem bestoven werkplek uit tot dunne slierten en leg ze op je met bakpapier beklede bakplaat
  • Bak ze tien minuten in het midden van de oven en laat ze dan afkoelen

Gazpacho. Een recept zonder pakjes en zakjes

Categories Alle recepten, Keuken, SoepPosted on

Heerlijk bij warm weer, maar ook op een nazomerse avond. Deze gazpacho of soep is eigenlijk altijd erg lekker. En het leuke is dat dit recept zonder pakjes en zakjes is.

Ingrediënten gazpacho

  • 1 kilo rijpe trostomaten
  • 4 oude witte boterhammen
  • 1 rode ui
  • 1 rode paprika
  • 1 komkommer
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 3 eetlepels olijfolie ( extra vergine)
  • zout
  • peper
gazpacho

Hoe maak je het?

  • Haal de korsten van 2 stukjes brood en laat het brood tien minuten weken in een beetje water
  • Schil de komkommer en snijd de paprika
  • Haal een deel van de komkommer en de paprika erbij weg. Dit kun je gebruiken voor de garnering
  • Snijd de paprika, komkommer en de tomaten in grove stukken en doe alles in de blender
  • Voeg het geweekte brood, 1 uitgeperste knoflookteen, de balsamicoazijn en de olijfolie toe en pureer alles
  • Proef even en voeg eventueel wat peper of zout toe
  • Zet het minstens 2 uren in de koelkast zodat het lekker koud is

Croutons

Nu vroeg je je vast af waarom je brood overhield. Van het overgebleven witbrood maken we croutons.

  • verwijder de korst van het brood en snijd het brood in kleine dobbelsteentjes
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan
  • Plet de overgebleven knoflook en gooi dit in de pan met olie
  • Doe de blokjes brood in de pan en bak het goudbruin
  • Laat je dobbelsteentjes uitlekken op een stukje keukenrol

Na een uurtje of twee kun je je soep opdienen. Ik vind het leuk om het in kleine glaasjes of potjes op te dienen. De soep garneer ik nog met wat overgebleven komkommer en paprika.

€33,99
Op voorraad
Bol.com

Knolselderij soep met sinaasappel

Categories Alle recepten, Keuken, SoepPosted on

Knolselderij is een typische wintergroente die je goed kunt bewaren. Het leent zich bij uitstek om te combineren met het zoete en frisse van fruit.  Een knolselderijsoep met sinaasappel (vegan). Romig en friszoet.

Winters door het gebruik van de aardse knol en tegelijkertijd een vleugje zomer door de toevoeging van zonnige sinaasappel. Het is geen moeilijk soepje om te maken en het ziet er wel heel feestelijk uit. Knolselderij is familie van de wortel, anijs, peterselie en pastinaak. De knollen bevatten veel vezels, diverse vitamines (veel vitamine K) en antioxidanten. Knolselderij stimuleert de werking van de nieren.

Ingrediënten voor de knolselderijsoep (voor 4 personen):

  • 500 gram knolselderij
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 750 ml groentebouillon
  • 1 el verse rozemarijn
  • 200 ml vers geperst sinaasappelsap (2 perssinaasappels)
  • 100 ml (plantaardige) room
  • rasp van 1 biologische sinaasappel
  • snufje peper
  • scheutje olijfolie
  • optioneel 2 handsinaasappels in partjes
knolselderij soep

Bereiding:

  • Schil de knolselderij. Dit gaat het makkelijkst al je de knol eerst in parten snijdt en dan schilt.
  • Snijd er vervolgens blokjes van.
  • Pel de ui en knoflook
  • Snijd de knoflook en ui in stukjes.
  • Verwarm de olie in een pan met dikke bodem. Fruit de ui en knoflook op matig vuur glazig. Voeg na een paar minuten de knolselderijblokjes toe en de rozemarijn.
  • Bak even aan en voeg dan de bouillon toe. Laat de knolselderij in een minuut of tien gaar koken.
  • Rasp de schil van een sinaasappel. Ik gebruik zelf altijd zoveel mogelijk biologische producten. Bij sinaasappelrasp is het extra van belang dat je een biologische exemplaar gebruikt omdat de schillen van gangbare sinaasappel vaak veel chemische middelen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.
  • Pers de perssinaasappels uit en vang het sap op.
  • Wanneer de knolselderij gaar is pureer je de soep met een staafmixer.
  • Voeg dan de sinaasappelsap en room toe samen met een snufje peper.
  • Verwarm alles nog even maar laat liever niet koken (zo behoud je meer vitamines).
  • Maak af op smaak met eventueel nog wat peper of zout. Als je van wat ‘bite’ houdt in de soep kun je nog sinaasappelstukjes toevoegen. Schil daarvoor de handsinaasappels en verwijder zoveel mogelijk de witte vliezen. Snijd de partjes door midden en voeg ze toe aan de soep, warm even mee op.
  • Verdeel de soep over de kommen. Garneer met wat sinaasappelrasp en eventueel wat extra rozemarijn.

Eet smakelijk!